Consumeless Plus logoDana 14. rujna 2021. održan je prvi lokalni webinar ConsumeLess Plus projekta u okviru programa Interreg MED. Cilj webinara bio je predstaviti ConsumeLessMed oznaku potencijalnim članovim lokalnog odbora projekta ConsumeLess Plus. Naime, projektom ConsumeLess Plus želi se implementirati ConsumeLessMed oznaku na području Istarske županije i šire, a čija svrha je povećati atraktivnost i konkurentnost odredišta poticanjem očuvanja prirodnih resursa.

Predstavnice Instituta, dr. sc. Kristina Brščić, Tina Šugar, Katarina Lovrečić, Joelle Živolić i Rosela Kružić predstavile su ConsumeLess smjernice te kriterije za pojedine turističke subjekte (hoteli, smještajni objekti, kampovi, kafići i restorani, odmarališta na plaži i trgovine sa lokalnom hranom i rukotvorinama) za dobivanje oznake ConsumeLessMed. Također, predstavljen je memorandum o razumijevanju koji će trebati potpisati objekti koji se aktivno uključe u projekt te platforma na kojoj će se isti besplatno promovirati. Na webinaru su sudjelovali predstavnici Upravnog odjela za turizam Istarske županije koji je i pridruženi partner u projektu, te predstavnici Grada Novigrada, Turističke zajednice Grada Pule i Turističke zajednice Grada Poreča.

Osnovni zadatak webinara s lokalnim dionicima bio je omogućiti svim sudionicima cjeloviti uvid o ConsumeLessMed oznaci kao jednog od alata poticanja odgovornog ponašanja u turizmu. Cilj Consumeless kampanje podizanja svijesti je mobilizirati i uključiti turističke operatere i pružatelje turističkih usluga (hotele, restorane, kampove, plaže itd.) na lokalnoj razini radi poboljšanja ekološke održivosti usluga koje se nude turistima provedbom specifičnih dobrih praksi s ciljem smanjenja otpada i uštede vode i energije te tako težiti očuvanju atraktivnosti i kompetitivnosti turističke destinacije.

Projekt ConsumeLess Plus odobren je u okviru Interreg Med programa i sufinacira se iz EFRR. Partneri u projektu su: Energy and Water Agency – EWA (Malta) (vodeći partner u projektu), Ambiente Italia Srl - AI (Italija), Larnaca-Famagusta District Development Agency – ANETEL (Cipar), Institut za poljoprivredu i turizam - IPTPO (Hrvatska), Kotor (Crna Gora) i Chamber of Commerce and Industry Nice Côte d’Azu – CCI Nice (Francuska). Pridruženi partneri su Upravni odjel za turizam Istarske županije (Hrvatska), Larnaka Tourism Board (Cipar), Turistička organizacija općine Kotor (Crna Gora), Regional Federation of Tourist Offices Provence-Alpes-Cote-d'Azur (Francuska) i Malta Tourism Authority (Malta).

Molimo sve zainteresirane za dobivanje ConsumelessMed oznake ili one koji žele saznati više o projektu da se jave na broj telefona 052-408-308 ili na e-mail adrese: Tina Šugar, tina@iptpo.hr, Joelle Živolić, joelle@iptpo.hr, Katarina Lovrečić, katarina@iptpo.hr, Rosela Kružić, rosela@iptpo.hr ili dr. sc. Kristina Brščić, kristina@iptpo.hr.

consum webinar