agrobioclim cropU srijedu 07.09.2022. s početkom u 10:00 sati održana je radionica: „Bioraznolikost - Povrće - izvor bioraznolikosti u našim vrtovima“. Radionica je održana u sklopu projekta AGROBIORAZNOLIKOST – osnova za prilagodbu i ublažavanje posljedica klimatskih promjena u poljoprivredi (KK. 05.1.1.02.0005) u organizaciji Instituta za poljoprivredu i turizam.

Ovo je treća od nekoliko radionica planiranih u sklopu projekta. Cilj održavanja radionica je informiranje zainteresirane javnosti o klimatskim promjenama i prilagodbi klimatskim promjenama temeljem podataka iz provedenih istraživanja i temeljem uobličenih projektnih rezultata. Istraživanja su provedena na ranjivim sektorima poljoprivrede te u ranjivim prirodnim ekosustavima. Naglasak projektnih rezultata je očuvanje bioraznolikosti u uvjetima naglašenih klimatskih promjena.

Na radionici je za posjetitelje bila pripremljena izložba različitih vrsti i sorti povrća koje su bile predmetom istraživanja a na kojima se mjerila otpornost na određene elementarne nepogode uzrokovane klimatskim promjenama kao što je primjerice, suša. Posjetitelji su imali priliku vidjeti izložene primjerke različitih sorti rajčica, paprika, češnjaka, raštike, graha, šparoga i slanutka te nakon razgledavanja uvodnog dijela izložbe na radionici, obići laboratorij za biljku, tlo i vodu i laboratorij za fenotipizaciju.

Uskoro će na WEB stranici projekta, biti dostupan video film snimljen tijekom održavanja radionice, pa će svi zainteresirani gledatelji moći vidjeti sva događanja i sorte povrća koje su bile izložene na izložbi u sklopu radionice.

Početak radionice najavljen za 10,00 sati okupio je najveći broj zainteresiranih dionika. Događanje je otvorila voditeljica projekta dr. sc. Smiljane Gorete Ban riječima: „Upravo započinje radionica na kojoj Vas očekuje pregršt znanja i zanimljivih rezultata koje smo sakupili tijekom provedbe našeg projekta i nadamo se da ćete svoje interese uz našu pomoć obogatiti i razviti na najbolji mogući način“.

Među dionicima koji su stigli na radionicu, najviše bismo istaknuli najmlađe među njima, djecu na kojima svijet ostaje. Djeca iz dječjeg vrtiće „Radost“ s velikim su zanimanjem pristupala izloženim primjercima poljoprivrednih kultura. Nedugo nakon toga na radionicu su se uključili i srednjoškolci poljoprivrednog odjela SŠ Mate Balota iz Poreča.

Osim navedenih malih posjetitelja na posjeti zahvaljujemo i korisnicima Centra za inkluziju iz Poreča koji su uz sve svoje životne nedaće svojom zainteresiranošću dodatno uljepšali događanja na našoj radionici.

Na radionici je bilo prisutno u različitim vremenskim intervalima više od 100 posjetitelja među inima i mnogi poljoprivredni proizvođači, hobi vrtlari te službenici Odsjeka za gospodarstvo i poljoprivredu grada Poreča.

Zbog velikog interesa za temu provedene radionice Institut za poljoprivredu i turizam planira u dogledno vrijeme organizirati slično događanje o čemu će javnost biti pravovremeno obavještena.

AGRB Radionica 2022 1