logo 2022 prozirInstitut za poljoprivredu i turizam, u suradnji sa udrugom Istarska web tržnica, u sklopu projekta Domaća web tržnica, organizirao je stručno predavanje za poljoprivrednike pod nazivom „Novine u sustavu potpora iz europskih poljoprivrednih fondova u programskom razdoblju 2023.-2027.“. Predavanje je održano u ponedjeljak, 04.12.2023. s početkom u 17,00 sati dvorani Doma obrtnika u Poreču.

logo 2022 prozirInstitut za poljoprivredu i turizam organizira

1. dopunsku izobrazbu 19.12.2023. s početkom u 15.00 sati. Sve prijave rade se preko sustava eGrađani na linku IZOBRAZBA PRIJAVA - FITOSANITARNI INFORMACIJSKI SUSTAV, a izobrazbu možete pronaći pod šifrom 2023-009-FZGSF6ND

2. osnovnu izobrazbu 11.12.2023. s početkom u 10.00 sati. Sve prijave rade se preko sustava eGrađani na linku IZOBRAZBA PRIJAVA - FITOSANITARNI INFORMACIJSKI SUSTAV, a izobrazbu možete pronaći pod šifrom 2023-009-JKTOEF2P

Za sve dodatne informacije možete se obratiti na e-mail: zivka@iptpo.hr

logo 2022 prozirPoštovani, kolege vinari, vinogradari i ostali zainteresirani dionici, sa zadovoljstvom Vas pozivamo na radionicu radnog naslova "Duranija i Hrvatica: Enološki potencijal i mogućnost pozicioniranja na vinskoj sceni Istre" . Radionica će se održati u ponedjeljak, 4. prosinca 2023. godine s početkom u 14:00 sati u Poreču, u dvorani pored vinskog podruma Instituta za poljoprivredu i turizam i Poljoprivrednog odjela Veleučilišta u Rijeci.

Dana 21. i 22. stLogo_Dialogue4Tourism.jpgudenoga 2023. organizirano je događanje u okviru programa Interreg Euro-MED pod nazivom „CONNECTING THE DOTS; The path to a smarter and greener Mediterranean“. Organizatori događanja bili su Zajedničko tajništvo programa Interreg Euro-MED zajedno sa slovenskim partnerima.

Zaklada AdrisČast nam je što je Zaklada Adris ove godine od 50 financiranih projekata odabrala baš naš za javnu prezentaciju u sklopu Svečane dodjele projekta 17. natječajnog ciklusa Zaklade Adris u Zagrebu. Prezentaciju projekta „Velika stabla su naše blago: čuvajmo ih!“ održala je Mirela Uzelac Božac, mag. oecol. s Instituta za poljoprivredu i turizam. Suradnici na projektu su dr.sc. Barbara Sladonja i dr.sc. Danijela Poljuha s Instituta, kolege iz tvrtke Arboring te Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije u Zagrebu.

logo AMORezultati istraživanja na Uspostavnom istraživačkom projektu UIP-2020-02-7413 Anti-Mikrobi-OL (AMO) prikazani su i objavljeni u znanstvenom radu „The Antibacterial Effect of Selected Essential Oils and Their Bioactive Constituents on Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi: Phytotoxic Properties and Potential for Future Olive Disease Control“. Članak je objavljen u MDPI časopisu „Microorganisms“ (IF 4.8) u posebnom izdanju časopisa Plant Pathogens: Monitoring, Identification and Biological Control

cropped naturally hrzz 1Rezultate projekta NATURALLY (HRZZ-IP-2020-02-6899) predstavili smo znanstvenoj javnosti u novom znanstvenom radu naslovljenom „Morphology of extrafloral nectaries of Ailanthus altissima (Mill.) Swingle (Simaroubaceae)” objavljenom u znanstvenom časopisu Periodicum biologorum. U ovom smo radu istraživali morfologiju pajasena – jedne od četiri invazivne vrste kojom se bavi projekt. U radu smo primjenjivali mikroskopijske metode u proučavanju ekstrafloralnih nektarija i raspravljali o njihovoj mogućoj ulozi i funkciji u fiziologiji biljke.

logo 2022 prozirPo javnom natječaju, koji je bio objavljen 26. listopada 2023. godine putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, na oglasnoj ploči Instituta i na web stranici Instituta, na radno mjesto tehnički suradnik za rad u Vinarskom laboratoriju, na određeno vrijeme, primljena je Iva Blašković mag.ing.bioproc.

fermentationDr. sc. Sanja Radeka, voditeljica HRZZ projekta VINUM SANUM, u suradnji s kolegama s Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča i Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, objavila je rad naslova ''Effect of Different Vinification Techniques on the Concentration of Volatile Aroma Compounds and Sensory Profile of Malvazija Istarska Wines'' u uglednom znanstvenom časopisu „Fermentation“ (Q1; IF: 3,7).

 

foodsU sklopu diseminacije rezultata na HRZZ projektu VINUM SANUM, doktorandica Fumica Orbanić je u suradnji s kolegama s Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča, Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita, Agronomskog fakulteta i Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, objavila je rad naslova ''Applying Different Vinification Techniques in Teran Red Wine Production: Impact on Bioactive Compounds and Sensory Attributes'', u uglednom znanstvenom časopisu „Foods“ (Q1; IF: 5,2).

 

Sprint 7 pokusajZnanstvenici s našeg Instituta,  u okviru OBZOR2020 projekta SPRINT (Sustainable plant protection transition: A global health approach), objavili su rad Silva, Gai i sur. „Pesticide residues with hazard classifications relevant to non-target species including humans are omnipresent in the environment and farmer residences“. Rad je objavljen u časopisu „Environment International“ (JCR Q1, IF 11.8).

Sprint 7 pokusajZnanstvenici s našeg Instituta, u  okviru OBZOR2020 projekta SPRINT (Sustainable plant protection transition: A global health approach), objavili su rad Navarro i sur. „Occurrence of pesticide residues in indoor dust of farmworker households across Europe and Argentina“ Rad je objavljen u časopisu „Science of The Total Environment“ (JCR Q1, IF 9.8).

Potkategorije