IZT2013SPORAZUM 2U prostorijama našeg Instituta 11.03.2013. potpisan je Sporazum o suradnji s Institutom za turizam iz Zagreba čime smo otovorili novo poglavlje u umražavanju našeg Zavoda za turizam na nacionalnom i na međunarodnom nivou. 

 


Koliko je to bitno za simbiozu istraživačkih djalatnosti u našem Institutu možete vidjeti iz govora v.d. ravnatelja dr.sc. Deana Bana kojeg prenosimo u cijelosti.

IZT2013SPORAZUM 4"Svjedoci smo da posljednjih mjeseci Institut za poljoprivredu i turizam u Poreču poduzima niz aktivnosti za proširenjem suradnje sa različitim subjektima na svim razinama. Mislimo da je to jedan od načina da se djelatnosti i aktivnosti Instituta učine što transparentnijim široj javnosti, što dosad nije bilo. Nadalje držimo da je povezivanje ustanova i istraživačkih timova neophodno kako bi bolje iskoristili infrastrukturni i kadrovski potencijal Instituta za razvoj znanstveno istraživačkog rada i gospodarstva u sektoru poljoprivrede i turizma, najprije na lokalnoj a zatim i na nacionalnoj razini. Posljedica toga je potpisivanje više sporazuma sa znanstvenom zajednicom, lokalnom samoupravom i gospodarstvom na području Istre.

Međutim, svjesni smo da znanost i razvoj danas ne poznaju granice i da u eri informatizacije i globalizacije zatvaranje u lokalne okvire ne donosi razvoj i napredak. Stoga nam je i cilj u narednom razdoblju značajnije se povezati i sa drugim srodnim institucijama u zemlji i inozemstvu na čemu danas ulažemo značajne napore. Svrha povezivanja bila bi stjecanje novih znanja, usavršavanje i aktivno uključivanje u kreiranju novih strukovnih politika i pravaca razvoja iz područja koje pokriva Institut. Mišljenja smo da bi te aktivnosti značajnije osnažile ulogu ovog Instituta i doprinijele njegovoj značajnijoj implementaciji u gospodarske tokove čime bi on bio prepoznatljiva i neizostavna karika u razvoju ovog kraja a gdje mu je i mjesto što je i kroz svoju dugogodišnju povijest dokazao.

Poznato je da Institut za poljoprivredu i turizam u svojoj organizacijskoj strukturi pored dva Zavoda koji pokrivaju područje poljoprivrede, ima i Zavod za turizam koji danas trenutno broji dva znanstvenika, jednog postdoktoranda i 3 doktoranda, tako da budućnost i razvoj ovog Zavoda uvelike ovise o mladim ljudima koji se još moraju profilirati u svojim područjima za što je osobito važna suradnja i mogućnost mobilnosti.
 
Na tragu toga, danas smo nazočni potpisivanju Sporazuma o suradnji sa jednom renomiranom znanstveno istraživačkom Institucijom u Republici Hrvatskoj a to je Institut za turizam iz Zagreba. Ovaj Sporazum trebao bi formalizirati znanstveno istraživačku suradnju koja je i prije postojala ali i potaknuti još intenzivniju suradnju sa svrhom ostvarivanja zajedničkih ciljeva u okviru zajedničkih djelatnosti.
 
Nadam se da će potpisivanje ovog sporazuma dati novi vjetar u leđa znanstvenicima iz obije institucije da timski krenu u rješavanje problema iz sektora turizma koji je jedan od najznačajnijih sektora kako u Istri tako i u Republici Hrvatskoj. Ideja sigurno neće nedostajati obzirom da su problemi u turističkom sektoru poznati i svi težimo produljenju sezone i osmišljavanju novih sadržaja u turističkoj ponudi. Stoga će, smatram, uspjeh i zadovoljstvo znanstvenika iz ovog područja biti kada se rezultati njihovog istraživačkog rada direktno implementiraju u razne aktivnosti, strategije i politike koje će doprinijeti daljnjem razvoju turizma. Na kraju i posao nas znanstvenika iz primijenjenih znanosti je taj da se rezultati naših istraživanja u konačnici prezentiraju široj javnosti kako bi se mogli primijeniti u razvoju gospodarstva i društva za čime svi težimo".
 
dr.sc.Dean Ban