Na inicijativu Instituta za poljoprivredu i turizam i zastupnika u Europskom parlamentu Ivana Jakovčića u Institutu je 27. siječnja 2018. održan sastanak proizvođača češnjaka i luka s područja Istarske županije. Sastanku su prisustvovali Dr. sc. Dean Ban ravnatelj Instituta za poljoprivredu i turizam; Ivan Jakovčić - zastupnik u Europskom parlamentu; Dr. sc. Ezio Pinzan, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Istarske županije; Igor Merlić, direktor Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI); proizvođači češnjaka i luka s područja Istarske županije i ostali.
Predstavnica Instituta dr. sc. Smiljana Goreta Ban prezentirala je istraživačke aktivnosti vezane uz unapređenje genetskog potencijala i agronomskih vrijednosti istarskog češnjaka i luka, nakon čega se vodila rasprava tijekom koje su proizvođači iznijeli svoje prijedloge u svrhu poboljšanja proizvodnje češnjaka i luka. Zaključeno je kako bi dio rješenja za problema s kojima se proizvođači susreću bilo osnivanje udruge s ciljem povezivanja proizvođača i lakšeg ostvarivanja financijske potpore te kako potrebno krenuti s procesom zaštite porijekla obje vrste.
Prehrambeno biotehnološki i Vinarski laboratorij unutar Zavoda za poljoprivredu i prehranu Instituta za poljoprivredu i turizam akreditirani su ispitni laboratoriji prema normi HRN EN ISO/IEC 17025:2017 od strane Hrvatske akreditacijske agencije u području opisanom u prilogu Potvrde o akreditaciji broj 1185 (dostupno na: https://akreditacija.hr/registar/).
We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.