150 LOGOInstitut za poljoprivredu i turizam će u  danima od 11.09. do 17.9.2025. u vremenu od 11:30 – 13:00 sati, obavljati tretiranje sredstvima za zaštitu bilja  u krugu Imanja. Predmet tretiranja su stabla masline. Tretiranje će biti provođeno ovisno o vremenskim prilikama i potrebi za zaštitom od štetočina (bolesti/štetnici). Za ostala tretiranja bit će istaknuta adekvatna obavijest s informacijama koja se sredstva za zaštitu bilja koriste.

150 LOGODoktorandica na našem Institutu dr.sc. Melissa Prelac, dovela je svoja zanimljiva istraživanja do uspješno obranjenog doktorata. Doktorirala je s doktorskom disertacijom naslova: „Potencijal biougljena od ostataka rezidbe vinove loze u adsorpciji fitokemikalija iz vodenih ekstrakata ljuske luka i lista masline čiji je cilj bio valorizirati nusproizvode poljoprivredne i prehrambene industrije u okviru kružnog gospodarenja otpadom“. Rezultati istraživanja pokazali su učinkovitost biougljena od ostataka rezidbe vinove loze u adsorpciji ciljanih polifenola iz dobivenih vodenih ekstrakata pružajući inovativno rješenje gospodarenja otpadom kroz valorizaciju poljoprivrednog otpada i promicanje održivih materijala i tehnologija. Doktorski rad izrađen je po Skandinavskom modelu u sklopu kojeg su publicirana tri znanstvena rada, a financiran je programom Hrvatske zaklade za znanost ˝Projekt razvoja karijera mladih istraživača – izobrazba novih doktora znanosti˝ u okviru projekta „Biougljen kao ekološki prihvatljiv i održiv način upravljanja ishranom vinove loze u kontekstu klimatskih promjena“ (BIONUTRIVINE UIP-2019-04-7370), voditelj projekta: dr. sc. Igor Palčić, DOK-2021-02-9291. Našoj kolegici želimo sve najbolje u daljnjem znanstveno istraživačkom radu.

CIRCOLIVE LOGONa stranici ERASMUS+ projekta CIRCOLIVE (Razvijanje vještina za uvođenje cirkularnih poslovnih modela i digitalnih tehnologija u sektoru maslinovog ulja / Developing skills for introducing circular business models and digital technologies in olive oil sector) dostupan je novi Newsletter. U ovom izdanju možete saznati više o dosadašnjim rezultatima projekta, sastanku konzorcija projektnih partnera u Poreču te sudjelovanju projektnih partnera u diseminacijskim događajima u Španjolskoj, Grčkoj, Portugalu, Italiji i Hrvatskoj.

CIRCOLIVE je projekt koji sufinancira Europska izvršna agencija za obrazovanje i kulturu s ciljem podrške prijelaza EU na kružnu ekonomiju poboljšanjem/jačanjem kružnih poslovnih vještina u sektoru maslinovog ulja u Španjolskoj, Italiji, Grčkoj, Portugalu i Hrvatskoj te promicanje usvajanja kružnih poduzetničkih modela za valorizaciju otpada i nusproizvoda iz cijelog maslinarskog sektora. Više o projektu možete saznati na službenim stranicama projekta: www.circolive.eu

Tekst drugog Newsletter-a dostupan je ovdje

150 LOGOInstitut za poljoprivredu i turizam će u  danima od 26.8. 2025.  do 5.9.2025.  u vremenu od 7:30 – 13:00 sati, obavljati tretiranje sredstvima za zaštitu bilja  u krugu Imanja. Tretirat će se masline, kupus i korov uz ogradu Pokusnog poljoprivrednog imanja. Tretiranje će se obaviti ovisno o vremenskim prilikama i potrebi za zaštitom od štetočina (bolesti, štetnici ili korovi). Korov će biti tretiran herbicidom na osnovi aktivne tvari glifosat. Za ostala tretiranja bit će istaknuta prigodna obavijest s informacijama koja se sredstva za zaštitu bilja koriste.

150 LOGO

Zajedničkim snagama u organizaciji Udruge orača Istre i Instituta za poljoprivredu i turizam koji ove godine obilježava 150. godina postojanja, dana 31.8.2025 u 10 sati, biti će otvorena trinaesto po redu natjecanje orača Istarske županije. Natjecanje će biti organizirano u dvije kategorije: Oranje plugom ravnjakom i oranje plugom premetnjakom. Ovogodišnje natjecanje biti će obogaćeno i ženskim ekipama, a najbolji od orača i oračica biti će plasirani na državno prvenstvo u oranju. Natjecanje će biti održano na velikoj oranici Instituta za poljoprivredu i turizam smještanoj tik uz cestu koja vodi prema Vrsaru, te koja se nalazi u nastavku ceste koja vodi od gradskog groblja. Ovim putem pozivamo i sve zainteresirane gledatelje da pogledaju što naši orači i oračice znaju i što sve mogu načiniti svojim vještinama upravljanja traktorima.

Svi koji se još nisu prijavili mogu prijavu predati kontakt osobi organizacije natjecanja gospodinu Goranu Pištanu putem broja telefona 0981992239

HRZZ LogoNaš doktorand Tvrtko Karlo Kovačević, mag. ing. techn. aliment., vratio se s usavršavanja u Italiji obogaćen novim znanstvenim spoznajama i iskustvima. U okviru Programa mobilnosti Hrvatske zaklade za znanost (MOBDOK-2023-5028) doktorand je šestomjesečni studijski boravak proveo na vrhunskoj znanstvenoj ustanovi „Fondazione Edmund Mach“ u San Michele all’Adige, u Italiji. Tijekom boravka, u suradnji s mentorima dr. sc. Urškom Vrhovšek i dr. sc. Mar Garciom-Aloy, proveo je analizu metabolita i lipida u listovima češnjaka ekotipa “istarski crveni” s ciljem utvrđivanja utjecaja nedostatka vode i povišene temperature na biokemijsku adaptaciju ove biljne vrste. U istraživanju su primijenjene najsuvremenije analitičke tehnike, uključujući neciljanu analizu tekućinskom kromatografijom u sprezi sa spektrometrijom masa. Po povratku, 19. svibnja 2025., doktorand je stečena iskustva i rezultate istraživanja predstavio putem stručne prezentacije održane na Institutu za poljoprivredu i turizam.

Učenjem novih istraživačkih tehnologija mladi znanstvenici našeg instituta postaju naša snaga.

HRZZ LogoNaša doktorandica vratila se puna novih znanstvenih iskustava s usavršavanja u Portugalu. Elena Petrović, mag. ing. agr., upravo završila studijski boravak na Universidade de Aveiro u Portugalu, u sklopu projekta Hrvatske zaklade za znanost MOBDOK-2023-2883. U suradnji s prof. dr. sc. Arturom Alvesom i dr. sc. Micaelom Gonçalvesom, Elena je provela istraživanje na gljivama s maslina iz Hrvatske te došla do rezultata koji značajno proširuju spoznaje u području mikologije. Zanimljivi rezultati njenih istraživanja biti će uskoro objavljeni u jednom od najuglednijih časopisa iz spomenutog područja.

Mladi znanstvenici koji daju jasan oslonac pronalasku novih znanja, uvijek će utirati putove svojim nasljednicima.

150 LOGOZnanstvenici Instituta za poljoprivredu i turizam ostvarili su izniman uspjeh dobivši čak 4 od ukupno 16 odobrenih projekata u području biotehničkih znanosti u Hrvatskoj. Projekti su dodijeljeni našem Institutu putem natječaja u sklopu programa „Projekt razvoja karijera mladih istraživača - izobrazba novih doktora znanosti (DOK-2025-02)“ koji imaju cilj zaposliti mlade istraživače u znanstveno istraživačke sustave Republike Hrvatske. Pozivi za zapošljavanje biti će objavljeni na mrežnim stranicama Instituta, u najkraćem razdoblju.

LOGO WastereduceInstitut za poljoprivredu i turizam kao vodeći partner na projektu prekogranične suradnje u okviru Europske teritorijalne suradnje INTERREG VI-A Italija – Hrvatska 2021.-2027. naslova „Integrated waste reduction strategies and solutions in protected and Natura 2000 areas“ objavljuje sedmi bilten projekta. Pročitajte zanimljivosti koje su se odvile tijekom radnih aktivnosti, a zbir svih događanja možete pročitati na službenoj stranici projekta.

BROŠURA - Od podizanja ekološke svijesti do djelovanja

Bilten - 8

logo program ruralnog razvoja sa eu 600Na natječaju za provedbu intervencije 77.03. Potpora za Eip operativne skupine objavljenom 28.03.2024. od strane Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) Institut za poljoprivredu i turizam po prihvaćanju projektnih ideja od strane Ministarstva poljoprivrede osnovao je dvije operativne skupine koje su podnijele dva projekta prijedloga. APPRRR je prihvatila oba projekta prijedloga, te u proljeće ove godine potpisani su Ugovori za provedbu projekata.

sustainability logo

Dr. sc. Zdravko Šergo i dr.sc. Anita Silvana Ilak Peršurić, znanstvenici sa Instituta za poljoprivredu i turizam, te prof.dr.sc Jasmina Gržinić sa Sveučilišta Juraj Dobrila u Puli,  koautori su rada objavljenog u časopisu Sustainability (WoSCC, JCR (Q2), IF 3.3), “Testing Baumol’s Cost Disease in Tourism: Productivity, Prices, and Labor Costs in Selected EU Countries Amid COVID-19 and the Russo-–Ukrainian War”. Rad istražuje sektorsku produktivnost turizma kroz ekonometrijske modele koristeći panel podataka za 15 zemalja EU u razdoblju od 2011. do 2023. Rezultati istraživanja potvrđuju  Baumolovu hipotezu (BCD), te otkrivaju da je veća produktivnost pozitivno povezana i s implicitnim cijenama i s troškovima rada po satu u svim sektorima. Osim toga, analiza obuhvaća utjecaj velikih vanjskih šokova, uključujući pandemiju COVID-19 i rusko-ukrajinski rat, tretiranih kao super-šokovi. Rezultati regresije ukazuju na značajne poremećaje cijena nakon ovih šokova. Nalazi istraživanja pružaju vrijedne uvide kreatorima politika koji se bave sektorskim neravnotežama u kontekstu BCD-a i snalaženjem u ekonomskim posljedicama globalnih poremećaja. Istraživanje je provedeno u okviru projekta Tourism Crises—stakeholders’ Roles and Recovery Strategies (2023–2026), (A020093-114), sa Sveučilišta Juraj Dobrila u Puli.

foods

Dr. sc. Anita Silvana Ilak Peršurić, znanstvena savjetnica, dr.sc. Ana Težak Damijanić, viša znanstvena suradnica i dr.sc. Sanja Radeka, znanstvena savjetnica sa Instituta za poljoprivredu i turizam, objavile su nedavno izvorni znanstveni rad u časopisu Foods (WoSCC, JCR (Q1), IF 5.1), naziva “Relationship Between Health Benefit Perception Moderate Wine Consumption, Wine Label and Healthy Behaviour”. Rad istražuje umjerenu konzumacija vina i ponašanje potrošača - konzumenata vina. Glavni ciljevi ovog rada bili su razviti ljestvicu za mjerenje percepcije zdravstvenih koristi povezanih s umjerenom konzumacijom vina te testirati utjecaj prehrambenih navika i neobaveznih informacija na etiketi vina na percepciju zdravstvenih koristi povezanih s umjerenom konzumacijom vina. Podaci su prikupljeni na uzorku potrošača vina koji su sudjelovali u interdisciplinarnom eksperimentu o utjecaju umjerene konzumacije vina na ljudsko zdravlje,   tijekom trajanja znanstvenog projekta HRZZ Vinum Sanum IP-2018-01-5049. Korištene su univarijatne, bivarijatne i multivarijatne statistike. Sociodemografske karakteristike potrošača vina korištene su kao polazište u analizi jer utječu na konzumaciju vina. Rezultati sugeriraju da je vino percipirano kao pozitivan proizvod za ljudsko zdravlje i dio je zdravih prehrambenih navika. Percepcija potrošača o opsegu umjerene konzumacije vina je jednodimenzionalni konstrukt, a neobavezne informacije na etiketama vina identificirane su i klasificirane kao upozorenja ili zdravstvene koristi povezane s umjerenom konzumacijom vina.

Potkategorije