Logo Marijan TrentinoDr. sc. Marijan Bubola postao je u 2019. godini inozemni dopisni član Talijanske akademije za lozu i vino (Accademia Italiana della Vite e del Vino). Primanje novih članova za 2019. godinu održalo se u gradu Trento, u sklopu zadružne vinarije CAVIT te je pritom održano i nekoliko tematskih predavanja o sorti Traminac, koja ima dugu tradiciju uzgoja i postiže dobre proizvodne rezultate u talijanskoj regiji Trentino.
 
 
Tom je prigodom u Akademiju primljeno ukupno 28 novih članova, a osim dr. sc. Marijana Bubole, inozemni dopisni član iz Hrvatske postao je i prof. dr. sc. Edi Maletić s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
 
Talijanska akademija za lozu i vino osnovana je 1949. godine na prijedlog Nacionalnog vinogradarsko-vinarskog odbora (Comitato Nazionale Vitivinicolo) te pored održavanja raznih simpozija, seminara i radionica ima za cilj doprinijeti napretku znanstveno-istraživačkog rada iz područja vinogradarstva i vinarstva te primjeni rezultata istraživanja u praksi.
 
Dužnost predsjednika Talijanske akademije za lozu i vino trenutno obnaša umirovljeni prof. Antonio Calò, talijanski znanstvenik koji već desetljećima njeguje aktivnu suradnju s Institutom za poljoprivredu i turizam iz Poreča. Na ovoj svečanosti, prof. Antonio Calò je osobno dodijelio diplome o primitku u članstvo Akademije novim članovima.
 
Članovi Talijanske akademije za lozu i vino su brojni znanstvenici i stručnjaci iz područja vinogradarstva i vinarstva, u prvom redu iz Italije, ali i iz ostalih država. Prema statutu, Akademija može imati najviše 300 redovitih članova (među kojima se biraju i akademici emeritusi, koji trebaju minimalno 10 godina biti redoviti članovi) te najviše 300 dopisnih članova (koji nakon tri godine članstva mogu eventualno postati redoviti članovi).
 
Primitak u Talijansku akademiju za lozu i vino predstavlja veliku čast i priznanje za naše znanstvenike te potvrđuje njihov uspjeh u znanstveno-istraživačkom radu iz područja vinogradarstva i vinarstva na međunarodnoj razini, a posebice u pogledu suradnje s kolegama iz talijanskih institucija.
 
 
Više pročitajte u članku GLASA ISTRE
 
 
IMG-20190531-WA0004
IMG-20190531-WA0000
IMG-20190531-WA0007
IMG-20190531-WA0011