LOGO COLOUR MITOMED
 
U utorak 4. rujna 2018. u Poreču je održana je konferencija „Pokazatelji održivog turizma obalnih turističkih destinacija“u organizaciji Instituta za poljoprivredu i turizam. Radionica je održana u okviru dvodnevnog sastanka partnera na projektu Interreg Mediteran MITOMED+. U okviru radionice održana su dva okrugla stola na kojima se raspravljalo o konkretnim primjerima korištenja, tumačenja i upravljanja podacima vezanim uz turizam na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini te su prezentirani primjeri iz Regije Toskane, Katalonije, s Cipra i iz Istarske županije u kojima se testira i implementira model “Zelena plaža”.
Drugi dan sastanka, za partnere na projektu, organiziran je studijski posjet grada Labina i plaže Girandella na kojoj je testiran model „Zelena plaža“.

Radionici je prisustvovalo ukupno 48 sudionika i to predstavnika jedinica lokalne i regionalne samouprave, Ministarstva turizma, zatim predstavnika turističkih zajednica i hotelskih poduzeća te partneri u projektu iz Toskane, Cipra, Andaluzije, Katalonije, Belgije i Francuske, kao i ostali zainteresirani za teme održivog razvoja turizma.

Pročelnica Upravnog odjela za turizam Istarske županije Nada Prodan Mraković službeno je otvorila radionicu i istaknula kako je cilj županije poticati modele održivog razvoja turizma te je svima zaželjela dobrodošlicu. Damir Hrvatin iz grada Poreča, pozdravio je skup u ime gradonačelnika Poreča te je istaknuo kako je plaža „Gradsko kupalište“ jedna od plaža koje su uređene prema modelu „Zelena plaža“. Dean Ban, ravnatelj Instituta za poljoprivredu i turizam, pozdravio je prisutne, te je između ostalog naglasio kako je tema održivog razvoja turizma definirana kao strateška tema budućih znanstvenih istraživanja u Institutu Strategijom znanstvenih istraživanja u području društvenih znanosti u idućem petogodišnjem razdoblju.

Zadatak okruglog stola pod naslovom „Upravljanje podacima u cilju održivog razvoja turizma“, koji je moderirala Kristina Brščić iz Instituta, bio je predstaviti pokazatelje koji mogu biti osnova za donošenje informiranih odluka u turizmu. Saša Popovac, voditelj Odjela za istraživanje tržišta iz Hrvatske turističke zajednice predstavio je Hrvatski informacijski sustav za prijavu i odjavu turista – eVisitor. Iskustvo Grada Malog Lošinja sa sustavom pokazatelja za turizam ETIS prezentirao je Dalibor Cvitković, direktor Ureda Turističke zajednice Mali Lošinj. Maria Luisa Mattivi iz Regije Toskana prezentirala je dinamiku aktivnosti na razini projekta te istaknula kako je projekt završio fazu testiranja te slijede aktivnosti koje obuhvaćaju transfer znanja. Naime, definirana33 pokazatelja koji obuhvaćaju sociološke, ekonomske i okolišne pokazatelje javno su dostupni na otvorenoj platformi koju je prezentirala Ana Moniche iz Turismo Andaluz iz Španjolske te pozvala sve da koriste platformu budući da je dostupna i besplatna za korištenje. Cristina Masso iz Sveučilišta iz Girone prezentirala je aktivnosti projekta koje su se morale prevladati kod realizacije obje pilot aktivnosti, a koje su postojale zbog različitosti regija uključenih u projekt.

Okrugli stol pod nazivom „Zelene plaže“ moderirala je Danijela Poljuha iz Instituta, a započeo je predstavljanjem Nacionalnog programa upravljanja i uređenja morskih plaža koji je predstavila Mirella Benedicta Staraj iz Ministarstva turizma. Eudokia Balamou s Cipra predstavila je model „Zelena plaža“ te prezentirala plaže uređene prema ovom modelu na Cipru. Rovena Xaferi iz ANCI iz Italije prezentirala je aktivnosti na tri „Zelene plaže“ u Toskani koje su potaknule nove aktivnosti u tom području. Tina Šugar iz Instituta predstavila je plaže „Gradsko kupalište“ iz Poreča, „Karpinjan“ iz Novigrada i „Girandella“ iz Rapca. Cristina Masso iz Girone prezentirala je plaže iz Katalonije. Flora Leroy i Emmanuel Maniscalco, CRPM iz Francuske, istaknuli su kako će se zaključci projekta prezentirati europskoj javnosti, posebice, kreatorima politika koje se odnose na turizam.
Radionica je potaknula diskusiju koja se nastavila među sudionicima u razgovoru na rubu plaže „Gradsko kupalište“ u Poreču.

Drugi dan u srijedu 5. 9. u suradnji s gradom Labinom organiziran je studijski posjet gradu Labinu i plaži Girandella te su partneri uživo mogli usporediti različite obale i plaže zapadne i istočne Istre.
 
 
ZM M Radionica 1 2018
ZM M Radionica 2 2018