MEĐUNARODNA LJETNA ŠKOLA O KLIMATSKIM PROMJENAMA I UPRAVLJANJU PRIRODNIM RESURSIMA

climate changeU periodu od 18. do 23. lipnja 2012. znanstvena novakinja Instituta za poljoprivredu i turizam Danijela Petrušić, dipl.ing.agr. sudjelovala je na međunarodnoj ljetnoj školi pod nazivom „Climate change and natural resource management“, u organizaciji prof.dr.sc. Marije Romić sa Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Više o programu ljetne škole pročitajte na stranicama škole.

Opširnije:MEĐUNARODNA LJETNA ŠKOLA O KLIMATSKIM PROMJENAMA I UPRAVLJANJU PRIRODNIM RESURSIMA

TREĆI MEĐUNARODNI KONGRES O RURALNOM TURIZMU

treci medjunarodni kongres o ruralnom turizmuOd 23.do 26.05. 2012. znanstvenici Instituta za poljoprivredu i turizam sudjelovali su na 3. kongresu ruralnog turizma koji se ove godine održao Osijeku. Naš Institut aktivno se uključio u podršku u suorganizaciji Trećeg hrvatskog kongresa o ruralnom turizmu te nakon uspješno održanog prvog i drugog hrvatskog kongresa o ruralnom turizmu ( listopad 2007 / svibanj 2010. ) odlučio je sudjelovati i u radu trećeg kongresa. Tako je u organizacijskom odboru sudjelovao mr.sc. Ninoslav Luk, a u znanstvenom odboru kongresa u ime Instituta sudjelovali dr.sc.Kristina Brščić koja je bila i moderator jedne radne sekcije, te dr.sc. Anita Silvana Ilak Peršurić i dr.sc. Pavlo Ružić.

Opširnije:TREĆI MEĐUNARODNI KONGRES O RURALNOM TURIZMU

VIN DE ROSA - REVITALIZACIJA I STANDARDIZACIJA PROIZVODNJE I ZAŠTITE DESERTNOG VINA VODNJANŠTINE

Vin de-Rosa staro 2VIN DE ROSA - vino, blago, tradicija ili sve u jednom? Za Vin de Rosa vino, beru se isključivo najljepši zreli grozdovi. Tradicionalno grožđe se dovozi na sušenje u plitkim drvenim kašetama te se suši isključivo na mrežama u prozračnoj i sjenovitoj prostoriji u trajanju od nekoliko mjeseci. Osim tradicionalnog načina sušenja, grožđe se suši i u kontroliranim uvjetima relativne vlage i temperature u specijalno konstruiranim sušarama za sušenje grožđa. U tom slučaju period prosušivanja grožđa traje znatno kraće, 7 - 10 dana. Cijeli prosušeni grozdovi prešaju se i miješaju kako bi se iscijedilo što više mošta. Mošt se stavlja na fermentaciju u staklenim demižanama ili u drvenim hrastovim bačvicama. Prvi pretok se obavlja zbog odvajanja mošta od taloga po mogućnosti prije proljeća. Početak burne fermentacije nastupa povećanjem proljetnih temperatura i može trajati do kraja ljeta. Buteljiranje Vin de Rosa obavlja se prije nadolazećeg Božića kako bi i slikovito bila zaokružena još jedna blažena godina.

Opširnije:VIN DE ROSA - REVITALIZACIJA I STANDARDIZACIJA PROIZVODNJE I ZAŠTITE DESERTNOG VINA VODNJANŠTINE

NOVI ZNANSTVENI RAD U UGLEDNOM NJEMAČKOM ČASOPISU

Sara Casopis Lipid science    Još jednom s ponosom objavljujemo da je znanstvena novakinja našeg Instituta za poljoprivredu i turizam, buduća doktorica znanosti, Sara Godena, dipl. ing. agr. zajedno s poznatim i uglednim talijanskim znanstvenicima sa Sveučilišta u Bologni, dr. sc. A. Bendini, dr. sc. L. Cerretani i E. Giambanelli, dipl. ing., kao i s dr. sc. D. Đermić s Instituta „Ruđer Bošković“ i mentoricom s Agronomskog fakulteta, dr. sc. Edytom Đermić objavila rad u uglednom njemačkom časopisu "European Journal of Lipid Science and Technology". Časopis European Journal of Lipid Science and Technology (ISI faktor odjeka za 2010: 1,487 i petogodišnji faktor odjeka: 1,719, prema Thomson Reuters Journal Citation Reports) objavljuje radove iz područja znanosti o hrani, tehnologije, prehrane i dijetetike, a izdavač je Wiley-Blackwell.

Opširnije:NOVI ZNANSTVENI RAD U UGLEDNOM NJEMAČKOM ČASOPISU

Potkategorije