2012-01 Slo VV kongres 002U organizaciji Biotehničkog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani, suorganizaciji Poljoprivredno šumarskog zavoda Nova Gorica i Strukovnog društva vinogradara i vinara Slovenije te pod pokroviteljstvom OIV-a (International Organisation of Vine and Wine – Međunarodni ured za lozu i vino) je 25. i 26. siječnja 2012. godine u Novoj Gorici (Slovenija) održan 4. slovenski vinogradarsko – vinarski kongres s međunarodnim sudjelovanjem, na kojem je sudjelovao Marijan Bubola s našeg Instituta.

Glavne teme kongresa bile su revizija sadašnjeg stanja vinogradarstva, vinarstva i rasadničarske proizvodnje u Sloveniji, vizija razvoja u narednim godinama, prilagođenost novim tržišnim uvjetima, zakonska regulativa i EU, organizacija i suradnja između znanstvenih, strukovnih i administrativnih tijela, razvoj vinskog turizma i vinske kulture te marketing i prodaja vina.

JITB Cover IgorU 2011. godini znanstvenici Instituta za poljoprivredu i turizam dr.sc. Igor Lukić, dr.sc. Sanja Radeka i dr.sc. Đordano Peršurić, u suradnji s kolegama znanstvenicima iz tvornice alkoholnih pića Zvečevo d.d., PTF-a u Osijeku i PBF-a u Zagrebu, objavili su dva rada o rakijama komovicama u cijenjenim međunarodnim časopisima iz područja biotehničkih znanosti citiranim u Current Contents bazi podataka.


U časopisu Journal of the Institute of Brewing objavljen je rad u kojem je razjašnjena raspodjela 120 najvažnijih spojeva arome u različitim frakcijama destilata tijekom tradicionalne alambic destilacije u proizvodnji rakije komovice od muškatnih sorti. Između ostalog, po prvi je puta u svijetu razjašnjen način destiliranja monoterpenskih spojeva: utvrđeno je da najviše koncentracije destiliraju u završnim frakcijama destilata (tzv. frakcije repa) koje se obično odbacuju i ne ulaze u konačan proizvod. Zaključeno je da završne frakcije destilata muškatnih sorti mogu poslužiti kao vrijedan izvor mirisnih monoterpena, te ih je, u slučaju komina i destilata bez izraženijih mana, preporučeno re-destilirati sa slijedećom šaržom radi povećanja voćno-cvjetne arome komovica.

2013Barbara knjigaOvih dana objavljena je još jedna značajna knjiga sa sudjelovanjem znanstvenika našeg Instituta. Knjiga naslova „Sredozemni genetički kod - vinova loza i maslina“ objavljena je pod uredništvom dr.sc. Danijele Poljuha i dr.sc. Barbare Sladonja – Predstojnice zavoda za poljoprivredu i prehranu.

 

 

IZT2013SPORAZUM 2U prostorijama našeg Instituta 11.03.2013. potpisan je Sporazum o suradnji s Institutom za turizam iz Zagreba čime smo otovorili novo poglavlje u umražavanju našeg Zavoda za turizam na nacionalnom i na međunarodnom nivou. 

 


Koliko je to bitno za simbiozu istraživačkih djalatnosti u našem Institutu možete vidjeti iz govora v.d. ravnatelja dr.sc. Deana Bana kojeg prenosimo u cijelosti.

logo higher KOSInstitut za poljoprivredu i turizam je u 2012. godini prijavio europski projekt iz ciklusa Higher KOS projekata naziva "Sustainable Agriculture in the light of European environmental targets", odnosno „Održiva poljoprivreda u svjetlu novih ciljeva europske okolišne politike“ s partnerima iz Austrije (Obrazovno Istraživački centar Raumberg-Gumpenstein) i s Kosova (Sveučilište Priština, Poljoprivredno veterinarski fakultet) te u suradnji s Centrom za istraživanje materijala METRIS iz Pule. Voditelj projekta u našem Institutu je dr.sc. Barbara Sladonja.

NOVI ZNANSTVENI RAD objavljen U CIJENJENOM SVJETSKOM ČASOPISU iz područja biotehničkih znanosti - FOOD CHEMISTRY


LOGO FCJS ponosom objavljujemo vijest da su znanstvenice Instituta za poljoprivredu i turizam, dr. sc. Karolina Brkić Bubola i dr. sc. Barbara Sladonja u suradnji s dr. sc. Oliverom Koprivnjak, znanstvenicom Medicinskog fakulteta u Rijeci, objavile rad Influence of filtration on volatile compounds and sensory profile of virgin olive oils“ (prijevod: Utjecaj filtracije na profil hlapivih tvari i senzorskih svojstava djevičanskih maslinovih ulja“) u jednom od najcjenjenijih i najutjecajnijih časopisa iz područja biotehničkih znanosti - Food Chemistry. Ovaj znanstveni časopis objavljuje originalne znanstvene članke na području kemije i biokemije hrane i sirovina. Prema Izvještaju o citiranosti časopisa za 2010.g. (Thomson Reuters Journal Citation Reports), Food Chemistry je časopis s vodećom citiranosti u svjetskoj znanosti na području biotehničkih znanosti (ISI faktor odjeka: 3,458; a petogodišnji ISI faktor odjeka: 3,922).

POTPIS SVEUSILISTE 107.02.2013. godine u Puli u rektoratu potpisan je Sporazum o suradnji Instituta za poljoprivredu i turizam i Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Zajednički cilj sklapanja ovog vrijednog sporazuma osobito će biti istaknut kroz jačanje suradnje na prijavi i izvođenju znanstveno – istraživačkih projekata te objavljivanju znanstvenih i stručnih radova temeljem rezultata zajedničkog znanstvenog istraživanja.

FRancuzi 001.02.2013. Institut za poljoprivredu i turizam u sklopu svog posjeta regiji Veneto u Italiji, Sloveniji i Istri, posjetila je studijska grupa organizirana od strane Instituta Français de la Vigne et du Vin najvećeg znanstveno istraživačkog i stručnog centra za područje vinogradarstva i vinarstva u Francuskoj. Sudionici ovog znanstveno stručnog studijskog putovanja bili su osim djelatnika tog eminentnog Instituta i brojni poznati vinari, uzgajivači vinove loze, vlasnici kompanija koje se bave prodajom i distribucijom vina te predsjednici jakih regionalnih vinogradarsko vinarskih udruga.

Potkategorije