NOVA VRIJEDNA KNJIGA U ZNANSTVENOM PODRUČJU AKVAKULTURE

Barbara naslovnica knjiga 2012Ovih dana objavljena je knjiga koju je uredila znanstvenica Instituta za poljoprivredu i turizam, dr.sc. Barbara Sladonja, naslova - „Aquaculture and the Environment: A Shared Destiny“, odnosno „Akvakultura i okoliš: Zajednička sudbina“. Knjiga je objavljena je pod okriljem izdavačke kuće „InTech“ iz Rijeke. Ova jedinstvena knjiga na koja se pojavila na našem tržištu sadrži znanstvene radove autora iz cijelog svijeta koji na izvrstan način sintetiziraju problematiku akvakulture u prirodnom okolišu.

 

Opširnije:NOVA VRIJEDNA KNJIGA U ZNANSTVENOM PODRUČJU AKVAKULTURE

56. SEMINAR BILJNE ZAŠTITE

LogoOd 7. – 10. veljače 2012. U Opatiji, u Grand hotelu „4 opatijska cvijeta“, održan je tradicionalni 56. Seminar biljne zaštite. Taj bitan seminar za sve aspekte hrvatske agronomske stručne i znanstvene javnosti i ove je godine organiziran od strane Hrvatskog društva za biljnu zaštitu i Agronomskog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu, uz potporu i pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske. Institut za poljoprivredu i turizam tradicionalno je podržao svojim sponzorskim aktivnostima održavanje ovog skupa te je vinom iz proizvodnje našeg enologa  počastio sve uzvanike na tradicionalnoj svečanoj večeri. 

Više o Hrvatskom društvu biljne zaštite

47. HRVATSKI I 7. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ AGRONOMA U OPATIJI

Logo simpozij agronomaOd 13. – 17. veljače 2012. znanstvenici Instituta prisustvovali su na 47. hrvatskom i 7. međunarodnom simpoziju agronoma održanom u Opatiji, u „Grand Hotelu Adriatic“. Osnovni cilj Simpozija od njegovog prvog održavanja do danas je upoznati agronome i širu javnost s rezultatima najnovijih znanstvenih istraživanja naših i inozemnih stručnjaka, te na taj način omogućiti bolji prijenos znanstvenih postignuća u poljoprivrednu proizvodnju. Simpozij je tradicionalno bio prilika za uspostavu bolje suradnje znanstvenika sa sveučilišta, znanstvenih ustanova te stručnjaka iz poljoprivrede, industrije, trgovine i ostalih srodnih djelatnosti, odnosno proizvođača iz Hrvatske, Europe i Svijeta na zajedničkom interesnom području iz znanosti i poljoprivredne prakse.

Opširnije:47. HRVATSKI I 7. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ AGRONOMA U OPATIJI

NOVI VAŽAN BILATERALNI ZNANSTVENO ISTRAŽIVAČKI PROJEKT NA INSTITUTU

Sanja teran 1Iznimno smo ponosni najaviti da je početkom godine na Institutu za poljoprivredu i turizam započeo je novi vrlo važan Bilateralni znanstveno – istraživački projekt naslova „Karakterizacija sorti Teran i Refošk na osnovu ampelografskih, genetičkih i enoloških svojstava”. Voditeljica projekta je dr.sc. Sanja Radeka predstojnica Zavoda za poljoprivredu i prehranu, (suradnici na projektu: dr.sc. Đordano Peršurić, znanstveni savjetnik; dr.sc. Anita Silvana Ilak Peršurić, znanstveni savjetnik; dr.sc. Igor Lukić, znanstveni suradnik; dr.sc. Marijan Bubola, znanstveni novak – viši asistent; Danijela Petrušić dipl.ing., znanstveni novak – asistent; , Sara Godena dipl.ing.agr. znanstveni novak)

Opširnije:NOVI VAŽAN BILATERALNI ZNANSTVENO ISTRAŽIVAČKI PROJEKT NA INSTITUTU

ZNANSTVENICI INSTITUTA NA ČETVRTOM SLOVENSKOM VINOGRADARSKO – VINARSKOM KONGRESU

2012-01 Slo VV kongres 002U organizaciji Biotehničkog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani, suorganizaciji Poljoprivredno šumarskog zavoda Nova Gorica i Strukovnog društva vinogradara i vinara Slovenije te pod pokroviteljstvom OIV-a (International Organisation of Vine and Wine – Međunarodni ured za lozu i vino) je 25. i 26. siječnja 2012. godine u Novoj Gorici (Slovenija) održan 4. slovenski vinogradarsko – vinarski kongres s međunarodnim sudjelovanjem, na kojem je sudjelovao Marijan Bubola s našeg Instituta.

Glavne teme kongresa bile su revizija sadašnjeg stanja vinogradarstva, vinarstva i rasadničarske proizvodnje u Sloveniji, vizija razvoja u narednim godinama, prilagođenost novim tržišnim uvjetima, zakonska regulativa i EU, organizacija i suradnja između znanstvenih, strukovnih i administrativnih tijela, razvoj vinskog turizma i vinske kulture te marketing i prodaja vina.

Opširnije:ZNANSTVENICI INSTITUTA NA ČETVRTOM SLOVENSKOM VINOGRADARSKO – VINARSKOM KONGRESU

U 2011. ZNANSTVENICI INSTITUTA ZA POLJOPRIVREDU I TURIZAM OBJAVILI DVA RADA O RAKIJAMA KOMOVICAMA

JITB Cover IgorU 2011. godini znanstvenici Instituta za poljoprivredu i turizam dr.sc. Igor Lukić, dr.sc. Sanja Radeka i dr.sc. Đordano Peršurić, u suradnji s kolegama znanstvenicima iz tvornice alkoholnih pića Zvečevo d.d., PTF-a u Osijeku i PBF-a u Zagrebu, objavili su dva rada o rakijama komovicama u cijenjenim međunarodnim časopisima iz područja biotehničkih znanosti citiranim u Current Contents bazi podataka.


U časopisu Journal of the Institute of Brewing objavljen je rad u kojem je razjašnjena raspodjela 120 najvažnijih spojeva arome u različitim frakcijama destilata tijekom tradicionalne alambic destilacije u proizvodnji rakije komovice od muškatnih sorti. Između ostalog, po prvi je puta u svijetu razjašnjen način destiliranja monoterpenskih spojeva: utvrđeno je da najviše koncentracije destiliraju u završnim frakcijama destilata (tzv. frakcije repa) koje se obično odbacuju i ne ulaze u konačan proizvod. Zaključeno je da završne frakcije destilata muškatnih sorti mogu poslužiti kao vrijedan izvor mirisnih monoterpena, te ih je, u slučaju komina i destilata bez izraženijih mana, preporučeno re-destilirati sa slijedećom šaržom radi povećanja voćno-cvjetne arome komovica.

Opširnije:U 2011. ZNANSTVENICI INSTITUTA ZA POLJOPRIVREDU I TURIZAM OBJAVILI DVA RADA O RAKIJAMA KOMOVICAMA

Filtrirati ili ne filtrirati Djevičansko maslinovo ulje ?

NOVI ZNANSTVENI RAD objavljen U CIJENJENOM SVJETSKOM ČASOPISU iz područja biotehničkih znanosti - FOOD CHEMISTRY


LOGO FCJS ponosom objavljujemo vijest da su znanstvenice Instituta za poljoprivredu i turizam, dr. sc. Karolina Brkić Bubola i dr. sc. Barbara Sladonja u suradnji s dr. sc. Oliverom Koprivnjak, znanstvenicom Medicinskog fakulteta u Rijeci, objavile rad Influence of filtration on volatile compounds and sensory profile of virgin olive oils“ (prijevod: Utjecaj filtracije na profil hlapivih tvari i senzorskih svojstava djevičanskih maslinovih ulja“) u jednom od najcjenjenijih i najutjecajnijih časopisa iz područja biotehničkih znanosti - Food Chemistry. Ovaj znanstveni časopis objavljuje originalne znanstvene članke na području kemije i biokemije hrane i sirovina. Prema Izvještaju o citiranosti časopisa za 2010.g. (Thomson Reuters Journal Citation Reports), Food Chemistry je časopis s vodećom citiranosti u svjetskoj znanosti na području biotehničkih znanosti (ISI faktor odjeka: 3,458; a petogodišnji ISI faktor odjeka: 3,922).

Potkategorije