Vin de-Rosa staro 2VIN DE ROSA - vino, blago, tradicija ili sve u jednom? Za Vin de Rosa vino, beru se isključivo najljepši zreli grozdovi. Tradicionalno grožđe se dovozi na sušenje u plitkim drvenim kašetama te se suši isključivo na mrežama u prozračnoj i sjenovitoj prostoriji u trajanju od nekoliko mjeseci. Osim tradicionalnog načina sušenja, grožđe se suši i u kontroliranim uvjetima relativne vlage i temperature u specijalno konstruiranim sušarama za sušenje grožđa. U tom slučaju period prosušivanja grožđa traje znatno kraće, 7 - 10 dana. Cijeli prosušeni grozdovi prešaju se i miješaju kako bi se iscijedilo što više mošta. Mošt se stavlja na fermentaciju u staklenim demižanama ili u drvenim hrastovim bačvicama. Prvi pretok se obavlja zbog odvajanja mošta od taloga po mogućnosti prije proljeća. Početak burne fermentacije nastupa povećanjem proljetnih temperatura i može trajati do kraja ljeta. Buteljiranje Vin de Rosa obavlja se prije nadolazećeg Božića kako bi i slikovito bila zaokružena još jedna blažena godina.

Projekt „Vin de Rosa“ nastao je kao rezultat višegodišnje suradnje i rada Grada Vodnjana i Udruge Agroturista iz Vodnjana. Ovaj projekt je Agroturist započeo 2005. godine, uz pokroviteljstvo Zajednice Talijana Vodnjan i Turističke zajednice Grada Vodnjana te uz stručnu suradnju Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča i voditeljice projekta dr.sc. Sanje Radeka. Osnovni cilj projekta je unaprijediti i promicati proizvodnju još jednog, pored maslinovog ulja, tipičnog vodnjanskog proizvoda, prirodnog desertnog vina. Istrgnuti ga iz zaborava i općeg zanemarivanja te ponuditi tržištu nešto posebno i prepoznatljivo. Zahvaljujući inicijativi samih proizvođača odlučilo se krenuti u revitalizaciju proizvoda. U arhivi Udruge nalazi se Vin de Rosa od berbe 2005. do 2011. godine. Uz savjete enologa i stručnjaka Instituta za poljoprivredu i turizam vino  Sergia Deltona je ove godine na 19. Smotri vina južne Istre u Vodnjanu dobilo najveće priznanje, Veliku zlatnu medalju za vino proizvedeno od Istarske malvazije. Isto vino je na ovogodišnjoj VINISTRI 2012 - Svijet Malvazija, osvojilo također zlatnu medalju, te je bilo i najbolje ocjenjeno vino Malvazije istarske u kategoriji prirodnog desertnog vina. Pored Udruge, proizvodnja je proširena na još 7 proizvođača koji su obuhvaćeni projektom i to: Sergio Delton, obitelj Giacometti-Moscarda, Poljoprivredna zadruga Vodnjan, Pastrovicchio Antonio, Pastrovicchio Edi, Obitelj Pereša– Vitasović i Toffetti Lucio. Vino je nedavno dobilo i službeno Rješenje za stavljanje u promet kao „desertno vino“ koje je izdao Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo.

(dio teksta citiran je iz "Glasa Istre" izdanje 26.04.2012.)

AgroKalendar press 3vin de rosa

 

 

 

 

Ocjenjivanje vina na 19. Smotri vina južne Istre, provedeno je po  O.I.V. metodi – 100 bodova u Institutu za poljoprivredu i turizam, od strane Senzornog panela Instituta, uz sudjelovanje:

dr.sc. Sanja Radeka, dipl.ing.agr. – Predsjednik – član
 

Tomislav Plavša, dipl.ing.agr. – član

Višnja Zečević, dipl.ing.agr. – član

Nikolina Jadrejčić, spec.ing.vin. – član

Robi Damijanić, ing.vin. – član
 
Odlike desertnog vina VIN DE ROSA:
- sadržaj alkohola oko 15 vol%
- ostatak šećera oko 150 g/L

Senzorne karakteristike:

- tamno jantarna boja,
- dominantna aromatika sušenog voća (suhe smokve, grožđice, rogač),
- plemenite medne i karamelaste note,
- vrlo harmonično, puno strukturirano tijelo,
- ugodna svježina i naglašena perzistentnost arome i okusa.