Panel za senzorsku analizu djevičanskih maslinovih ulja Instituta za poljoprivredu i turizam djeluje unutar Prehrambeno - biotehnološkog laboratorija koji je od 7. rujna 2012. godine ovlašten od strane Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske kao službeni laboratorij za analizu maslinovih ulja za potrebe službenih kontrola prema Pravilniku o ovlašćivanju službenih i referentnih laboratorija za hranu i hranu za životinje (NN 86/10 i 7/11). Osim toga, Panel je na osnovu Pravilnika o ovlašćivanju panela za senzorsku analizu djevičanskih maslinovih ulja (NN 22/10) od 19. srpnja 2012.g. upisan na Listu profesionalnih panela Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske.
1. određivanja kategorije ulja prema organoleptičkim svojstvima te određivanje organoleptičkih svojstava koja se mogu navoditi na oznaci prije stavljanja na tržište,
2. provjere sukladnosti organoleptičkih svojstava djevičanskih maslinovih ulja s podacima navedenim u specifikaciji proizvoda u postupku registracije oznake i prije stavljanja na tržište proizvoda s oznakom izvornosti, zemljopisnog podrijetla ili tradicionalnog ugleda, te
3. analize maslinovih ulja na tržištu radi provjere označenih podataka, za potrebe službene kontrole.
U Panelu Instituta maslinova ulja organoleptički se ocjenjuju prema Metodi međunarodnog vijeća za maslinu (IOC - International Olive Council: Method for organoleptic assessment of virgin olive oil, COI/T.20/Doc.15/Rev. 3, 2010) koja je propisana i u Pravilniku o uljima od ploda i komine maslina (NN7/09). Ocjenjivanje uzoraka maslinovih ulja provodi najmanje 8 senzorskih analitičara koji su odabrani i educirani prema Priručniku za odabir, obuku i nadzor kvalificiranih ocjenjivača maslinovog ulja (IOC: Guide for the selection, traininig and monitoring of skilled virgin olive oil tasters, COI/T.20/Doc.No 14/Rev. 3/2011). Trenutačno se Panel sastoji od 17 članova, a voditeljica Panela je dr.sc. Karolina Brkić Bubola. Članovi Panela se kontinuirano educiraju u polju senzorskih analiza maslinovih ulja, kvaliteti maslinovih ulja i čimbenicima koji utječu na nju.
Panel raspolaže radnim prostorom s 10 kabina za ocjenjivače i svom potrebnom opremom za senzorsku analizu maslinovih ulja koja je u skladu s važećim normama Međunarodnog vijeća za maslinu. Od 2010. g. Panel uspješno sudjeluje u međulaboratorijskim usporedbama u organizaciji Bipea-e (Francuska) u kojima se uspoređuje sa drugim panelima na međunarodnoj razini. Panel se priprema za postupak akreditacije prema normi HRN EN ISO/IEC 17025 u sklopu akreditiranog Prehrambeno - biotehnološkog laboratorija Instituta za poljoprivredu i turizam. Nadzor za proširenje akreditacije od strane Hrvatske akreditacijske agencije predviđen je do kraja 2012. godine te bi se pozitivnim ishodom nadzora stekli uvjeti za pokretanje postupka ovlašćivanja Prehrambeno - biotehnološkog laboratorija kao referentnog laboratorija u Republici Hrvatskoj.
Panel nudi i uslugu deskriptivne (opisne i bodovne) senzorske analize maslinovih ulja u svrhu karakterizacije proizvoda te potreba izložbi, natjecanja i sličnih manifestacija.
Za sve dodatne informacije možete se obratiti:
Voditeljici panela za senzornu analizu maslinovog ulja
dr.sc. Karolini Brkić Bubola
Tel: 00385 52 408 341
e-mail: karolina@iptpo.hr
Voditeljici Prehrambeno - biotehnološkog laboratorija
Marina Lukić, dipl. ing. preh. tehn.
Tel: 00385 52 408 342
e-mail: marina@iptpo.hr