intereg mediteran logo

Tijekom svibnja i lipnja održano je nekoliko događanja u okviru realizacije projekta Interreg Med INCIRCLE – „INsular and low density areas in the transition towards a more CIRCuLar Economy“. U INCIRCLE projekt ukupno je uključeno 14 partnera iz šest zemalja, a stručnjaci Instituta za poljoprivredu i turizam uključeni su  u projekt kao vanjski suradnici u realizaciji aktivnosti na području Splitsko dalmatinske županije. Cilj projekta je razvoj regionalnih i lokalnih strategija za održivi turizam, primjenjujući principe kružne ekonomije u turističkim destinacijama smještenim na otocima i u područjima niske gustoće naseljenosti.

Dana 19. svibnja 2022. u Hotelu Briig u Splitu održan je četvrti sastanak dionika u okviru projekta. Na sastanku je sudjelovalo oko 30 sudionika, a u okviru sastanka dr. sc. Eudokia Balamou je predstavila rezultate projekta, odnosno, realizaciju aktivnosti partnera iz 5 zemalja: Albanije, Balearskih otoka, Krete, Cipra i Malte. Dr.sc. Kristina Brščić predstavila je nacrt Strategije kružne ekonomije u turizmu za Splitsko-dalmatinsku županiju do 2030. godine izrađene u suradnju s dionicima, za Turističku zajednicu Splitsko dalmatinske županije. Predstavljene su odabrane mjere, definirana vizija i ciljevi za područje turizma, otpada, vode, mobilnosti i energije. Svi prisutni pozvani su da dostave dodatne sugestije vezno uz poboljšanje predstavljenog dokumenta.

Nadalje, od 22. do 27. svibnja u okviru projekta INCIRCLE predstavnice Instituta, dr.sc. Kristina Brščić i Joelle Živolić sudjelovale su na studijskom putovanju u gradovima Heraklion i Rethymno na Kreti u Grčkoj i Larnaci na Cipru. Studijsko putovanje dio je planiranih aktivnosti projekta, na kojemu su sudjelovali partneri u projektu i predstavnici šest područja koja repliciraju aktivnosti, odnosno, izrađuju strategije za svoja područja prema metodologiji razrađenoj u okviru projekta INCIRCLE: Tako su na studijskom putovanju iz Hrvatske sudjelovali i predstavnici Turističke zajednice Splitsko dalmatinske županije.

Tijekom prvog dana studijskog posjeta, predstavnici Regije Kreta predstavili su Regionalni akcijski plan o kružnom turizmu te dobre prakse kružne ekonomije u hotelskom sektoru na otoku. INCIRCLE partneri predstavili su svoje lokalne / regionalne akcijske planove za kružnu ekonomiju. Drugog dana studijskog putovanja u gradu Rethymno predstavljena je vizija održivog razvoja grada te INCIRCLE lokalni akcijski plan. Također, održana je zajednička sesija o kružnim strategijama i aktivnostima projekta na kojoj su sudjelovali predstavnici šest područja koji repliciraju aktivnosti projekta: Regija Atika (Grčka), Berguedà (Španjolska), Oltrepo Mantovano (Italija), Turistička zajednica Splitsko dalmatinske županije (Hrvatska), Park prirode Delta de l'Ebre (Španjolska) i GAL Terra Barocca (Italija). Istog dana, sudionici studijskog putovanja su putem pješačake ture kroz grad Rethymno imali priliku vidjeti primjere dobre prakse vezane uz elektromobilnost i gospodarenje otpadom.

Posljednjeg dana studijskog putovanja u Larnaci na Cipru prezentirana je provedba INCIRCLE alata u Larnaci. Prezentirana je strategija cirkularne ekonomije Cipra, rješenja za uključivanje zelene mobilnosti u urbane gradove kao i načini promicanja kružne ekonomije u hotelima na Cipru. Također, prezentirane su lekcije koje su naučene iz evaluacije svih kreiranih INCIRCLE strategija. Nakon prezentacijskog djela organizirana je rasprava o općoj ocjeni strategija i povezanim prijedlozima za njihovu provedbu od strane partnera i replikatornih područja. Istog dana, sudionici su imali organizirani razgled grada kako bi upoznali grad Larnacu i lokalne prakse vezane uz održivi turizam.

Dana 7. lipnja predstavnice Instituta sudjelovale su na  završnom događaju projekta INCIRCLE zajedno s predstavnicima Splitsko-dalmatinske županije, u Barceloni u Španjolskoj. Cilj događaja bio je predstavljanje odrađenih aktivnosti svih partnera, razmjena iskustava i povezivanje svih partnera radi razmjene ideja i kreiranja eventualnih novih projekta koji će se prijavljivati na nove natječaje.

Od 8. do 9. lipnja predstavnice Instituta sudjelovale su na II MED Convention on Sustainable Tourism događaju koje je održano na istom mjestu u Barceloni. Konvencija je okupila više od 150 predstavnika dionika iz turističkog sektora s nacionalnih, regionalnih i lokalnih razina.

Tijekom devet tematskih sesija sudionici su raspravljali o glavnim izazovima i trenutnoj situaciji u turističkoj industriji u svijetu i na Mediteranu. Jedna od sesija bila je posvećena turizmu i klimatskim promjenama te kako turistička industrija mora odgovoriti i suočiti se s već vidljivim utjecajima klimatskih promjena.

Konvencija je bila prilika da MED zajednica za održivi turizam predstavi neke od glavnih proizvoda koji su razvijeni od početka djelovanja, uključujući katalog rezultata projekata, priručnik o korištenju europskih sredstava za održivi turizam i program obuke Interreg Euro-MED akademije. Događaj je također bio prilika za raspravu o zelenoj i digitalnoj tranziciji u turizmu, potrebi suradnje u mediteranskoj regiji, ključnoj ulozi praćenja podataka i oporavku od pandemije COVID-19.

Više o događaju pročitajte na poveznici.

MED zajednica za održivi turizam osnovana je 2016. godine, a obuhvaća oko 200 organizacija aktivnih u 13 europskih mediteranskih zemalja. Održavanje III. MED konvencije o održivom turizmu očekuje se u 2025. godini.

 

barc1

barc2

barc