naturallyU sklopu projekata EkoPis (Promicanje ekologije i ekološke pismenosti) i NATURALLY (Strane invazivne biljne vrste kao izvor farmaceutika) koje provodi naš Institut te programa popularizacije znanosti MikroskopiJA na netu Hrvatskog mikroskopijskog društva, tijekom prosinca smo organizirali mikroskopijske radionice „Od sitnozora do AI – mikroskopiranjem do STEM-a“ za osnovnu i srednju školu. U našim smo radionicama posebnu pažnju posvetili istraživanju invazivnih biljnih vrsta te važnosti ekološke pismenosti. Na taj smo način željeli mladima približiti istraživanja kojima se bavimo. 

Radionice za učenike osnovnih škola na području grada Poreča održane su u prostorima Društva Naša djeca Poreč, dok su učenici srednjih škola imali priliku sudjelovati u dvije radionice održane u Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile u Pazinu. Radionice su održane pod pokroviteljstvom tvrtke ZEISS Hrvatska i Hrvatskog mikroskopijskog društva.

Upoznavanjem polaznika radionica s različitim aspektima znanosti, na moderan, dinamičan ali i metodičan način, ovim smo spojem tradicionalnih i najnovijih tehnologija nastojali pružiti budućim mladim stručnjacima i znanstvenicima uvid u cjeloviti znanstveni proces - od ideje do prezentacije rezultata. Osim u našim projektima, mikroskopija nalazi svoju primjenu mnogim granama znanosti i industrije, ali i u svakodnevnom životu. Promocijom mikroskopije stoga se putem naših radionica promovira usmjeravanje mladih u STEM područja. Ujedno ih se upoznaje s tradicijskim vrijednostima i nacionalnim povijesnim znanstvenim postignućima.

Ovom se prilikom još jednom zahvaljujemo tvrtki Zeiss Hrvatska, Hrvatskom mikroskopijskom društvu, DND-u Poreč, Gimnaziji GSŠJD i svima koji su na bilo koji način doprinijeli realizaciji radionica.

Posebno zahvaljujemo učenicima na znatiželji, entuzijazmu, pitanjima i aktivnom sudjelovanju. Čvrsto vjerujemo da su među njima budući vrsni stručnjaci i znanstvenici, a sasvim sigurno znamo da na njima počiva i naša budućnost.

IMG 9551