horticulturae logoZnanstvenici Instituta za poljoprivredu i turizam nastavljaju s uspješnim istraživačkim radom, o čemu svjedoči objava još jednog znanstvenog rada u visoko rangiranom međunarodnom časopisu. Navedeni rad potvrđuje visoku razinu znanstvene izvrsnosti i suradnje među internim istraživačkim timovima u Institutu te kontinuiranu suradnju s partnerima inozemstvu.

U nastavku pročitejte objavljeni znanstveni rad:

„Impacts of Olive Pomace Stress on Vicia faba L.’s Growth, Secondary Metabolism, and Nutrient Uptake“ - Horticulturae 2025, 11(11), 1350; Mohammed Bouhadi 1, Qaiser Javed 1, Dominik Anđelini 1, Danko Cvitan 1, Tvrtko Karlo Kovačević 1, Igor Palčić 1, Nikola Major 1, Smiljana Goreta Ban 1, Igor Pasković 1, Dean Ban 1, David Heath 2 and Marko ˇCerne 1,*

HRZZ LogoDana 31.10.2025 je bila na Institutu za poljoprivredu i turizam održana završna konferencija sa naslovom „Valorizacija komine maslina u održivoj poljoprivrednoj proizvodnji“, koju je organizirao dr.sc. Marko Černe u sklopu svog istraživačkog bilateralnog projekta Hrvatske zaklade za znanost ‘'HRZZ IPS-2022-02-2099 – “Valorizacija ostataka iz prerade maslina pomoću mikrobnog viševrstnog biokatalitičkog agregata”. Tri godine trajanja znanstvenog projekta rezultirale su uspješnoj bilateralnoj suradnji znanstvenika sa »Instituta za poljoprivredu i turizam« i Instituta »Jožef Stefan« u Ljubljani zahvaljujući njihovoj komplementarnosti i znanstvenom potencijalu.

U okviru završne konferencije su znanstvenici Instituta za poljoprivredu i turizam predstavili najnovije rezultate iz područja kompostiranja komine maslina, fitotoksičnosti komposta i korištenja kompostirane komine u poljoprivrednoj proizvodnji s napomenom da rezultati istraživanja doprinose rješavanju problema zbrinjavanja komine masline u Istarskoj županiji.

MDPI BooksTijekom trajanja HRZZ projekta NATURALLY objavili smo niz znanstvenih radova, ali to nije sve - u suradnji s izdavačem MDPI pokrenuli smo i specijalni broj časopisa Plants, posvećen korištenju i upravljanju invazivnim vrstama. Broj je prerastao u kolekciju, a ciklus je završen izdanjem E-Knjige (Reprinta) čiji su urednici dr. sc. Danijela Poljuha i dr. sc. Barbara Sladonja. Invazivne biljne vrste predstavljaju značajan izazov za bioraznolikost, stabilnost ekosustava i gospodarsku održivost, jer narušavaju autohtonu floru, mijenjaju kemijski sastav tla i stvaraju ekološke neravnoteže. Međutim, novija istraživanja ističu njihov potencijal kao vrijednih resursa. Njihovi sekundarni metaboliti, alelopatska svojstva i sposobnost prilagodbe otvaraju mogućnosti za nove primjene, osobito u fitofarmaciji, proizvodnji energije i poljoprivredi.

Ovo izdanje (Reprint) donosi ključna saznanja o kontroli i iskorištavanju invazivnih biljnih vrsta, istražujući njihova kemijska svojstva, ekološki utjecaj, potencijalne primjene te alternativne strategije upravljanja.

E-knjiga (Reprint) dostupna je u pdf obliku 

Knjiga može biti naručena u obliku tiskanog tvrdo ukoričenog izdanja i može biti naručena preko prethodne poveznice.

Cijelu priču o našoj knjizi potražite na internetskoj stranici projekta 

REVIVE WEB 2330 x314 ENU Olhãu, Portugalu, 23. i 24. listopada 2025. godine održan je treći ISE Innovation Camp, organiziran u suradnji sa Zajedničkim istraživačkim centrom (Joint Research Centre – JRC) Europske komisije.

150 LOGODjelatnici pokusnog poljoprivrednog imanja Instituta za poljoprivredu i turizam će od 29.10. do 5.11. 2025 u vremenu od 11:30 – 13:00 sati, obavljati tretiranje sredstvima za zaštitu bilja u krugu Imanja. Predmet tretiranja su stabla masline. U slučaju lošeg vremena tretiranje se odgađa do daljnjeg.

HRZZ LogoS velikim zadovoljstvom Vas pozivamo na završnu konferenciju i stručnu radionicu s naslovom „Valorizacija komine maslina u održivoj poljoprivrednoj proizvodnji“, koju organizira dr.sc. Marko Černe u sklopu istraživačkog bilateralnog projekta Hrvatske zaklade za znanost ‘’Valorizacija ostataka iz prerade maslina pomoću mikrobnog viševrstnog biokatalitičkog agregata“. Događaj će se održati 31.10. 2025 na Institutu za poljoprivredu i turizam te preko ZOOM platforme. U sklopu završne konferencije će znanstvenici Instituta za poljoprivredu i turizam i Instituta „Jožef Stefan“ iz Ljubljane, predstaviti najnovije rezultate iz područja kompostiranja komine maslina i korištenja komposta u poljoprivrednoj proizvodnji s napomenom da rezultati istraživanja doprinose rješavanju problema zbrinjavanja masline u Istarskoj županiji. 

PROGRAM KONFERENCIJE

 

150 LOGOČestitamo našem asistentu Danku Cvitanu na obrani doktorske disertacije i stjecanju titule doktora znanosti u području biotehničkih znanosti, polju poljoprivreda! Danko je doktorirao s radom disertacije pod naslovom: Potencijal primjene biougljena kao poboljšivača tla u uzgoju 'Malvazije istarske' (Vitis vinifera L.). Istraživanje je provedeno u okviru istraživačkog projekta Hrvatske zaklade za znanost HRZZ UIP-2019-04-7370 „Biougljen kao ekološki prihvatljiv i održiv alat za upravljanje ishranom vinove loze u kontekstu klimatskih promjena – BIONUTRIVINE“. Čestitamo mentoru dr.sc. Igoru Palčiću na uspješnom mentorstvu, a našem kolegi želimo mnogo uspjeha u daljnjem znanstveno - istraživačkom radu.

REVIVE WEB 2330 x314 ENU Poduzetničkom inkubatoru Verzi u Buzetu, 20. listopada, održana je radionica u sklopu projekta Interreg Euro-MED REVIVE, koji se provodi na pilot području koje obuhvaća Grad Buzet (pridruženi partner na projektu) te općine Cerovlje, Lanišće, Lupoglav i Oprtalj.

150 LOGOČestitamo našoj asistentici Fumici Orbanić na obrani doktorske disertacije i stjecanju titule doktorice znanosti u području biotehničkih znanosti, polju poljoprivreda! Fumica je doktorirala je s radom doktorske disertacije pod naslovom: „Utjecaj različitih vinifikacijskih tehnologija na kvalitativna svojstva te bioaktivni potencijal vina i nusproizvoda sorte 'Teran' (Vitis vinifera L.)". Istraživanje je provedeno u okviru istraživačkog projekta Hrvatske zaklade za znanost HRZZ IP-2018-01-5049 „Utjecaj različitih vinifikacijskih tehnologija na kvalitativna svojstva vina od autohtonih hrvatskih sorti: uloga vina u ljudskoj prehrani – VINUM SANUM“ i HRZZ projekta „Projekt razvoja karijera mladih istraživača – izobrazba novih doktora znanosti” (DOK-2021-02-6937), financijskom potporom Hrvatske zaklade za znanost i Instituta za poljoprivredu i turizam. Čestitamo i mentorici dr. sc. Sanji Radeka na usmjeravanju, poticanju i savjetovanju tijekom postavljanja pokusa, provedbe istraživanja i pisanja disertacije te našoj kolegici želimo sve najbolje u daljnjem znanstveno istraživačkom radu.

Logo Dialogue4TourismU Tirani je 1. i 2. listopada 2025. održan drugi sastanak Sustainable Tourism Community na kojem su sudjelovali predstavnici projektnih partnera Community4Tourism te Dialogue4Tourism, predstavnici tematskih projekata Misije održivog turizma, predstavnici pridruženih partnera Misije održivog turizma, predstavnici ostalih projekata upravljanja Euro-MED misijama, predstavnici Zajedničkog tajništva Interreg Euro-MED te ostali vanjski stručnjaci i relevantni dionici.

150 LOGONa temelju članka 9. Pravilnika o raspisivanju i provedbi javnih natječaja za zapošljavanje na radna mjesta Instituta za poljoprivredu i turizam, Natječajno povjerenstvo za provedbu javnog natječaja, koji je objavljen u Narodnim Novinama 110/2025 dana 08. kolovoza 2025., za zapošljavanje asistenta/ice za rad na projektu Hrvatske zaklade za znanost „Proteinski hidrolizati kao prirodni preparati u održivom maslinarstvu – PROGRESS“ (WEAVE HR-SLO IP-2022-10-8305), 1 izvršitelj/ica, na Institutu za poljoprivredu i turizam, Poreč, na određeno vrijeme daje slijedeću

OBAVIJEST KANDIDATIMA O DANU ODRŽAVANJA I NAČINU PROVEDBE POSTUPKA TESTIRANJA

 

 

77.03 Logo AnaU utorak 30.09.2025. s početkom u 9:00 sati na Institutu za poljoprivredu i turizam održana je fokus grupa između maslinara članova Eip skupine InOli i suradnika s Instituta za poljoprivredu i turizam. Fokus grupa je održana s ciljem rasprave o klimatski održivim mjerama koje bi se primjenjivale u maslinicima članova EIP skupine. Predložene klimatski održive mjere imale su za cilj očuvati vlagu u tlu kako bi biljke lakše podnijele stresni period suše. Tijekom rasprave fokus grupe predložena je primjena klimatski održivih mjera malčiranja rezidbenih ostataka i trave i navodnjavanje. Tijekom rasprave je također predloženo da se obavi i obilazak maslinika kako bi se još efikasnije planirale mjere obzirom na specifično stanje na pojedinom terenu, te dodatne analize u laboratoriju.

EIP skupina InOli formirana je u srpnju 2024., te prihvaćanjem prijavljenog projekta pod nazivom Klimatski održive prakse u maslinarstvu – dobrobit za maslinare i potrošače maslinova ulja na intervenciju 77.03. od strane APPRRR, korisnik Institut za poljoprivredu i turizam osigurano je financiranje projekta čiji su partneri još OPG San Rocco, OPG Brčić, OPG Cossetto, OPG Oklen, Udruga Istramet i Studio sonda.  Cilj projekta je istražiti utjecaj različitih klimatski održivih praksi u nasadima maslina na količinu i kvalitetu maslinova ulja putem laboratorijskih i senzornih analiza, te panela potrošača.

Potkategorije