Ispis
Hitova: 1322

LOGO COLOUR INHERITDana 16. i 17. prosinca 2021. godine, u Ninu i Splitu, održani su sastanci u sklopu aktivnosti 6.5, projekta Održive turističke strategije za očuvanje i valorizaciju prirodne baštine mediteranske obale i priobalja - INHERIT u organizaciji Ministarstva turizma i sporta RH. Aktivnost je usmjerena na osnivanje INHERITURA savjetodavne službe od strane Instituta za poljoprivredu i turizam i Ministarstva turizma i sporta RH. INHERITURA savjetodavna služba, bit će osnovana u suradnji s predstavnicima turističkog sektora, koji će djelovati kao INHERITURA ambasadori. Zajedno će ponuditi konzultacije trećim stranama zainteresiranim za INHERIT pristup, usmjeravajući ih kako uspostaviti INHERITURA područja na vlastitom teritoriju, kapitalizirajući dosadašnje iskustvo INHERIT-a.

Sastanku u Ninu, prisustvovali su: Ana Težak Damijanić, predstavnica Instituta za poljoprivredu i turizam i koordinatorica projekta u Institutu, Ana Marija Vukčević, koordinatorica projekta pri Ministarstvu turizma i sporta RH, direktorica turističke zajednice grada Nina sa suradnicama, predstavnici udruge Natura - Društvo za zaštitu prirode Hrvatske, Zavod za prostorno uređenje te ostali dionici (hotelijeri, ugostitelji). Sastanak je započelo razgledom grada Nina, lokacije koja je potencijalni kandidati za INHERITURA područje, a zatim je uslijedio obilazak Kraljicine plaže i solane. Nakon toga je održan sastanak na kojem je prezentirano navedeno područje u svojstvu kandidata za INHERITURA oznaku te održive turističke aktivnosti u Ninu. Sastanku u Splitu, osim koordinatorica projekta, prisustvovali su dionici iz turističkog sektora i sektora zaštite okoliša.

Koordinatorice projekta INHERIT Ana Težak Damijanić i Ana Marija Vukčević, prezentirale su rezultate projekta, INHERITURA oznaku i proceduru dobivanja iste. Prezentiran je i primjer dobre prakse, šuma Sv. Marka, koja se nalazi u neposrednoj blizini Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču. U šumi Sv. Marka, u okviru projekta INHERIT, provedena je aktivnost očuvanja i podizanja bioraznolikosti te je razvijena poučna staza biljnog i životinjskog svijeta. Ova park šuma ima velik pejzažni značaj vezano uz lokaciju Instituta koja je u neposrednoj blizini užeg središta grada Poreča, a iznimno je bogata autohtonom mediteranskom vegetacijom. U sklopu aktivnosti očuvanja i podizanja bioraznolikosti, obavljena je sanitarna sječa borova i pošumljavanje s ciljem pružanja obogaćenog doživljaja i iskustva šume te ostalih okolnih sadržaja (vinogradi, maslinici i sl.). Šuma je obogaćena sadnicama crnogoričnih i bjelogoričnih stablašica i grmova.

Neki od njih, autohtone su biljke Mediterana, a neki, pripadnici egzotičnih porodica koji su obogatile bioraznolikost. Obnova šume mladim stablima, učvrstit će tlo i spriječiti eroziju te umanjiti mogućnost rušenje stabala prilikom jakog vjetra ili nevremena. U sklopu aktivnosti razvoja poučne staze, uredila se i opremila postojeća poučna staza za posjetitelje s ciljem prezentacije prirodnih vrijednosti šume i kulturno-povijesnih vrijednosti pripadajućeg okolnog područja. Staza je prilagođena za skupine i individualne posjetitelje, dodatno je označena putokazima i informativnim panoima s QR kodovima, opremljena klupama, koševima za smeće, šumskim drvenim stepenicama, ograđenim prostorom mediteranske biljne bioraznolikosti, novim edukativnim pločama i ostalim prigodnim sadržajima informativno-edukativnog karaktera (didaktičke edukativne igre).

viber slika 2021 12 17 10 40 57 723

viber slika 2021 12 17 15 17 01 687