Konferencija za medije povodom predstavljanja istraživačkog projekta „Utjecaj različitih vinifikacijskih tehnologija na kvalitativna svojstva vina od autohtonih hrvatskih sorti: uloga vina u ljudskoj prehrani – VINUM SANUM“

U Institutuza poljoprivredu i turizam Poreč, dana 10.12.2019.održana je Konferencija za medije povodom predstavljanja istraživačkog projekta „Utjecaj različitih vinifikacijskih tehnologija na kvalitativna svojstva vina od autohtonih hrvatskih sorti: uloga vina u ljudskoj prehrani – VINUM SANUM“. Projekt je financiran od strane Hrvatske zaklade za znanost. Vrijednost projekta je 1.318.128,68 KN. Trajanje projekta je 27.12.2018.-26.12.2022. Nositelj projekta je Institut za poljoprivredu i turizam Poreč.Voditeljica projekta je dr.sc. Sanja Radeka, prof.v.š.

Glavni cilj projekta VINUM SANUM je istražiti kako različite vinifikacijske tehnologije u proizvodnji vina autohtonih hrvatskih sorti Malvazije istarske, Terana, Pošipa i Plavca malog utječu  na kvalitativna svojstva proizvedenih vina i njihovu biološku aktivnost,  odnosno istražiti utjecaj njihove umjerene konzumacije na  psiho – fizičko zdravlje ljudi. Cilj je utvrditi može li umjerena konzumacija vina visoke kvalitete, imati pozitivan učinak na psiho-fizičko zdravlje ispitanika, te promovirati pozitivne zdravstvene učinke vina od hrvatskih autohtonih bijelih i crnih sorti vinove loze.

Priloge s Konferencije za medije možete pogledati ovdje