Prošli tjedan, 11. i 12. 6., u Castiglione della Pescaia u Toskani organiziran je tzv. „Policy learning“ seminar za predstavnike regionalnih i lokalnih samouprava. Cilj seminara bio je upoznati donositelje odluka u turizmu o alatima koji su kreirani u okviru projekta MITOMED+ - online platformi i modelu Zelena plaža. Online platforma omogućuje praćenje 33 pokazatelja održivog turizma podijeljenih u četiri kategorije, i to: opći, ekonomski, socio-kulturni i okolišni.

Pokazatelje je moguće pratiti na razini destinacija, a platforma nudi različite mogućnosti izračuna i usporedbe s više različitih destinacija na Mediteranu. Osnovna prednost platforme je da dionici na lokalnim razinama sami mogu pristupiti platformi, unositi i mijenjati podatke te se uspoređivati s drugim destinacijama, prema pojedinim pokazateljima i/ili ukupno na razini destinacije. Budući da je platforma financirana europskim sredstvima besplatna je za korištenje, a donositeljima odluka u turizmu pruža korisne informacije za planiranje budućih aktivnosti i kreiranje novih strategija na lokalnim i regionalnim razinama.


Model Zelena plaža je alat za samo-procjenu plaža koji pomaže upraviteljima plaža da korištenjem ponuđenih kriterija za ocjenu plaže dobiju smjernice što je potrebno napraviti kako bi upravljali plažnim resursima na održiv način. Model je razvijen na temelju primjera dobrih praksi kao što su primjerice, Greening Cyprus Beaches, Plava zastava, Green Destinations Standard, Quality Coast Award i drugi, a procjena se provodi temeljem 28 kriterija koji su podijeljeni u osam kategorija, i to: kvaliteta vode za kupanje, kvaliteta plaže, sigurnost, pristupačnost, zeleni sadržaji i ekološko uređivanje, održivost, upravljanje, informiranje i educiranje.


Radionicu su organizirali talijanski partneri (ANCI, CNR i Regija Toskana) u suradnji s partnerima s Cipra (ANETEL) i iz Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča. Sudionici radionice bili su predstavnici regionalnih i lokalnih samouprava iz Italije, Cipra i Hrvatske. U organizaciji Instituta, iz Hrvatske su na radionici sudjelovali predstavnici Upravnog odjela za turizam Istarske županije te gradova Novigrada, Poreča, Rovinja, Pule i općine Medulin, turističkih zajednica Malog Lošinja i Pule te zainteresirani stručnjaci u turizmu. Nakon radionice, sudionici su imali prilike posjetiti plažu u Castiglione della Pescaia, koja je uređena prema modelu Zelena plaža, u okviru projekta MITOMED+. Radionica je bila organizirana u prirodnom rezervatu Diaccia Botrona, a sudionici su se do plaže morali dovesti na biciklu. Drugi dan organiziran je posjet drugoj od ukupno tri uređene Zelene plaže u Toskani, u San Vincenzu.
Studijski posjet pružio je predstavnicima različitih regija mogućnost razmjene iskustava i pokazao da, iako radimo u različitim okolnostima, težimo istim vrijednostima, održivom i odgovornom upravljanju resursima u turizmu u cilju većeg zadovoljstva turista i lokalnog stanovništva.