Genetički laboratorij

Metode molekularne genetike nalaze svoju primjenu u širokom spektru različitih područja, od medicine do agronomije. Molekularni DNA biljezi koji se koriste u svrhu izrade specifičnih genetičkih profila jedinki pokazali su se izuzetno korisnim u sudskoj medicini, analizama roditeljstva, mapiranju gena, populacijskoj genetici, konzervacijskoj biologiji te oplemenjivanju bilja.

Brzi razvoj metoda molekularne genetike i prehrambene genomike u posljednjih je nekoliko godina učinio dostupnim i mnoge alate za identifikaciju kultivara i sljedivost od biljke do proizvoda. Pravilna identifikacija kultivara ključna je za upravljanje kolekcijama, kvalitetnu rasadničarsku proizvodnju te programe oplemenjivanja. Uz to, osigurava uvid u biološku raznolikost i genetičke resurse određenog područja, što je osnova za njihovu zaštitu. Genetička pak sljedivost, odnosno  određivanje genetičkog podrijetla prehrambenih proizvoda omogućava potvrdu njihove autentičnosti onemogućavajući ili barem ograničavajući unos manje vrijednih komponenti slabije kvalitete, a pokazala se korisnom i u brendiranju autohtonih poljoprivrednih proizvoda, doprinoseći porastu njihovoga ugleda i konkurentnosti.

U našem Genetičkom laboratoriju obavljamo analize u sklopu znanstveno-istraživačkih projekata u području biotehnologije, usmjerenih na očuvanje i zaštitu biljnih genetskih resursa te zaštitu podrijetla autohtonih proizvoda.

Želite saznati više o nama? Možete to učiniti OVDJE

 

Koje usluge pružamo?

Izrada genetičkog profila (engl. DNA fingerprinting) uzoraka biljnog materijala rutinska je metoda za određivanje sortne pripadnosti kod brojnih kultura, uključujući vinovu lozu, maslinu, smokvu i druge mediteranske kulture koje su naš primarni interes. 

Ova je usluga namijenjena rasadničarima, maslinarima, uzgajivačima, prerađivačima i drugim industrijskim predstavnicima, kao i svim zaljubljenicima u maslinu i maslinovo ulje, koji žele saznati i upoznati ovu plemenitu vrstu.

U okviru komercijalne djelatnosti  laboratorija trenutno pružamo uslugu identifikacije sorte maslina (Olea europaea L.). Ova usluga je za sada dostupna domaćim klijentima. Rezultati su obično spremni u roku od 4 do 6 tjedna.

Usluga može biti:

  • Potvrda sorte koja se sastoji  od određivanja odgovara li genetički profil uzorka profilu pretpostavljene sorte. Dopuštajući minimalne klonske varijacije, ciljani profil odgovara ili ne odgovara pretpostavljenoj sorti.
     
  • Određivanje sorte koje se sastoji od određivanja vjerojatnog identiteta nepoznatog uzorka. Postupkom se identificira sorta čijem poznatom profilu najbliže odgovara profil uzorka.

Primjer  nalaza možete vidjeti  OVDJE

Cjenik usluga

 

Kako dostaviti uzorak za analizu?

Standardni uzorak koji nam je potreban za analizu su mladi svježi listovi.

Kontaktirajte nas kako bismo Vam dali konkretne upute i olakšali prikupljanje uzoraka.
 

1. Prikupite uzorke sa svakog stabla koje želite analizirati. (više informacija u nastavku)

2. Označite svaki uzorak različitom oznakom. Na oznaci navedite broj, datum uzorkovanja i pretpostavljenu sortu, ukoliko je znate.
(oznaku možete skinuti ovdje)

3. Pošaljite uzorak brzom poštom (unutar 3 dana od uzorkovanja) ili nam ga osobno dostavite.
Nudimo i uslugu uzorkovanja
.

4. Vaša pomoć i znanje su nam dragocjeni. Budite spremni surađivati s nama tijekom procesa analize, koji može potrajati 4-6 tjedana, ovisno o broju uzoraka.

 

Kako uzeti uzorak?

Zdravi mladi listovi su najbolji uzorci!

Najbolje je sa stabla otkinuti grančicu s najmanje 6 do 10 listova, spremiti je u označenu i dobro zatvorenu najlonsku vrećicu (kao na slici lijevo).

Poželjno je da listovi budu prirodno vlažni, bez kapljica rose ili vode po sebi.

 

 

 

 

 

Kako izgleda postupak identifikacije?

U našem laboratoriju izolirat ćemo DNA iz Vašeg uzorka i umnožiti neke njene specifične dijelove. Istovremenom analizom više područja DNA molekule po kojima se sorte međusobno razlikuju dobit ćemo jedinstveni uzorak (genetički profil ili "otisak prsta") koji ćemo usporediti s profilima sorti iz dostupnih baza podataka.

 

U bazama podataka potražit ćemo genetički profil  („otisak prsta“) koji se najbolje podudara s profilom Vašeg uzorka, a u tome nam mogu pomoći i morfološka i agronomska svojstva biljke s koje je uzorak uzet.

 

Koje baze podataka koristimo?

Za sada koristimo bazu podataka koja sadrži genetičke profile prvenstveno hrvatskih sorti ali i odabranih sorti podrijetlom iz Italije i Španjolske. 

Naša se baza podataka temelji na publiciranim rezultatima brojnih istraživanja provedenih s ciljem pravilne i sigurne identifikacije genetičkog materijala u repozitorijima različitih zemalja i kontinuirano se nadopunjuje novim profilima. 

 

Mogu li se profili uzoraka uvijek naći u bazama podataka?

U nekim slučajevima, posebno ako se radi o lokalnim i slabo zastupljenim sortama, profili neće biti evidentirani u bazama podataka.

Razloga može biti više: 

• Uzorak koji ste nam dostavili pripada sorti koja je rijetka i do sada nije analizirana.

• Biljka s koje ste uzeli uzorak listova, nastala je  kao rezultat križanja ili genetičke mutacije i njen genotip nije  široko rasprostranjen.

 

Ne smijemo zaboraviti da jedinstvene i rijetke sorte mogu imati vrlo poželjne osobine (specifične karakteristike ekstradjevičanskog maslinovog ulja ili prirod) ili agronomska svojstva (otpornost na niske temperature, sušu ili bolesti) te stoga mogu biti kandidati za uvrštavanje na Popis voćnih vrsta ili neki oblik zaštite. Genetički profil ili DNA „otisak prsta“ takvih primjeraka ih jedinstveno identificira.

 

KONTAKT:

Dr. sc. Danijela Poljuha

Genetički laboratorij

Institut za poljoprivredu i turizam

Karla Huguesa 8

52440 Poreč

Tel. +385 52 408 336

danijela@iptpo.hr