Naš Institut je 20. ožujka ugostio maturante Srednje strukovne škole Pula, smjer tehničari nutricionisti. Tijekom posjeta, učenici su se upoznali s poviješću Instituta, a potom su obišli laboratorije i saznali više o znanstvenom radu koji se provodi u Institutu. Posjet je započeo predavanjem koje su održale dr.sc. Barbara Sladonja i Nataly Milovan, tijekom kojeg su učenici saznali više o ulozi biologa na Institutu te o povezanosti biologije i invazivnih vrsta s poljoprivredom i turizmom. Nakon toga, učenici su posjetili prehrambeno-biotehnološki laboratorij, gdje su ih dr.sc. Marina Lukić i dr.sc. Karolina Brkić Bubola upoznale s kemijskom i senzorskom analizom maslinovog ulja te aromama i kvalitetom ulja. U vinarskom laboratoriju, dr.sc. Sanja Radeka i Fumica Orbanić predstavile su metode analize vina, proces ocjenjivanja vina za tržište te ključne aspekte senzorske analize. U genetičkom laboratoriju, dr.sc. Danijela Poljuha predstavila je vrste genetičkih analiza koje se provode na Institutu te objasnila kako molekularni biolozi istražuju invazivne vrste. Posjet laboratoriju za tlo, biljku i vodu, koji je vodio dr.sc. Igor Palčić, omogućio je učenicima uvid u analize tla, biljaka i vode, kao i upoznavanje s projektima poput proizvodnje biougljena. Za kraj, učenici su obišli vinski podrum, gdje ih je dr.sc. Tomislav Plavša kroz zanimljivo predavanje o povijesti podruma upoznao s procesom proizvodnje različitih pića. Posjet je završio degustacijom vina, čime su učenici dobili priliku primijeniti stečena znanja u praksi.