LOGO IOCMeđunarodni napredni seminar o tehnikama proizvodnje i kontroli kvalitete stolnih maslina (Advanced course on the production techniques and quality control of table olives) održan je u Nasr City, Kairu (Egipat) od 23.- 25. travnja 2019. godine u organizaciji Međunarodnog vijeća za masline (International Olive Council, IOC). Na seminaru je sudjelovalo 32 sudionika iz 11 zemalja, među kojima je kao predstavnica Hrvatske sudjelovala doktorandica Instituta za poljoprivredu i turizam, Anja Novoselić, mag. ing. hortikulture.
 
U sklopu seminara su održana predavanja o tehnologijama proizvodnje stolnih maslina od faze berbe maslina, konzerviranja, pakiranja i skladištenja proizvoda; o različitim stilovima proizvodnje stolnih maslina, te kemijskoj i senzorskoj analizi odnosno parametrima kontrole kvalitete stolnih maslina od strane eminentnih stručnjaka iz Italije (Andrea Giomo i Roberto De Andreis), Španjolske (Manuel Brenes i Antonio Higinio Sánchez Gómez) i Grčke (Efstathios Z. Panagou). U sklopu seminara održan je također teoretski i praktični dio predavanja o senzorskoj analizi stolnih maslina. Posljednji dan tečaja bio je posvećen tehničkom posjetu institutu FTRI- Food technology research center pri ARC- Agricultural research center kao i posjet lokalnom proizvođaču stolnih maslina i maslinovog ulja te obilazak postrojenja proizvodnje stolnih maslina.
 
ANJA IOC 1
ANJA IOC 2