Consumeless Plus logoDana 13. rujna 2022. održan je završni sastanak projekta ConsumeLess Plus Lokalnog odbora kojeg čine predstavnici Instituta, predstavnici Upravnog odjela za turizam Istarske županije koji je pridruženi partner u projektu te predstavnici Grada Novigrada, Grada Poreča, Grada Rovinja, Grada Labina, Turističke zajednice grada Pule i Turističke zajednice središnje Istre. 

Zadatak Lokalnog odbor projekta bio je da koordinira aktivnostima na području Istarske županije i pruža podršku objektima i pružateljima turističkih usluga koji žele dobiti ConsumelessMed oznaku, da dodjeli oznaku objektima te prati njihovu primjenu i promovira oznaku na lokalnoj razini te objekte kojima je oznaka dodijeljena. ConsumelessMed oznaka namijenjena je hotelima i privatnim iznajmljivačima, kampovima, kafićima i restoranima, trgovinama hranom i rukotvorinama te odmaralištima na plaži (beach resorts).

 Naime, projekt „ConsumeLess Plus - A model 4 resilient destinations toward tourism recovery: Less is more“ sufinanciran je u okviru programa Interreg MED, a započeo je 1. 6. 2021. i trajao do 30. 6. ove godine. Zadatak projekta bio je povećati atraktivnost i konkurentnost odredišta poticanjem i promoviranjem mjera kojima je cilj očuvati ekosustav područja. Svrha projekta bila je poticati smanjenje potrošnje vode i energije, odgovorno zbrinjavanje otpada, minimiziranje emisija štetnih plinova i zagađenja radi dobrobiti lokalnog stanovništva i posjetitelja te doprinijeti oporavku turizma nakon pandemije COVID-19. Implementacijom projekta željelo se potaknuti pružatelje turističkih usluga i njihovih korisnika na održivo gospodarenje energijom i vodom te na smanjenje proizvodnje otpada i korištenje plastike. Također, cilj projekta je bio senzibilizirati javnost i turiste o provedenim aktivnostima te isticanjem pozitivnih primjera.

U okviru projekta izrađen je Akcijski plan za Istarsku županiju s naglaskom na uključene destinacije, Novigrad, Poreč, Rovinj, Pulu, Labin i središnju Istru. Izrađeni su svi potrebni komunikacijski i promotivni materijali te je projekt prezentiran na različitim sveučilištima, međunarodnim i znanstvenim konferencijama, sajmovima i događanjima. Od 14. - 31. ožujka bio je otvoren Javni poziv za sve zainteresirane za dobivanje ConsumelessMed oznake. Tijekom trajanja projekta snimljeno je 6 videozapisa za svaku ConsumelessMed destinaciju: Novigrad, Poreč, Rovinj, Pulu, Labin i središnju Istru, a koje je moguće pogledati na ConsumelessMed Youtube kanalu, ConsumeLessMed platformi i CONSUMLESS PLUS IPTPO Facebook stranici.

Do kraja projekta ConsumelessMed oznaku dobio je sveukupno 21 objekt: 10 hotela, 10 privatnih smještaja te jedna marina. ConsumelessMed oznaka dodijeljena je sljedećim hotelima: „Valamar Diamant Hotel & Residence“, „Valamar Riviera Hotel & Residence“, „Isabella Valamar Collection Island Resort“, „Valamar Parentino Hotel“, „Valamar Marea Suites“, „Valamar Tamaris Resort“, „Valamar Sanfior Hotel & Casa“, „Valamar Bellevue Resort“, „Girandella Valamar Resort“ te „Marina & Hotel Nautica Novigrad“. Od privatnih smještaja oznaku su dobili: „Casa Saina“ i „B&B Sea Joy“ u Rovinju, „PulaGo Apartment“, „Home & Apartments Sabina“ te „Vintage Garden Apartment“ u Puli, „Apartmani Finida“ u Poreču, „Dvor strica Grge“ u Kašteliru, „Casa Rupeni“ u Baderni, „Trnoružica d.o.o.“ u Lupoglavu te „Villa Lipa Draga“ u Kringi. Uz to, ConsumelessMed oznaka dodijeljena je i marini „Tehnomont d.d. – Marina Veruda“.  Također, sa svim prethodno navedenim objektima potpisan je Dobrovoljni sporazum kojim se sudionici obavezuju provoditi mjere koje su u skladu s načelima projekta kao što su smanjenje proizvodnje otpada, potrošnje vode i energije.

Na sastanku su bile prisutne predstavnice Instituta, dr. sc. Kristina Brščić, Katarina Lovrečić, Joelle Živolić i Rosela Kružić, predstavnici pridruženog partnera na projektu – Upravnog odjela za turizam Istarske županije, Nina Kukurin i Davor Dobrila te predstavnici uključenih destinacija, Sara Pavlica (Turistička zajednica Grada Poreča), Gordana Lalić (Poreč), Vanja Gorički Milčinović (Novigrad), Corinne Pozzecco (Novigrad), Sanja Cinkopan Korotaj (Turistička zajednica grada Pule) i Alek Dragojević (Labin). Također, sudionici Lokalnog odbora razgovarali su o mogućim novim projektima i modelima buduće suradnje kako bi se nastavio razvoj održivog turizma u destinacijama. Svi prisutni izrazili su zadovoljstvo ostvarenim rezultatima te pohvalili suradnju svih uključenih dionika.

Važno je istaknuti da ukoliko postoje novi poslovni subjekti zainteresirani za uključivanje u  ConsumelessMed oznaku mogu se javiti na e-mail adresu consumelessplus@iptpo.hr, a Institut će u suradnji s Lokalnim odborom organizirati evaluaciju objekta i provesti ostale aktivnosti vezano uz dobivanje ConsumeLessMed oznake.

slika web