Ispis
Hitova: 4326

SpringerZnanstvenici Instituta objavili su rezultate svojih istraživanja u američkom ( Environmental Management ) i njemačkom ( European Food Research and Technology ) znanstvenom časopisu koji prihvaćaju za objavu samo radove s aktualnom problematikom te rezultate utemeljene na provjerenim znanstvenim metodama i usporedive s najaktualnijim svjetskim istraživanjima iz istog područja.

 

SVE ŠTO SE DANAS ZNA O INVAZIVNOJ VRSTI PAJASEN….

 

Pregledni članak „Review on Invasive Tree of Heaven (Ailanthus altissima (Mill.) Swingle) Conflicting Values: Assessment of Its Ecosystem Services and Potential Biological Threat” prikazuje sve relevantne radove o invazivnoj biljnoj vrsti pajasen u zadnjem desetljeću i uspoređuje negativne i pozitivne učinke ove vrste u prirodnim ekosistemima i ljudskoj zajednici. U radu se razmatra mogućnost korištenja pajasena u razne korisne svrhe čime se umanjuju negativni aspekti povezani s njegovim širenjem.

 

Pajasen invazivna vrsta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PRIKAZ ČLANKA

 

POVRATAK PREHRANI NAŠIH STARIH – BLJUŠT KAO IZVOR ANTIOKSIDANSA

 

Originalni znanstveni rad „Phenolic composition, antioxidant capacity, energy content and gastrointestinal stability of Croatian wild edible plants“ prikazuje rezultate analiza fenola i antioksidacijskog kapaciteta te energetskog sadržaja vodenih i etanolnih ekstrakata istarskih šparoga, veprine i bljušta. Uz to, prikazuje i rezultate određivanja stabilnosti detektiranih fenola metodom in vitro digestije, tj. simulacijom digestije u ljudskom probavnom sustavu. Provedene analize pokazale su da se bljušt odlikuje najvišim sadržajem fenola, antioksidacijskim kapacitetom i energetskim sadržajem, kao i značajnom gastrointestinalnom stabilnošću te se kao takav, uz druge dvije analizirane biljne vrste, može preporučiti kao vrijedan izvor antioksidansa u prehrani.

 

Bljust

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PRIKAZ ČLANKA