Ispis
Hitova: 4296

food chemistry coverZnanstvenici Instituta za poljoprivredu i turizam pod vodstvom dr.sc. Igora Lukića objavili su u razdoblju od proteklih 12 mjeseci čak četiri (4) znanstvena rada u jednom od vodećih i najutjecajnijih međunarodnih časopisa u području biotehničkih znanosti, Food Chemistry. Prema Izvještaju o citiranosti časopisa za 2015. g. (Thomson Reuters Journal Citation Reports), Food Chemistry izdavača Elsevier BV iz Nizozemske je časopis s iznimno visokom citiranošću i ISI faktorom odjeka od 4,052 (petogodišnji faktor 4,232).

 

 

Objavljeni radovi iz područja su vinarstva i proizvodnje maslinovog ulja. Vrijedi istaknuti da su, ovisno o radu, istraživanja objavljena u suradnji s dionicima iz gospodarstva (OPG Grozaj), znanstvenicima iz drugih znanstvenih institucija u Republici Hrvatskoj (Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Veleučilište u Rijeci), kao i znanstvenicima iz jednog od najvažnijih svjetskih instituta iz područja poljoprivrede, Fondazione Edmund Mach (bivši Istituto Agrario) iz San Michele all'Adige, Italija.

 

 

Dio radova objavljen je u sklopu uspostavnog istraživačkog projekta financiranog od strane Hrvatske zaklade za znanost HRZZ UIP-2014-09-1194 „Razjašnjavanje sortne tipičnosti vina i maslinovih ulja od hrvatskih domaćih sorti“, čiji je voditelj dr.sc. Igor Lukić.

 

Sažetke radova možete pogledati ovdje:

 

1. Lukić, I., Lotti, C., Vrhovsek, U. (2017). Evolution of free and bound volatile aroma compounds and phenols during fermentation of Muscat blanc grape juice with and without skins, Food Chemistry, 232, 25–35.
 
 
2. Lukić, I., Budić-Leto, I., Bubola, M., Damijanić, K., Staver, M. (2017). Pre-fermentative cold maceration, saignée, and various thermal treatments for more options in modulating volatile aroma and phenol profiles of red wine, Food Chemistry, 224, 251–261.
 
 
3. Lukić, I., Žanetić, M., Jukić Špika, M., Lukić, M., Koprivnjak, O., Brkić Bubola, K. (2017). Complex interactive effects of ripening degree, malaxation duration and temperature on Oblica cv. virgin olive oil phenols, volatiles and sensory quality, Food Chemistry, 232, 610–620.
 
4. Lukić, I., Radeka, S., Grozaj, N., Staver, M., Peršurić, Đ. (2016). Changes in physico-chemical and volatile aroma compound composition of Gewürztraminer wine as a result of late and ice harvest, Food Chemistry, 196, 1048-1057.