climate changeU periodu od 18. do 23. lipnja 2012. znanstvena novakinja Instituta za poljoprivredu i turizam Danijela Petrušić, dipl.ing.agr. sudjelovala je na međunarodnoj ljetnoj školi pod nazivom „Climate change and natural resource management“, u organizaciji prof.dr.sc. Marije Romić sa Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Više o programu ljetne škole pročitajte na stranicama škole.

Zajedno s 30-ak polaznika međunarodne ljetne škole Danijela Petrušić dipl.ing.agr. bila je u prilici sudjelovati na predavanjima i praktičnom radu koje su održali renomirani znanstvenici iz Hrvatske, Austrije, Češke Republike, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije te Srbije. Predavanjima su obuhvaćene aktualne teme kao što su klimatske promjene i njihov utjecaj na poljoprivredu, modeli upravljanja vodom u poljoprivrednoj proizvodnji, novi pristup procesima u rizosferi, kruženje ugljika u prirodi, fosfor u tlu i njegova uloga u poljoprivredi zemalja EU, primjena sustava satelitskog snimanja u poljoprivrednoj proizvodnji, kontaminacija tala teškim metalima i njihova sanacija i dr. Osim toga, u sklopu jednodnevne terenske nastave polaznici su posjetili akumulacijsko jezero Butoniga u Istri te rasadnik Longo (Rovinj) i OPG Bažon (Gračišće) koji su ih ugostili i upoznali sa svojom proizvodnjom.

policydialogueUsvojena znanja s ove ljetne škole sigurno će naći primjenu u znanstvenoj izvrsnosti naše znanstvene novakinje te u znanstveno - istraživačkom radu našeg Instituta. Sigurni smo da će  tendencija očuvanja ugroženih prirodnih resursa prvenstveno na području Istre postati čvrstim dijelom naše znanstveno - istraživačke misije i vizije.