ZNANSTVENICI INSTITUTA NA ČETVRTOM SLOVENSKOM VINOGRADARSKO – VINARSKOM KONGRESU

2012-01 Slo VV kongres 002U organizaciji Biotehničkog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani, suorganizaciji Poljoprivredno šumarskog zavoda Nova Gorica i Strukovnog društva vinogradara i vinara Slovenije te pod pokroviteljstvom OIV-a (International Organisation of Vine and Wine – Međunarodni ured za lozu i vino) je 25. i 26. siječnja 2012. godine u Novoj Gorici (Slovenija) održan 4. slovenski vinogradarsko – vinarski kongres s međunarodnim sudjelovanjem, na kojem je sudjelovao Marijan Bubola s našeg Instituta.

Glavne teme kongresa bile su revizija sadašnjeg stanja vinogradarstva, vinarstva i rasadničarske proizvodnje u Sloveniji, vizija razvoja u narednim godinama, prilagođenost novim tržišnim uvjetima, zakonska regulativa i EU, organizacija i suradnja između znanstvenih, strukovnih i administrativnih tijela, razvoj vinskog turizma i vinske kulture te marketing i prodaja vina.

Opširnije:ZNANSTVENICI INSTITUTA NA ČETVRTOM SLOVENSKOM VINOGRADARSKO – VINARSKOM KONGRESU

U 2011. ZNANSTVENICI INSTITUTA ZA POLJOPRIVREDU I TURIZAM OBJAVILI DVA RADA O RAKIJAMA KOMOVICAMA

JITB Cover IgorU 2011. godini znanstvenici Instituta za poljoprivredu i turizam dr.sc. Igor Lukić, dr.sc. Sanja Radeka i dr.sc. Đordano Peršurić, u suradnji s kolegama znanstvenicima iz tvornice alkoholnih pića Zvečevo d.d., PTF-a u Osijeku i PBF-a u Zagrebu, objavili su dva rada o rakijama komovicama u cijenjenim međunarodnim časopisima iz područja biotehničkih znanosti citiranim u Current Contents bazi podataka.


U časopisu Journal of the Institute of Brewing objavljen je rad u kojem je razjašnjena raspodjela 120 najvažnijih spojeva arome u različitim frakcijama destilata tijekom tradicionalne alambic destilacije u proizvodnji rakije komovice od muškatnih sorti. Između ostalog, po prvi je puta u svijetu razjašnjen način destiliranja monoterpenskih spojeva: utvrđeno je da najviše koncentracije destiliraju u završnim frakcijama destilata (tzv. frakcije repa) koje se obično odbacuju i ne ulaze u konačan proizvod. Zaključeno je da završne frakcije destilata muškatnih sorti mogu poslužiti kao vrijedan izvor mirisnih monoterpena, te ih je, u slučaju komina i destilata bez izraženijih mana, preporučeno re-destilirati sa slijedećom šaržom radi povećanja voćno-cvjetne arome komovica.

Opširnije:U 2011. ZNANSTVENICI INSTITUTA ZA POLJOPRIVREDU I TURIZAM OBJAVILI DVA RADA O RAKIJAMA KOMOVICAMA

Filtrirati ili ne filtrirati Djevičansko maslinovo ulje ?

NOVI ZNANSTVENI RAD objavljen U CIJENJENOM SVJETSKOM ČASOPISU iz područja biotehničkih znanosti - FOOD CHEMISTRY


LOGO FCJS ponosom objavljujemo vijest da su znanstvenice Instituta za poljoprivredu i turizam, dr. sc. Karolina Brkić Bubola i dr. sc. Barbara Sladonja u suradnji s dr. sc. Oliverom Koprivnjak, znanstvenicom Medicinskog fakulteta u Rijeci, objavile rad Influence of filtration on volatile compounds and sensory profile of virgin olive oils“ (prijevod: Utjecaj filtracije na profil hlapivih tvari i senzorskih svojstava djevičanskih maslinovih ulja“) u jednom od najcjenjenijih i najutjecajnijih časopisa iz područja biotehničkih znanosti - Food Chemistry. Ovaj znanstveni časopis objavljuje originalne znanstvene članke na području kemije i biokemije hrane i sirovina. Prema Izvještaju o citiranosti časopisa za 2010.g. (Thomson Reuters Journal Citation Reports), Food Chemistry je časopis s vodećom citiranosti u svjetskoj znanosti na području biotehničkih znanosti (ISI faktor odjeka: 3,458; a petogodišnji ISI faktor odjeka: 3,922).

Potkategorije