HBK 2015Na 12. Hrvatskom biološkom kongresu s međunarodnim sudjelovanjem, održanom u Svetom Martinu na Muri od 18. do 23. rujna 2015. prezentirani su rezultati istraživanja gastrointestinalne stabilnosti fenola u ekstraktima istarskih populacija samoniklog jestivog bilja - šparoge, veprine i bljušta. U istraživanju je sudjelovala dr. sc. Danijela Poljuha iz Instituta, a ono je provedeno u suradnji sa znanstvenicima iz više hrvatskih institucija: Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Ustanove Centar za istraživanje materijala Istarske županije METRIS, Poljoprivrednog odjela Veleučilišta u Rijeci, Kemijsko-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu te Kliničkog bolničkog centra Split.

 

 

Istraživanje pod naslovom Comparison of gastrointestinal stability between Croatian wild edible plants: Case of phenolics prezentirano je u obliku predavanja u kojem su predstavljene razlike u sastavu fenola u vodenim i etanolnim ekstraktima šparoge, veprine i bljušta te njihovoj gastrointestinalnoj stabilnosti. Usporedba ovih biljaka pokazala je da se bljušt može smatrati najboljim izvorom antioksidansa jer se odlikuje najvišim sadržajem flavonol glikozida te najvećim udjelom fenola očuvanih nakon in vitro digestije, tj. simulacije probave u laboratorijskim uvjetima, provedene pomoću ljudskih enzima.

 

VIše o svemu pročitajte u ZBORNIKU sažetaka kongresa