CIRCOLIVE LOGO

 

 

 

 

 

 

Institut za poljoprivredu i turizam aktivno se uključio u provedbu još jednog zanimljivog i korisnog projekta iz Programa ERASMUS+ temeljem kojeg će u narednih 36 mjeseci nastojati dati doprinos razvoju programa usavršavanja stručnjaka u području kružnih poslovnih vještina u sektoru maslinovog ulja u Španjolskoj, Italiji, Grčkoj, Portugalu i Hrvatskoj, kako bi se promicalo usvajanje kružnih poduzetničkih modela za valorizaciju otpada i nusproizvoda iz cijelog maslinarskog sektora.

Naziv projekta: Developing skills for introducing circular business models and digital technologies in olive oil sector

AKRONIM: CIRCOLIVE
Trajanje projekta: 36 MJESECI
Početak projekta: 01.02.2024.
Vodeći partner na projektu: 
VAKAKIS KAI SYNERGATES - SYMVOULOIGIA AGROTIKI ANAPTIXI, ANONIMI ETAIRIA MELETON (VAKAKIS) (Grčka)

WEB stranica projekta:

https://erasmus-plus.ec.europa.eu/projects/search/details/101139912

FACEBOOK stranica projekta

Follow us on LINKEDIN

Voditeljica projekta u Institutu: dr.sc. Karolina Brkić Bubola

Program: Erasmus +

Natječaj: Partnerships for Innovation - Alliances (ERASMUS-EDU-2023-PI-ALL-INNO)

Tema: Alliances for Education and Enterprises (ERASMUS-EDU-2023-PI-INNO-EDU-ENTERP)

O PROJEKTU

Ključna aktivnost: Partnerstva za suradnju i razmjenu praksi

Ukupni budžet projekta: 1.578.576,00 € (EU: 1.262.861,00 €)

Budžet IPTPO-a: 143.137,00 € (EU: 114.510,00 €)

Kratak opis projekta:

U projekt CIRCOLIVE, uključeno je 9 partnera iz 5 europskih zemalja (Grčke, Italije, Španjolske, Portugala i Hrvatske).

Cilj projekta: Projekt ima za cilj podržati prijelaz EU-a na kružnu ekonomiju poboljšanjem/jačanjem kružnih poslovnih vještina u sektoru maslinovog ulja u Španjolskoj, Italiji, Grčkoj, Portugalu i Hrvatskoj, kako bi se promicalo usvajanje kružnih poduzetničkih modela za valorizaciju otpada i nusproizvoda iz cijelog maslinarskog sektora.

Konkretnije, projekt ima za cilj:

1. Poticanje prilagodbe pružanja strukovnog obrazovanja i osposobljavanja prema novonastalim potrebama za kružnim poslovnim vještinama u maslinarskom sektoru uz pomoć dizajniranja transnacionalnih nastavnih planova i programa. Ovo je važno u oblikovanju odgovora sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja za suočavanje s prijelazom na cirkularnu ekonomiju u maslinarskom sektoru.

2. Izgradnja vještina malih operatera za implementaciju kružnih poslovnih modela i dubokih tehnoloških domena u poljoprivredno - prehrambenom sektoru te poticanje osjećaja za inicijativu, poduzetničke stavove i način razmišljanja u cijelom lancu vrijednosti maslinovog ulja, omogućujući im da postanu inovativniji i konkurentniji, npr. lansiranje novih usluga/proizvoda, itd.

3. Olakšavanje protoka i zajedničkog stvaranja znanja između visokog i strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, istraživačkih institucija, javnog sektora i poslovnog sektora i drugih dionika u Španjolskoj, Italiji, Grčkoj, Portugalu i Hrvatskoj za potporu/promicanje razvoja i provedbu holističkih kružnih poslovnih modela za valorizaciju otpada i nusproizvoda od maslina i prijelaz sektora maslinovog ulja na kružnu ekonomiju.

Institut za poljoprivredu i turizam je vodeći partner na radnom paketu 2 (WP2): Identifikacija kružnih potreba maslinarskog sektora i novih vještina i/ili zanimanja za prelazak sektora maslinovog ulja na kružno gospodarstvo u 5 zemalja. Cilj ovog radnog paketa je poticanje prilagodbe pružanja strukovnog obrazovanja i osposobljavanja nastajućim potrebama kružnih poslovnih vještina uz pomoć dizajniranja transnacionalnih nastavnih planova i programa.

Partneri na projektu:

Ostali suradnici na projektu u Institutu:

  • dr.sc. Marin Krapac
  • mr.sc. Igor Pasković
  • dr. sc. Igor Palčić
  • dr.sc. Marko Černe
  • dr. sc. Ana Čehić Marić
  • dr. sc. Milan Oplanić
  • dr. sc. Marina Lukić
  • mr. sc. Ninoslav Luk
  • Martina Begić, mag.oec.
  • Adriano Fabreti, ing. el. 

Erasmus plus prosireni logo