Zaklada AdrisČast nam je što je Zaklada Adris ove godine od 50 financiranih projekata odabrala baš naš za javnu prezentaciju u sklopu Svečane dodjele projekta 17. natječajnog ciklusa Zaklade Adris u Zagrebu. Prezentaciju projekta „Velika stabla su naše blago: čuvajmo ih!“ održala je Mirela Uzelac Božac, mag. oecol. s Instituta za poljoprivredu i turizam. Suradnici na projektu su dr.sc. Barbara Sladonja i dr.sc. Danijela Poljuha s Instituta, kolege iz tvrtke Arboring te Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije u Zagrebu.

Monumentalna stabla su najstariji i najveći živući organizmi na svijetu, izvor hrane i stanište brojnim životinjama te stabilizatori klime. Dio su ljudskog identiteta i kulturnog naslijeđa te imaju estetski, simbolički, vjerski i povijesni karakter. Zbog sve češćih suša, oluja i požara te zbog negativnog ljudskog utjecaja poput sječe i onečišćenja okoliša, takva stabla su ugrožena.

Zbog toga, kako bi barem dio monumentalnih stabala očuvali, na odabranim stablima u Istarskoj županiji odredit će se starost, procijeniti zdravstveno stanje te obaviti potrebna sanacija. U cilju podizanja javne svijesti o ovoj važnoj temi, kraj svakog stabla postavit će se edukativne tabele te izradit info mape i letci.

Ovaj projekt predstavlja značajan korak prema očuvanju okoliša i promicanju ekološke svijesti unutar lokalne zajednice.

Photo by Adris

Photo by Mirela

Photo by Sanjin Strukic PIXSELL