U razdoblintereg mediterran logoju od 27. do 30. travnja predstavnice Instituta, Joelle Živolić i Rosela Kružić sudjelovale su na 5. međunarodnom kongresu o ruralnom turizmu u Cavtatu u organizaciji Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“. 

Kongres je okupio oko 400 sudionika, predstavnike ministarstva, turističkih zajednica te znanstvenih i stručnih institucija iz različitih europskih zemalja. Slogan kongresa je "Ruralni turizam: kvaliteta, održivost, uključivost", dok je glavna tema bila "Konkurentnost i pozicioniranje ruralnog turizma nakon krize turističkog sektora izazvane Covid-19 pandemijom".

U okviru kongresa predstavljeni su brojni znanstveni radovi, održano je 3 panela, 2 radionice, okrugli stol te su prezentirani brojni primjeri dobre prakse.  Predstavnica Instituta, Rosela Kružić predstavila je projekt ConsumeLess Plus - A model 4 resilient destinations toward tourism recovery: Less is more. Predstavljen je Consume-less model, kriteriji, ConsumelessMed oznaka te sve dosadašnje aktivnosti koje su provedene u okviru projekta. Do sada su potpisani Memorandum o razumijevanju (između Instituta i Upravnog odjela za turizam Istarske županije koji je pridruženi partner projekta ConsumeLess Plus, Grada Novigrada-Cittanova, Grada Labina, Grada Rovinja-Rovigno, Grada Poreča-Parenzo, Turističke zajednice grada Pule i Turističke zajednice središnje Istre), formiran je ConsumeLess Lokalni odbor, napisan je Akcijski plan za područje Istarske županije, održane su radionice u destinacijama potpisnika memoranduma te je objavljen Javni poziv za dobivanje ConsumelessMed oznake. Sve aktivnosti redovito se objavljuju na Facebook i Twitter profilu projekta ConsumeLess Plus. Ovaj tjedan počeo je izlazak na teren u svrhu evaluacije objekata za dodjelu ConsumelessMed oznake. Nakon što se utvrdi da objekti posjeduju sve potrebne kriterije potpisat će Dobrovoljni sporazum i bit će im dodijeljena ConsumelessMed oznaka. Svi objekti koji su ušli u sustav certificiranja bit će promovirani na ConsumelessMed platformi.

Joelle Živolić predstavila je projekt WINTER MED - Winter Islands Network for all year round Tourism ExpeRience in the MEDiterranean. Prezentirani su glavni rezultati WINTER MED projekta, WINTER MED transnacionalna cjelogodišnja turistička strategija za mediteranska otočna odredišta te Memorandum o razumijevanju kreiran s ciljem uključivanja  zainteresiranih  dionika. Ovim putem pozivamo sve zainteresirane da se uključe u projekt potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju koji je dostupan  na poveznici.

Također, u okviru kongresa organiziran je i prigodni posjet Seoskoj kući Čilipi, zaštićenom prirodnom krajoliku rijeke Ljute i gradu Dubrovniku.

Dodatne informacije o kongresu dostupne su na web stranici kongresa.

 Foto 1