Ispis
Hitova: 1829

zsd logo za nocnjakDjelatnice Instituta za poljoprivredu i turizam, dr.sc. Karolina Brkić Bubola, Anja Novoselić dipl. ing. agr. i Dora Klisović mag. med. chem., sudjelovale su na Znanstveno-stručnom skupu o maslinarstvu i uljarstvu koji se održao u sklopu 24. Međunarodne manifestacije maslinara i uljara NOĆNJAK 2022 u Supetru na otoku Braču od 5.- 8.5.2022. u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije.

Tijekom skupa održale su dva usmena predavanja:
• Upotreba maslinovih ulja u gastronomiji i utjecaj načina kuhanja na kvalitetu maslinovih ulja
• Potencijal i moguća upotreba lista masline - nusproizvoda iz maslinika

Tijekom ovih predavanja izložile su dio rezultata istraživanja o upotrebi maslinovog ulja u gastronomiji i utjecaj načina kuhanja na kvalitetu maslinovih ulja te o potencijalu i mogućoj upotrebi lista masline - nusproizvoda iz maslinika koja se provode u Institutu u okviru programa „Projekt razvoja karijera mladih istraživača – izobrazba novih doktora znanosti” Hrvatske zaklade za znanost. Više o rezultatima ovih istraživanja može se naći u radovima znanstvenika Instituta objavljenim u uglednim znanstvenim časopisima:

Brkić Bubola, K., Klisović, D., Lukić, I., Novoselić, A. (2020). Vegetable species significantly affects the phenolic composition and oxidative stability of extra virgin olive oil used for roasting. LWT-Food Science and Technology, 129, 109628.

Klisović, D., Novoselić, A., Lukić, I; Brkić Bubola, K. (2022). Extra virgin olive oil under simulated consumption conditions: Evaluation of quality, health, and flavour properties. Journal of food composition and analysis, 110, 104570, 11.

Novoselić, A., Klisović, D., Lukić, I., Lukić, M., Brkić Bubola, K. (2021). The use of olive leaves in Buža olive cultivar oil production: Exploring the impact on oil yield and chemical composition. Agriculture, 11, 917.

Klisović, D., Novoselić, A., Režek Jambrak, A., Brkić Bubola, K. (2021).The utilisation solutions of olive mill by-products in the terms of sustainable olive oil production: a review. International Journal of Food Science and Technology, 56 (10), 4851-4860.

PROGRAM MANIFESTACIJE
Nocnjak 2022 Ekipa

nocnjak 2022