Dr. sc. Marijan Bubola postao je u 2019. godini inozemni dopisni član Talijanske akademije za lozu i vino (Accademia Italiana della Vite e del Vino). Primanje novih članova za 2019. godinu održalo se u gradu Trento, u sklopu zadružne vinarije CAVIT te je pritom održano i nekoliko tematskih predavanja o sorti Traminac, koja ima dugu tradiciju uzgoja i postiže dobre proizvodne rezultate u talijanskoj regiji Trentino.
Tom je prigodom u Akademiju primljeno ukupno 28 novih članova, a osim dr. sc. Marijana Bubole, inozemni dopisni član iz Hrvatske postao je i prof. dr. sc. Edi Maletić s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Talijanska akademija za lozu i vino osnovana je 1949. godine na prijedlog Nacionalnog vinogradarsko-vinarskog odbora (Comitato Nazionale Vitivinicolo) te pored održavanja raznih simpozija, seminara i radionica ima za cilj doprinijeti napretku znanstveno-istraživačkog rada iz područja vinogradarstva i vinarstva te primjeni rezultata istraživanja u praksi.
Dužnost predsjednika Talijanske akademije za lozu i vino trenutno obnaša umirovljeni prof. Antonio Calò, talijanski znanstvenik koji već desetljećima njeguje aktivnu suradnju s Institutom za poljoprivredu i turizam iz Poreča. Na ovoj svečanosti, prof. Antonio Calò je osobno dodijelio diplome o primitku u članstvo Akademije novim članovima.
Članovi Talijanske akademije za lozu i vino su brojni znanstvenici i stručnjaci iz područja vinogradarstva i vinarstva, u prvom redu iz Italije, ali i iz ostalih država. Prema statutu, Akademija može imati najviše 300 redovitih članova (među kojima se biraju i akademici emeritusi, koji trebaju minimalno 10 godina biti redoviti članovi) te najviše 300 dopisnih članova (koji nakon tri godine članstva mogu eventualno postati redoviti članovi).
Primitak u Talijansku akademiju za lozu i vino predstavlja veliku čast i priznanje za naše znanstvenike te potvrđuje njihov uspjeh u znanstveno-istraživačkom radu iz područja vinogradarstva i vinarstva na međunarodnoj razini, a posebice u pogledu suradnje s kolegama iz talijanskih institucija.
Prehrambeno biotehnološki i Vinarski laboratorij unutar Zavoda za poljoprivredu i prehranu Instituta za poljoprivredu i turizam akreditirani su ispitni laboratoriji prema normi HRN EN ISO/IEC 17025:2017 od strane Hrvatske akreditacijske agencije u području opisanom u prilogu Potvrde o akreditaciji broj 1185 (dostupno na: https://akreditacija.hr/registar/).
We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.