uzbekistanPredstavnici Agencije za zaštitu i karantenu bilja Ministarstva poljoprivrede Republike Uzbekistan  (Agency of Plant Protection and Quarantine) posjetili su 02.-03. listopada 2023. godine Institut za poljoprivredu i turizam.

Studijski posjet Institutu bio je sastavni dio aktivnosti jačanja potencijala znanstveno-istraživačkih djelatnosti Agencije za zaštitu i karantenu bilja u okviru realizacije projekta „Potpora gospodarskim reformama i održivom gospodarskom razvoju u Uzbekistanu“ (2022.-2024.). Projekt se ostvaruje kroz suradnju s Njemačkim društvom za međunarodnu suradnju (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit, GIZ) i tvrtke za konzultantske usluge u poljoprivredi i financijama (Agriculture and Finance Consultances, AFC), također iz Njemačke. U sastavu delegacije iz Uzbekistana bili su istraživači i stručnjaci iz područja zaštite bilja, u pratnji stručnjaka-konzultanata na projektu iz Njemačke i Hrvatske.

Institut za poljoprivredu i turizam predstavili su ravnatelj Instituta dr. sc. Dean Ban s pomoćnicima, predstojnicima zavoda, voditeljima tekućih znanstvenih projekata i voditeljima laboratorija. Znanstvenicima i stručnjacima iz Uzbekistana predstavljeno je ustrojstvo Instituta, načini upravljanja, financiranja i vrednovanja te tekući projekti Instituta, posebno iz područja poljoprivrede i znanosti o hrani. Predstavljeni su im laboratoriji Instituta, pokusno poljoprivredno imanje, vinski podrum s minivinifikacijom te su organizirane vođene degustacije istarskih vina i ulja.

Posjet je iskorišten za razmjenu iskustava i ideja te će poslužiti kao osnova za buduću suradnju koja će biti formalizirana potpisivanjem memoranduma o znanstvenoj i stručnoj suradnji.

Agency of Plant Protection and Quarantine: https://karantin.uz/en

 

uzbekistan 1 

uzbekistan 2 

uzbekistan 3

uzbekistan 4

uzbeki3

uzbeki4

uzbeki 7