LOGO COLOUR MITOMEDKonferencija „BUILDING SUSTAINABLE COASTAL AND MARITIME TOURISM POLICIES FOR MED DESTINATIONS“, 5. i 6. 4. 2018., Malaga, Španjolska. U četvrtak i petak (5. i 6. 4. 2018. godine) u Malagi (Andaluzija, Španjolska) održana je konferencija pod nazivom „BUILDING SUSTAINABLE COASTAL AND MARITIME TOURISM POLICIES FOR MED DESTINATIONS“, u organizaciji Regije Andaluzije i MITOMED+ partnera, Public Enterprise for Management of Tourism and Sport, iz Andaluzije i NECSTouR - a (European Network of Regions committed to Sustainability and Competitiveness).

Na konferenciji je sudjelovalo 173 sudionika iz zemalja partnera kao i ostalih regija, koji su uz ostalo informirani o napretku projekta MITOMED+ te mogućnostima uključivanja u projekt. Osim sudionika, predstavnika nacionalnih i regionalnih vlasti te lokalnih samouprava, predstavnika udruženja, profesora i znanstvenika koji se bave temom definiranja pokazatelja održivog turizma, u radu konferencije sudjelovali su i predstavnici UNWTO-a  Dirk Glaesser, direktor Odjela za održivi razvoj turizma i voditelj tima UNWTO International Network of Sustainable Tourism Observatories te Ilona Lelonek Husting, Policy Officer, Unit: Tourism, Emerging and Creative Industries, Directorate-General for Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs iz  Europske komisije.  

Prvi dan bio je posvećen temama o važnosti kreiranja, mjerenja i korištenja pokazatelja održivog razvoja turizma, dok su se tijekom drugog dana na dvije paralelne radionice predlagale konkretne akcije i aktivnosti usmjerene na daljnji razvoj i implementaciju pokazatelja na svim razinama odlučivanja.  

Dirk Glaesser (UNWTO) istaknuo je kako turizam, ukoliko se njime dobro upravlja, može biti nositelj pozitivnih promjena te kako je održivost koncept koji predstavlja proces stalnog učenja. Posebice je istaknuo kako je za održivi razvoj turizma potreban participativni pristup i uključivanje lokalnih samouprava koje upravljaju turizmom u svojim odredištima. 

U sklopu konferencije naglašeno je kako destinacije trebaju koristiti pokazatelje održivosti za kreiranje politika temeljenih na dokazima („..for evidence–based policy making“). Također, naglašeno je kako pritom treba biti pozitivan, kritičan i odgovoran.

Mitomed  Malaga

Na konferenciji su sudjelovali partneri projekta MITOMED+ iz Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča, Kristina Brščić, Danijela Poljuha i Tina Šugar, kao i sudionici iz Istarske županije, Nada Prodan Mraković iz Upravnog odjela za turizam Istarske županije, kao predstavnica regionalne vlasti, dok su  lokalnu samoupravu predstavljali vanjski suradnici projekta MITOMED+ iz Novigrada, gradonačelnik Anteo Milos i Vanja Gorički te iz Labina zamjenica gradonačelnika Federika Mohorović Čekada i Robert Mohorović.

Više o konferenciji te održanim prezentacijama moguće je pronaći na WEB ADRESI KONFERENCIJE

PROGRAM KONFERENCIJE