09.05.2014. na 21. VINISTRI predstavljeni su prvi rezultata IPA/EFRR projekta Putevima Malvazije istarske / Po poteh istrske malvazije (Malvasia TourIstra). Rezultate prvih aktivnosti prezentirali su dr.sc. Sanja Radeka, dr.sc. Ivica Matošević predsjednik Udruge VINISTRA, te Živa Pišot predstavnica projektnog partnera Društva vinogradnikov slovenske Istre.
Dr.sc. Ivica Matošević i gospođa Živa Pišot javnost su upoznali s odrađenim radionicama koji su bili održani tijekom ovogodišnjeg 16. Festivala Malvazija u Portorožu te seminarom koji se održao uoči ovogodišnje VINISTRE u hotelu Parentium 24.04.2014.
Ivica Matošević pozvao je sve prisutne, uključujući i medije da svojom prisutnošću na ovogodišnjoj VINISTRI poprate i aktivnosti koje se događaju pod pokroviteljstvom i kroz sufinanciranje IPA/EFRR fonda 2007 – 2013 u kojem je i projekt “Putevima Malvazije istarske/Po poteh istrske malvazije” (Malvasia TourIstra)
Radilo se o 4 vrlo bitna predavanja koja su direktno bila usmjerena ka ostvarenju ciljeva projekta, a koja su namijenjena krajnjim korisnicima i definiranim ciljnim projektnim skupinama:
- Pogled iz kuhinjskog kutka – tradicija i kultura vina i stola Istre i današnji turistički prizvod – Može li prepoznatljivost vina Malvazije istarske utjecati na dodatnu vrijednost današnjeg turističkog proizvoda ?
- The Role of Indigenous Varieties in the Global Wine Market – Malvazija istarska, an indigenous variety of Istria / Uloga autohtonih sorata na svjetskom tržištu vina – Malvazija istarska – autohtona sorta Istre
- Is There An American Market For Istrian Wine (with emphasis on the Malvazija istarska) / Ima li američkog tržišta za istarska vina (uz osvrt na Malvaziju istarsku)?
- Riedel malvazija istriana – najvažnija čaša u hrvatskoj vinskoj povijesti
Uz dr.sc. Ivica Matošević iskoristio je priliku da još jednom pozove sve zainteresirane da dođu u nedjelju 11.05. u vremenu od 15:30 – 17:30 na zanimljivu stručnu radionicu radnog naziva “Sljubljivanje vina različitih stilova Malvazije istarske sa hranom” koju će voditi vrhunski chef gospodin Robert Perić, a koja je također bila dio projekta - Putevima Malvazije istarske/ Po poteh istrske malvazije (Malvasia TourIstra).
Nakon prezentacije rezultata projekta i poziva svim zainteresiranim posjetiteljima na ova zanimljiva događanja, dr.sc. Sanja Radeka održala je kratki rezime dosadašnjeg rada na ostalim projektnim aktivnostima a osobito na projektnoj aktivnosti formiranja integralnog prekograničnog Hrvatsko – Slovenskog turističkog proizvoda – Puta Malvazije Istarske.