15.DMUTijekom održavanja manifestacije 15. Dani mladog maslinovog ulja u Vodnjanu (15. do 17. Studenoga 2019), djelatnice Instituta za poljoprivredu i turizam organizirale su istraživanje na temu potrošnje maslinovog ulja među potrošačima maslinovog ulja te iznijele niz novih znanstvenih nalaza u predavanjima na temu maslinovog ulja i bolesti u maslinicima.
 

Dr.sc. Anita Silvana Ilak Peršurić i Marija Pičuljan, mag.oec. su na štandu Olive Bara u tri dana trajanja sajma anketirale potrošače maslinovog ulja u svrhu uvida njihovih navika i preferencija u odnosu prema maslinovog ulju kao poljoprivrednom i prehrambenom proizvodu. Temeljem nalaza istraživanja nastojati će se proizvođačima maslinovog ulja dati uvid u potrošačke zahtjeve i moguće utjecati na buduća poboljšanja ponude maslinovog ulja.

Istraživači se zahvaljuju organizatoru sajma gospođi Bernardini Hlevnjak i proizvođačima na Olive Baru na ustupljenom prostoru i pomoći u organizaciji istraživanja.
 
Dr. sc. Karolina Brkić Bubola predstavila je EU H2020 OLEUM projekt „Napredna rješenja za osiguranje kvalitete i autentičnosti maslinovih ulja". Cilj ovog projekta je osigurati kvalitetu i autentičnost maslinovog ulja osnažujući načine otkrivanja prijevara i poticanja njihove prevencije. Projekt okuplja dvadeset partnera iz petnaest zemalja i koordiniran je od strane Sveučilišta u Bologni, a jedan od projektnih partnera je i Institut za poljoprivredu i turizam iz Poreča. Tijekom četiri godine, OLEUM projekt razvija nove i poboljšava postojeće analitičke metode kontrole kvalitete i autentičnosti maslinovog ulja te poboljšava razmjenu tehnologija uspostavljanjem široke zajednice laboratorija i institucija uključenih u kontrolu kvalitete. Poboljšanja u kvaliteti, sigurnosti i autentičnosti maslinovih ulja trebala bi pojačati povjerenje potrošača i naposljetku povećati konkurentnost tržišta maslinovih ulja iz EU. Projekt OLEUM financiran je od strane Europske komisije u sklopu programa OBZOR 2020 (2014-2020, GA br. 635690).
 
Znanstvena suradnica, dr. sc. Sara Godena, održala je predavanje naslova „Uzročnici sušenja stabala u maslinicima na području Istre" u kojem je iznijela rezultate nedavno završenih projekata. Istaknula je važnost ove relativno nepoznate, a potencijalno opasne pojave u maslinarstvu, koja je uzrokovana gljivičnim uzročnicima bolesti od kojih su najzastupljenije vrste Verticillium dahliae i Armillaria mellea. Osim toga, naglasila je i važnost pravovremenog prepoznavanja simptoma, zatim govorila o uvjetima širenja ovih bolesti i optimalnim uvjetima za razvoj gljiva, kao i o mjerama zaštite masline od ovih patogena.
 
Kristina Grozić, mag.ing.agr. je održala predavanje naslova „Čimbenici koji dovode do otpadanja plodova masline" u kojem su predstavljeni abiotski i biotski čimbenici koji dovode do otpadanja plodova masline u različitim fenofazama. Predavanje je potaknuto značajnim otpadanjem plodova masline na području Istre tijekom 2019. godine. Otpadanje plodova nije bilo podjednako na svim uzgojim područjima, kao niti na svim sortama prisutnim na području Istarske županije. Iako čimbenici koji su doveli do otpadanja nisu u potpunosti poznati, pretpostavlja se da su uzročnici otpadanja upravo fitopatogene gljive. S ciljem provođenja uspješnije zaštite masline u nadolazećim vegetacijama, predstavljeno je ukupno 10 gljivičnih bolesti masline, koje uzrokuju otpadanje plodova, uglavnom nepoznatih u maslinarskoj proizvodnji Istre ali i mnogo šire.
 
15.Anita
15.Sara
15.Marija
15.Kristina