Dana 28. lipnja 2018. godine u kongresnoj dvorani Doma obrtnika u Poreču, održano je javno predstavljanje rezultata projekta. Zbog velike količine podataka i brojnih rezultata ovaj put su izdvojeni i detaljnije predstavljeni rezultati vezani uz istraživanja maslinovog ulja, i to u sklopu 5 usmenih prezentacija predavača dr.sc. Karoline Brkić Bubola, Marine Lukić dipl.ing.preh.tehn. i dr.sc. Igora Lukića, koje možete pogledati ovdje. Predstavljanju je nazočilo i u raspravi sudjelovalo 40-ak uzvanika, od čega značajan broj iz redova proizvođača maslinovog ulja.

U sklopu projekta obavljeno je ispitivanje prepoznatljivosti tipičnih senzornih svojstava najvažnijih domaćih sortnih maslinovih ulja (Buža, Istarska bjelica, Oblica, Lastovka) na osnovi senzornog ocjenjivanja bez poznavanja informacija o njihovom sortnom podrijetlu. Utvrđena je 96 % uspješna prepoznatljivost tipičnih maslinovih ulja od sorte Buža, 96 % uspješna prepoznatljivost tipičnih ulja Istarske bjelice, 92 % uspješna prepoznatljivost tipičnih ulja Lastovke, te 42 % uspješna prepoznatljivost tipičnih ulja Oblice. Ukupna uspješnost bila je 87%. U testiranju su sudjelovali znanstvenici i stručnjaci iz Istre i Dalmacije.

U sklopu projekta, Institut u Poreču i projektni tim posjetila je voditeljica Jedinice za metabolomiku Istraživačko-inovacijskog centra u Fondazione Edmund Mach (San Michele all'Adige, Italija), dr. Urska Vrhovsek. Dr. Vrhovsek vrhunska je znanstvenica svjetskog glasa s objavljenih preko 100 WoS znanstvenih radova iz područja metabolomike vina i ostalih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, te prehrane, posebno vezano uz absorpciju i djelovanje polifenola u različitim modelima, uključujući životinje i ljude. U sklopu boravka dogovoren je plan publiciranja te sljedeći koraci u suradnji.

Voditelj projekta dr. sc. Igor Lukić boravio je u svrhu usavršavanja u Jedinici za metabolomiku Istraživačko-inovacijskog centra u Fondazione Edmund Mach (San Michele all'Adige, Italija) voditeljice dr. Urske Vrhovsek. Igor Lukić osposobljen je za obradu podataka GC-MS2 analize specijaliziranim računalnim programima.

Voditelj projekta dr. sc. Igor Lukić, sudjelovao je na „42nd International Symposium on Capillary Chromatography and 15th GCxGC Symposium“, koji se održao od 14. do 18. svibnja 2018. godine u Riva del garda (Italija), i to poster priopćenjem dijela rezultata projekta više autora naslova „Combined targeted and untargeted profiling of volatile aroma compounds with comprehensive two-dimensional gas chromatography for differentiation of Croatian extra virgin olive oils according to variety and geographical origin“.

Suradnica na projektu, doktorandica na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Ivana Horvat mag.ing.bioproc., te voditelj projekta dr.sc. Igor Lukić, sudjelovali su na „53. Hrvatskom i 13. Međunarodnom Simpoziju Agronoma“, koji se održao od 18. do 23. veljače u Vodicama. Doktorandica Ivana Horvat usmeno je predstavila dio rezultata svoje buduće doktorske disertacije u sklopu predavanja pod naslovom „Effect of tannin addition on the efficacy of bentonite fining and the quality of Malvazija istarska (Vitis vinifera L.) wine“, dok se dr.sc. Igor Lukić s koautorima predstavio poster priopćenjem naslova „Comparison of Istrian and Dalmatian virgin olive oils based on aroma and phenol profiles“.

U sklopu projekta sprovedeni su planirani istraživački pokusi iz vinarstva i vinogradarstva. Korišteno je grožđe iz pokusnog vinograda Instituta, dok je vinifikacija obavljena u podrumu „Minivinifikacije“ Instituta. Pokusi su uključivali istraživanje utjecaja primjene različitih tipova bentonita na različite parametre (hlapljivi spojevi arome, fenoli i senzorne značajke) kvalitete vina od domaće sorte Malvazija istarska, te utjecaja prorjeđivanja mladica i grozdova te defolijacije na proizvodne pokazatelje te sastav mošta, grožđa i vina sorte grožđa Teran.