Consumeless Plus logoDana 28. srpnja 2021. održan je webinar u sklopu projekta ConsumeLess Plus u organizaciji partnera Ambiente Italia AI (Italija) i Energy Water Agency EWA (Malta). Predstavnice projekta Marina Trentin i Barbara Sarnari, dionicima su prezentirale projekt te najvažnije dokumente: ConsumeLess Model, ConsumeLess Med smjernice i ConsumeLess akcijski plan.

Cilj projekta je prenijeti model ConsumeLess u zemljama novih partnera (Cipar, Hrvatska, Francuska i Crna Gora), predstaviti model i prenositi iskustva drugih područja gdje je model već prethodno uspješno implementiran (Albanija, Grčka, Malta, Italija i Španjolska).

Ovo je prvi, od dva webinara na međunarodnoj razini organiziran radi pružanja informacija potencijalnim dionicima o alatima za ekspanziju ConsumeLess modela na novim teritorijima. Cilj je zainteresirati različite dionike da prepoznaju važnost načela odgovornog ponašanja u turizmu. Potrebna je uspostava Lokalnog odbora i identifikacija ključnih aktera koji će upravljati procesom dodjele oznake prema zadanim kriterijima na lokalnoj razini.

Na webinaru je prisustvovalo ukupno 35 sudionika iz zemalja koje sudjeluju u projektu. Iz Instituta sudjelovale su dr. sc. Kristina Brščić, Tina Šugar i Katarina Lovrečić, te predstavnici Upravnog odjela za turizam, pridruženog partnera u projektu, Turističke zajednice Poreč i Grada Novigrada.

Pogledajte kratku video prezentaciju ConsumeLess Modela

Drugi online webinar održat će se 20. rujna 2021. godine, a neposredno prije navedenog održat će se i webinar na lokalnoj razini radi uključivanja potencijalnih lokalnih dionika u projekt.

Consumles plus webinar 1