logo 2022 prozirZnanstvenici Instituta objavili su rad „Size Does Matter: The Influence of Bulb Size on the Phytochemical and Nutritional Profile of the Sweet Onion Landrace “Premanturska Kapula” (Allium cepa L.)“ u prestižnom časopisu Antioxidants (Q1, IF 7.0) te odgovorili na pitanje kako veličina lukovice utječe na nutritivna i fitokemijska svojstva "Premanturske kapule" koja se tradicionalno uzgaja na širem području Premature. Utvrđeno je kako „Premanturska kapula“ ima visok udio topivih šećera, visoku antioksidacijsku aktivnost i visok udio fenolnih spojeva. Odabir veličine glavice luka može utjecati na profil prisutnih šećera, pri čemu krupnije lukovice imaju veći sadržaj saharoze i fruktooligosaharida u usporedbi s malim lukovicama koje su bile bogatije glukozom. Fenolni spojevi bili su obilniji u manjim lukovicama. Iz perspektive potrošača, možete izabrati manje lukovice bogatije polifenolima i jednostavnim šećerima, ili krupnije lukovice bogatije prebioticima - fruktooligosaharidima. Istraživanje je realizirano uz podršku Javne ustanove „Kamenjak“ i projekta „Bioraznolikost i molekularno oplemenjivanje bilja“, a autori rada su Nikola Major, Nina Išić, Tvrtko Karlo Kovačević, Magdalena Anđelini, Dean Ban, Melissa Prelac, Igor Palčić i Smiljana Goreta Ban.