VINARSKI LABORATORIJ
Vinarski laboratorij osnovan je 1985. godine i najstariji je laboratorij Instituta, a danas djeluje u sklopu Zavoda za poljoprivredu i prehranu. U laboratoriju se paralelno obavljaju komercijalni poslovi za tržište i znanstveno-istraživačka djelatnost iz područja vinogradarstva i vinarstva.
Komercijalna djelatnost Vinarskog laboratorija
Vinarski laboratorij je Rješenjem Ministarstva poljoprivrede u statusu ovlaštenog laboratorija za obavljanje stručnih poslova fizikalno-kemijske analize vina i drugih proizvoda od grožđa te voćnih vina, a za potrebe stavljanja u promet navedenih proizvoda (domaći promet, uvoz, izvoz). Vinarski laboratorij akreditiran je prema normi HRN EN ISO/IEC 17025:2017 od strane Hrvatske akreditacijske agencije (HAA), koja je izdala Potvrdu o akreditaciji laboratorija. Potvrda o akreditaciji jamstvo je da su metode i rad laboratorija u cijelosti usklađeni s propisima EU, te da su Izvještaji o ispitivanju koje laboratorij izdaje važeći u EU i većem dijelu svijeta.
Područje akreditacije
Područje akreditacije obuhvaća metode potrebne za stavljanje proizvoda u promet:
- određivanje gustoće i relativne gustoće pri 20°C
- određivanje alkoholne jakosti
- određivanje ukupnog suhog ekstrakta
- određivanje reducirajućih šećera
- određivanje pepela
- određivanje pH
- određivanje ukupne kiselosti
- određivanje hlapive kiselosti
- određivanje slobodnog i ukupnog SO2
- određivanje limunske kiseline
- određivanje ugljikovog dioksida
Vinarski laboratorij uspješno provjerava kvalitetu svojih rezultata jednom mjesečno kroz sudjelovanje u međulaboratorijskim usporedbama sa oko 150 relevantnih svjetskih laboratorija u organizaciji akreditirane tvrtke BIPEA (Gennevilliers, Francuska).
Ostale analize i usluge
U okviru komercijalne djelatnosti laboratorij obavlja i:
- fizikalno-kemijske analize u svrhu kontrole proizvodnje i kvalitete proizvoda;
- određivanje glicerola, glukoze, fruktoze, pojedinačnih organskih kiselina, spojeva arome, fenola, itd.;
- probe bistrenja i stabilnosti vina;
- savjetodavnu djelatnost za proizvođače.
Organoleptičko (senzorno) ocjenjivanje vina
Vinarski laboratorij nudi usluge organoleptičkog (senzornog) ocjenjivanja vina i jakih alkoholnih pića za potrebe izložbi, natjecanja i sličnih manifestacija.
Vina se organoleptički ocjenjuju Metodom 100 bodova (službena OIV metoda) i/ili Buxbaum metodom (metoda 20 pozitivnih bodova). Ocjenjivanje provodi Povjerenstvo za senzorno ispitivanje sastavljeno od najmanje pet ovlaštenih certificiranih senzornih analitičara, članova službenog Povjerenstva za organoleptičko ocjenjivanje vina i drugih proizvoda od grožđa i vina (NN 30/06, 75/07, 124/08, 48/10, 65/10, 25/11, 47/12).
Vinarski laboratorij nudi i uslugu deskriptivne (opisne) organoleptične analize u svrhu karakterizacije proizvoda.
Znanstveno-istraživačka djelatnost Vinarskog laboratorija
Znanstvenici i stručnjaci Vinarskog laboratorija sudjeluju u realizaciji znanstveno-istraživačkih, primijenjenih i razvojnih projekata. Pomoću suvremene opreme te tehnika kemijske i senzorne analize, u laboratoriju je moguće odrediti parametre kvalitete grožđa, mošta, vina i jakih alkoholnih pića (osnovni parametri, organske kiseline, glukoza i fruktoza, arome, fenoli, boja, antioksidacijska aktivnost, senzorna svojstva, itd.).
Na osnovi detaljne analize Vinarski laboratorij nudi usluge ekspertize u:
- karakterizaciji proizvoda i utvrđivanju pokazatelja sortnog i zemljopisnog podrijetla;
- optimiranju i razvoju novih tehnologija i proizvoda;
- kontroli proizvodnje.
- isticanje dodane vrijednosti i marketinšku pripremu u svrhu diferencijacije proizvoda na tržištu;
- unaprjeđenje proizvodnje i kvalitete proizvoda, isticanje ciljanih značajki proizvoda, te inovacije u proizvodnji.
Oprema
Vinarski laboratorij raspolaže s vlastitom analitičkom opremom koja je pod stalnim nadzorom prema zahtjevima norme HRN EN ISO/IEC 17025:2007 i koja omogućuje detaljnu analizu i dobivanje visokokvalitetnih podataka prihvatljivih za objavljivanje u značajnim svjetskim časopisima.
Usluge
Vinarski laboratorij svojim klijentima može ponuditi od osnovne fizikalno-kemijske analize vina do detaljne analize sastava hlapljivih spojeva arome (terpeni, norizoprenoidi, esteri, viši alkoholi, itd.), fenola (fenolne kiseline, flavan-3-oli, antocijani, itd.) i deskriptivne senzorske analize.
Publikacije
Znanstvenici i stručnjaci Vinarskog laboratorija objavljuju rezultate svog istraživačkog rada u znanstvenim i stručnim časopisima.
POSTUPANJE PREMA PRITUŽBAMA - Informativne upute za korisnike usluga laboratorija