Mediteranska konvencija o održivom turizmu (Mediterranean Sustainable Tourism Convention 2019)održala se od 5.-7. lipnja 2019. godine u Barceloni. Događaj je organiziralo Provincijsko vijeće Barcelone (Barcelona Provincial Council) i BleuTourMed projekt u partnerstvu s CETT - UB (School of Tourism, Hospitality and Gastronomy of the University of Barcelona).
Konvencija je okupila preko 70 govornika i 200 predstavnika privatnih i javnih tijela, akademskih institucija i međunarodnih organizacija s područja Mediterana (europska, nacionalna, regionalna i lokalna razina).
Cilj konvencije je bio potaknuti raspravu o temama za promicanje održivog turizma te predložiti rješenja za jačanje budućih strategija i politika održivog turizma na Mediteranu.
Sukladno tome, održani su okrugli stolovi u okviru kojih su se vodile rasprave o strateškim temama turističkog sektora Mediterana. Naglasak je bio na sljedećim temama:
Oblikovanje politika održivog turizma: pogled s nadnacionalne razine
Provedba politika održivog turizma na teritorijalnoj razini
Oznake i certifikati za promicanje održivosti u turizmu
Suočavanje s prekomjernim turizmom: izazovi održivosti, iskustva turista i lokalne zajednice
Upravljanje turističkim destinacijama utemeljeno na podacima i znanju
Višestruki otisci turizma: utjecaji na okoliš i zajednicu
Diversifikacija turističke ponude na Mediteranu
Uključivanje privatnog sektora u turističku održivost
Održiva mobilnost u turističkim destinacijama: zadovoljavanje potreba stanovnika, zaposlenika i turista
Turizam na obalnom i priobalnom području Mediterana u okviru Plave ekonomije
U izložbenom prostoru, u sklopu konvencije, predstavljeno je ukupno 18 projekata teritorijalne suradnje MED zajednica održivog turizma, aktivnih u 12 zemalja Mediterana koje uključuju gotovo 200 organizacija. Predstavljeni su i projekti Instituta za poljoprivredu i turizam: CASTWATER, INHERIT i MITOMED+.
Konvenciji su prisustvovali predstavnici Instituta za poljoprivredu i turizam dr.sc. Ana Težak Damijanić, mr.sc. Ninoslav Luk i Marija Pičuljan, mag.oec. (u okviru projekta CASTWATER).
Prehrambeno biotehnološki i Vinarski laboratorij unutar Zavoda za poljoprivredu i prehranu Instituta za poljoprivredu i turizam akreditirani su ispitni laboratoriji prema normi HRN EN ISO/IEC 17025:2017 od strane Hrvatske akreditacijske agencije u području opisanom u prilogu Potvrde o akreditaciji broj 1185 (dostupno na: https://akreditacija.hr/registar/).
We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.