intereg mediteran logoDana 16. i 21. prosinca 2021. održane su aktivnosti na projektima WINTER MED i INCIRCLE. Dana 16. prosinca 2021. godine, održana je online radionica pod nazivom „Održivost kao ključ razvoja turističke destinacije“ u organizaciji Hrvatske turističke zajednice, a nastavno na dugogodišnji projekt Europske komisije „European Destinations of Exellence“ (EDEN).

Na radionici su sudjelovala ukupno 32 sudionika. U programu događanja sudjelovala je predstavnica Europske komisije Ramune Genzbigelyte-Venturi koja je prezentirala novi format EDEN inicijative i potakla hrvatske destinacije da se uključe u sljedeće izdanje izbora za Europsku destinaciju izvrsnosti 2023. Predstavnica Instituta za poljoprivredu i turizam, dr. sc. Kristina Brščić, predstavila je projekt WINTER MED i Transnacionalnu strategiju za cjelogodišnji turizam za mediteranska otočna odredišta od 2021. do 2026. kreirane u okviru projekta. Dr. sc. Izidora Martković Vukadin iz Instituta za turizam u Zagrebu dotakla se teme praćenja održivosti destinacije u praksi. Naposljetku je predstavljen i primjer dobre prakse pobjednika EDEN 2022 koji je osvojio grad Middelfart, a koji su prezentirali Louise Bjerre i Morten Westergaard.

Dana 21. prosinca 2021. u Hotelu Park u Splitu održan je prvi sastanak dionika u okviru projekta Interreg Med INCIRCLE – „INsular and low density areas in the transition towards a more CIRCuLar Economy“. U okviru sastanka sudionicima je kao primjer dobre prakse, dr. sc. Eudokia Balamou predstavila Strategiju cirkularne ekonomije Cipra. Dr. sc. Kristina Brščić predstavila je aktivnosti projekta WINTER MED i korisne alate primjenjive za povećanje održivosti destinacije te Transnacionalnu strategiju za cjelogodišnji turizam za mediteranska otočna odredišta od 2021. do 2026.

Cilj INCIRCLE projekta je razvoj regionalnih i lokalnih strategija za održivi turizam, primjenjujući principe kružnog gospodarstva u turističkim destinacijama smještenim na otocima i područjima niske gustoće naseljenosti. Na sastanku su sudjelovala 33 dionika. Institut za poljoprivredu i turizam uključen je u projekt INCIRCLE kao vanjski suradnik. U sklopu događanja predstavnice Instituta organizirale su radionicu u kojoj se raspravljalo o prednostima i nedostacima te problemima i mogućim rješenjima na području Splitsko-dalmatinske županije za sljedećih pet kategorija: turizam, mobilnost, otpad, voda i energija. Uz diskusiju o svakoj kategoriji sa dionicima definirani su osnovni elementi kroz SWOT analizu te su identificirani glavni izazovi za svako od razmatranih područja.

U nastavku su poveznice sa objavama medija:

https://www.htz.hr/hr-HR/press/objave-za-medije/odrzana-online-radionica-odrzivost-kao-kljuc-razvoja-turisticke-destinacije

https://www.dalmacijadanas.hr/interreg-med-incircle-u-organizaciji-tz-splitsko-dalmatinske-zupanije-odrzan-prvi-sastanak-dionika-vrijednost-projekta-veca-od-3-milijuna-kuna

slika 12

 

slika 13

 

slika 14

slika 15

slika 16