Kakav turizam želimo u kontekstu Održivog upravljanja vodom u turizmu na priobalnom području Sredozemlja ?
Rekordni turistički rezultati koji prate hrvatski turizam osim povećanja dolazaka i noćenja posjetitelja te viših prihoda, nose i izazove s kojima je važno nositi se prema načelima održivog razvoja i destinacijskog menadžmenta. Upravo s tog stajališta prezentacija projekta CASTWATER savršeno se uklopila u ovogodišnju prezentacijsku cjelinu programa „Dana hrvatskog turizma“ koji su bili održani 24. i 25. listopada 2018. na Hvaru.
U skladu s temom održivog upravljanja turizmu, odnosno važnosti komunalne infrastrukture u turizmu, dr.sc. Barbara Sladonja iz Instituta za poljoprivredu i turizam, predstavila je projekt Interreg Mediterranean 2014.- 2020. - CASTWATER.
Da podsjetimo, glavni cilj ovog međunarodnog projekta u kojem je Institut za poljoprivredu i turizam projektni partner za Hrvatsku, jest podupiranje održivog upravljanja vodom u sedam mediteranskih zemalja (Grčka, Italija, Cipar, Francuska, Španjolska, Malta i Hrvatska) i njihovim priobalnim područjima poboljšanjem nadzora i procjene performansi održivosti korištenja vode u turističkom sektoru.
Glavni naglasak projekta je stavljen na potrošnju vode u turističke svrhe. Iznimni značaj projekta ogleda se upravo u tome što se skreće pozornost, lokalne, nacionalne i europske javnosti, na okolišni aspekt turizma koji mora voditi računa o očuvanju održivosti svoje resursne baze, u konkretnom slučaju voda koje se koriste obavljanjem turističkih aktivnosti
U svojoj prezentaciji dr.sc. Barbara Sladonja naglasila je kako rast turističkog prometa koji se reflektira na konstantno povećanje turističke infrastrukture ne prati dovoljno važnost upravljanja vodom kao temeljnim prirodnim resursom na kojem počiva turistički proizvod. Ujedno je naglasila da prema dosada sakupljenim spoznajama u Republici hrvatskoj osobito kod dionika turističkog sektora nije značajnije razvijena svijest o potrebi održivog upravljanja vodama u turizmu.
Prehrambeno biotehnološki i Vinarski laboratorij unutar Zavoda za poljoprivredu i prehranu Instituta za poljoprivredu i turizam akreditirani su ispitni laboratoriji prema normi HRN EN ISO/IEC 17025:2017 od strane Hrvatske akreditacijske agencije u području opisanom u prilogu Potvrde o akreditaciji broj 1185 (dostupno na: https://akreditacija.hr/registar/).
We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.