Naslovnica 1 B2012Ovih dana objavljena je interesantne i važna knjiga „Following Olive Footprints (Olea europea L.) Cultivation and Culture, Folklore and History, Traditions and Uses“.

Knjiga je zajednička publikacija: ISHS-a (Međunarodno hortikulturno udruženje, AARINENA-e (Udruženje istraživačkih poljoprivrednih institucija Bliskog istoka i sjeverne Afrike i IOC-a (Međunarodni savjet za masline).

 

Naslovnica 2 B2012Knjiga ima 439 stranica pisalo ju je 99 autora a 41 zemlja se predstavila kroz sva poglavlja knjige. Djelatnici instituta (Sladonja Barbara, Krapac Marin i Oplanić Milan) napisali su poglavlje o maslinarstvu i uljarstvu u Hrvatskoj. U poglavlju je prikazana duga povijest i tradicija uzgoja maslina i prerade u Hrvatskoj, utjecaj na ekonomiju i okoliš, trenutačno stanje, tradicionalno korištenje masline i maslinovog ulja.

Poglavlje je obogaćeno i brojnim fotografijama. Autori su poglavlje napisali koristeći vlastita saznanja, dostupnu literaturu i uz pomoć kolega iz Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita, Zavičajnog muzeja Poreštine, Etnografskog muzeja Istre i MIH-a d.o.o. Poreč.

Zs više informacija o knjizi i o člancima i radovima u njoj, obratite se Prestojnici Zavoda za poljoprivredu i jednoj od autorica knjige dr.sc. Barbari Sladonja