Poljoprivreda je u Istri oduvijek bila jedna od najvažnijih gospodarskih djelatnosti i glavnih izvora dohotka lokalnog stanovništva. Razlog tome su vrlo povoljni prirodni uvjeti pogodni za uzgoj velikog broja biljnih i životinjskih vrsta, razvijeno turističko tržište koje omogućava kvalitetniji plasman proizvoda, kao i mogućnost nastavka školovanja na Poljoprivrednom odjelu riječkog Veleučilišta i razvoj znanstvene karijere u Institutu za poljoprivredu i turizam.
Međutim, trendovi u istarskoj poljoprivredi nisu najbolji – veliki udio poljoprivrednih površina se ne koristi, broj poljoprivrednih gospodarstava se smanjuje, a također nizak je udio mladih nositelja poljoprivrednih gospodarstava – svega 15% nositelja je mlađe od 40 godina.
Današnja poljoprivreda može biti uspješna i održiva jedino ako se njome bave mladi ljudi koji posjeduju dovoljno znanja, vještina i energije potrebnih za nužne iskorake prema inovativnoj i organiziranijoj proizvodnji.
Stoga je u Institutu za poljoprivredu i turizam pokrenut projekt „Upiši poljoprivrednu – proizvodi hranu i brini se o okolišu“ kojeg su podržali Grad Poreč i Istarska županija. Cilj projekta je da se na informativan i poticajan, ali nadasve realan način učenicima osmih razreda predstavi važnost poljoprivrednog obrazovanja i mogućnosti zapošljavanja, kao i napredovanja nakon završetka srednje poljoprivredne škole.
Srednja poljoprivredna škola u Poreču upisuje 24 učenika i omogućuje učenicima nastavak školovanja nakon položene Državne mature. U cilju stjecanja novih znanja i iskustava organiziraju se stručni izleti i ekskurzije, kao što su posjet Botaničkom vrtu i izložbi Flora Art u Zagrebu, posjete međunarodnim izložbama i sajmovima u Veroni, Rauscedu i Pordenoneu te sudjelovanje na Gastro danima u Prievidzi u Slovačkoj. U sklopu izvannastavnih aktivnosti djeluje
Učenička zadruga Parentino koja djeluje kroz tri sekcije: Mladi vinari, Olea sativa i Uzgoj ljekovitog i začinskog bilja, gdje učenici imaju priliku sudjelovati u proizvodnji vina autohtonih sorata Malvazija istarska i Teran, maslinovog ulja i eteričnog ulja lavande.
Više informacija o ovoj temi kao i iskustva mladih i uspješnih poljoprivrednika koji su završili srednju poljoprivrednu školu u Poreču možete naći na WEB STRANICI PROJEKTA
Prehrambeno biotehnološki i Vinarski laboratorij unutar Zavoda za poljoprivredu i prehranu Instituta za poljoprivredu i turizam akreditirani su ispitni laboratoriji prema normi HRN EN ISO/IEC 17025:2017 od strane Hrvatske akreditacijske agencije u području opisanom u prilogu Potvrde o akreditaciji broj 1185 (dostupno na: https://akreditacija.hr/registar/).
We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.