LOGO COLOUR INHERITDana 2. veljače 2022. godine u prostorijama Udruženja obrtnika Pula, održan je sastanak s predstavnicima Upravnog odjela za turizam Istarske županije, JU Natura Histrica, JU Nacionalnog parka Brijuni, Turističke zajednice Pula te Turističke zajednice grada Rovinja, u organizaciji Instituta za poljoprivredu i turizam. Sastanak je održan s ciljem prezentacije INHERITURA oznake razvijene u sklopu projekta Održive turističke strategije za očuvanje i valorizaciju prirodne baštine mediteranske obale i priobalja - INHERIT.

Voditeljica projekta u Institutu, dr.sc. Ana Težak Damijanić, predstavila je rezultate projekta, INHERITURA oznaku razvijenu u sklopu projekta te proceduru dobivanja iste. INHERITURA oznakom, certificiraju se područja turističkog interesa i bogate prirodne baštine, koja karakterizira zaštićen okoliš i valorizirana prirodna baština, samoregulirajuće mjere zaštite okoliša od prekomjernih turističkih kretanja te participativni pristup održivom turizmu i razvoju održivih turističkih aktivnosti.

Projekt je pokrenut u veljači 2018. godine, a dosad je u Hrvatskoj analizirano stanje te su utvrđeni kriteriji za dobivanje INHERIT oznake za područja prirodne baštine. INHERITURA oznaku, steklo je ukupno deset područja u Grčkoj, Španjolskoj, Francuskoj, Italiji, Sloveniji, Cipru, Malti, Portugalu i Hrvatskoj. Prva INHERITURA oznaka u RH, dodijeljena je Nacionalnom parku Kornati, a namjera je certificirati i druga područja koja zadovoljavaju kriterije za dobivanje ove oznake. Sastanak u Puli, okupio je zainteresirane dionike za proširenje INHERITURA područja.

20220202 114323