Projekti instituta

AKTUALNI PROJEKTI

 
PROJEKTI HRVATSKE ZAKLADE ZA ZNANOST
 
Zaklada ZZ
 
 

 

 

 

 

Naslov projekta: Razjašnjavanje sortne tipičnosti vina i maslinovih ulja od hrvatskih domaćih sorti / Unravelling the varietal TYPIcity of wines and olive oils from CROatian native varieties

Akronim: TYPICRO

Natječaj i šifra projekta: Uspostavni istraživački projekt, UIP-2014-09-1194

Projekt financira: Hrvatska zaklada za znanost  i Institut za poljoprivredu i turizam 

Trajanje projekta: 3 godine, 01.07.2015. - 30.06.2018.

Područje projekta: biotehničke znanosti, poljoprivreda

Voditelj projekta: dr. sc. Igor Lukić, znanstveni suradnik, Institut za poljoprivredu i turizam, tel.: 052 408 327, e-mail: igor@iptpo.hr

Institucija nositelj: Institut za poljoprivredu i turizam, K. Huguesa 8, 52440 Poreč

Ustanove - suradnici:

  • Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split;
  • Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Rijeka;
  • Fondazione Edmund Mach, San Michele all'Adige, Italija

SAŽETAK PROJEKTA

 

Koncept sortne tipičnosti vina i maslinovog ulja izučavan je iznimno rijetko i djelomično. Postoji veliki nedostatak objektivnih spoznaja, posebno u slučaju hrvatskih proizvoda. Projekt TYPICRO nastoji kroz kombiniranu uporabu različitih suvremenih metoda, tehnika i pristupa razjasniti, te utvrditi objektivne i mjerljive nositelje i pokazatelje sortne tipičnosti vina i maslinovih ulja od hrvatskih domaćih sorti. Odabrati će se tipični uzorci te će se definirati tipične senzorne karakteristike i deskriptori od strane profesionalnih certificiranih senzornih ocjenjivača. Izraditi će se novi obrazac za kvantitativno deskriptivno senzorno ocjenjivanje tipičnosti. Uzorci tipičnih vina i maslinovih ulja od domaćih i introduciranih sorti biti će podvrgnuti detaljnom kemijskom profiliranju i kvantifikaciji pomoću mikroekstrakcije na čvrstoj fazi uz plinsku kromatografiju-spektrometriju masa (HS-SPME-GC-MS) za hlapljive spojeve arome, te tekućinske kromatografije visokog razlučivanja s detekcijom nizom dioda (HPLC-DAD) za fenole. Uzorci će se senzorno ocijeniti kvantitativnom deskriptivnom analizom. Rezultati će biti obrađeni kemometrijskim metodama. Prototipski proizvodi domaćih sorti biti će podvrgnuti dubinskoj metabolomskoj i olfaktometrijskoj (AEDA s GC-O) analizi u svrhu identifikacije novih spojeva, te određivanja hijerarhije hlapljivih sastojaka odnosno njihovog relativnog doprinosa tipičnoj aromi. Očekivani rezultati uključuju određivanje tipičnog kemijskog sastava i senzornih svojstava sortnih vina i maslinovih ulja od domaćih i introduciranih sorti, utvrđivanje fizikalno-kemijske osnove i nositelja senzorne tipičnosti, utvrđivanje biljega sortnog podrijetla za diferencijaciju između tipičnih proizvoda od domaćih i introduciranih sorti, određivanje nepromjenjivih osobina i pokazatelja sortnog podrijetla unatoč unutarsortnoj varijabilnosti, te određivanje unutarsortnih razlika. Kroz niz poljskih i proizvodnih tehnoloških pokusa identificirati će se tehnološki čimbenici koji doprinose isticanju i očuvanju tipičnosti. Biti će ispitan stupanj prepoznatljivosti tipičnih domaćih vina i ulja među stručnjacima, znalcima i proizvođačima. Rezultati ovog projekta predstaviti će se kroz niz javnih predavanja, konferencija i radionica, te će biti objavljeni u međunarodno relevantnim znanstvenim časopisima.

 

Više o projektu pročitajte na WEB stranici

 
OBZOR 2020
EU zastava
 
 
 
 

 

Naslov projekta: OLEUM - Advanced solutions for assuring the overall authenticity and quality of olive oil
Izvor financiranja: Obzor 2020 (Horizon 2020)
Naziv natječaja: H2020-SFS-2014-2
Tema: SFS-14a-2014 Authentication of olive oil
Ukupna vrijednost projekta: 5 347 267,62 EUR, sufinancirano od strane EU: 4.878.861,37 EUR (budžet Instituta: 73.740,63 EUR)
Broj ugovora: 635690
Akronim projekta: OLEUM
Početak provedbe: 01.09.2016.
Završetak provedbe: 31.08.2020.
Koordinator projekta: ALMA MATER STUDIORUM - UNIVERSITÀ DI BOLOGNA (Italija)
Voditeljica IPTPO partnera: dr. sc. Karolina Brkić Bubola
Suradnici IPTPO partnera: Marina Lukić, dipl. ing. preh. tehn; dr. sc. Marin Krapac; Elvino Šetić, dipl. ing. agr.; dr. sc. Sara Godena; dr. sc. Sanja Radeka; dr. sc. Darko Saftić; dr. sc. Klara Trošt Lesić; dr. sc. Anita Silvana Ilak Peršurić; dr. sc. Igor Lukić.

 

oleum-baseline-RGB-adriano

Sažetak projekta

Europa je trenutno najveći proizvođač maslinovog ulja na kojeg otpada više od 70% svjetske proizvodnje. Ipak, zemlje izvan EU šire svoju domaću proizvodnju, povećavajući konkurentnost na svjetskom tržištu maslinovog ulja. Ova povećana konkurentnost, u kombinaciji s rastućim tržištima i nedostatkom učinkovitih i usklađenih analitičkih metoda za otkrivanje prijevara maslinovog ulja, doveli su do značajnih slabosti koje se mogu iskoristiti od strane krivotvoritelja. Visoka cijena maslinovog ulja, poseban senzorni profil i njegov ugled kao zdrav izvor masnoća u prehrani, čini maslinovo ulje predmetom patvorenja ili nezakonitog miješanja s drugim biljnim uljima ili namjernim krivim označavanjem jeftinijih kategorija maslinovog ulja. Kao rezultat toga, krivotvorenje maslinovog ulje radi ostvarivanja financijske dobiti je postao jedan od najvećih izvora prijevare u poljoprivredi u Europskoj uniji.
 
 
Ciljevi projekta OLEUM
 
Opći cilj projekta OLEUM je bolja mogućnost garancije kvalitete i autentičnosti maslinovog ulja osnaživanjem otkrivanja i poticanjem sprječavanja prijevare maslinovog ulja. Ovaj opći cilj je podržan od strane 3 strateška cilja:
 
1. Razviti nove i/ili poboljšati analitičke metoda za osiguranje kvalitete i autentičnosti maslinovog ulja.
2. Razviti online integriranu bazu podataka za osiguranje kvalitete metoda analize maslinovog ulja i podataka koji se odnose na kemijska i senzorska svojstava (OLEUM baza podataka).
3. Razviti i podržati svjetsku zajednicu iskusnih analitičkih laboratorija uključenih u analize maslinovog ulja uspostavljajući tako široku OLEUM mrežu.
 
Očekivani ishodi OLEUM istraživanja
 
Konzorcij je identificirao četiri glavna područja mogućeg poboljšanja na kojima treba raditi kroz istraživanje i razvoj u sektoru maslinovog ulja. OLEUM će provoditi aktivnosti istraživanja i dostaviti rezultate u ova četiri područja:
 
  • Zakonodavno i regulatorno: Unatoč redovitim revizijama, postojeći regulatorni okvir nije potpun ili dovoljno učinkovit u sprječavanju poznatih i novih vrsta prijevare. OLEUM će razviti niz mogućih rješenja za pomoć EU i međunarodnim regulatorima i kreatorima politike za poboljšanje regulatornih standarda.
  • Analitičko: OLEUM će revidirati postojeće analitičke metode za provjeru kvalitete maslinovog ulja i otkrivanje prijevare utvrđivanjem nedostataka i poboljšanjem njihove izvedbe i učinkovitosti (npr. poboljšanje metodologije za senzorsko ocjenjivanje poboljšavanjem ponovljivosti i razvijanjem kvantitativnog postupka kao podrške, poboljšanje osjetljivosti i upotrebljivosti analize, smanjenje vremena i troškova analize). Projekt će imati za cilj identifikaciju novih analitičkih markera za otkrivanje nezakonitih mješavina, mjerenje svježine maslinovog ulja i kvalitete na kraju roka trajanja, kao i za praćenje sukladnosti s oznakom zemljopisnog podrijetla.
  • Usklađivanje i koordinacija: OLEUM će predložiti poboljšanja u međunarodnim propisima, uključujući potencijalne nove metode i referentne materijale i promovirati će transfer tehnologije široj analitičkoj zajednice. Web-dostupna i razumljiva Baza podataka OLEUM pohranjivati će utvrđene informacije o postojećim i novim praksama prijevare te o istraživanjima nastalima u okviru OLEUM kao i iz postojećih pouzdanih, ali fragmentiranih izvora.
  • Povjerenje potrošača i tržišta: OLEUM će poboljšati povjerenja potrošača i tržišta u proizvode od maslinovog ulja razvojem jednostavnih, pouzdanih i proaktivnih višedioničkih strategija diseminacije kako bi se sačuvao imidž maslinovog ulja na globalnoj razini. Strategija će obuhvatiti ciljanu komunikaciju prema javnosti te prijenos znanja i širenja tehničkih informacija industriji, znanstvenoj zajednici i regulatornim tijelima.
O konzorciju
 
Projekt OLEUM prima sredstva iz Okvirnog programa Europske Unije za istraživanje i inovacije, Obzor 2020, pod Društveni Izazovi 2 - Sigurnost hrane, održiva poljoprivreda i šumarstvo, istraživanje mora, pomorstva i unutarnjih voda i bioekonomija (Ugovor o darovnici br. 635690). Projekt je koordiniran od strane prof. Tullia Gallina Toschi s Odjela poljoprivrednih i prehrambenih znanosti Sveučilišta u Bologni, Italija. U provedbi projekta sudjeluje dvadeset partnera iz petnaest zemalja koji okupljaju kompetencije iz područja analize hrane, zakonodavstva hrane, inženjerstva industrijske opreme, bioinformatike, komunikacije i razmjene znanja, među kojima je i Institut za poljoprivredu i turizam iz Poreča.
 
Partneri na projektu:
 
  1. ALMA MATER STUDIORUM -UNIVERSITA DI BOLOGNA - UNIBO, Italija (vodeći partner, koordinator projekta)
  2. AGENCIA ESTATAL CONSEJO SUPERIOR DE INVESTIGACIONES CIENTIFICAS - CSIC, Španjolska
  3. JRC -JOINT RESEARCH CENTRE EUROPEAN COMMISSION – JRC, Belgija
  4. FERA SCIENCE LIMITED – FERA, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske
  5. UNIVERSITA DEGLI STUDI DI UDINE – UNIUD, Italija
  6. L'INSTITUT DES CORPS GRAS – ITERG, Francuska
  7. ARISTOTELIO PANEPISTIMIO THESSALONIKIS – AUTH, Grčka
  8. UNIVERSITA DEGLI STUDI DI PERUGIA – UNIPG, Italija
  9. EUROFINS ANALYTIK GMBH – EUROFINS, Njemačka
  10. UNIVERSITAT DE BARCELONA – UB, Španjolska
  11. EUROPEAN FOOD INFORMATION COUNCIL – EUFIC, Belgija
  12. STICHTING EFFOST – EFFoST, Nizozemska
  13. LABLICATE GMBH – Lablicate, Njemačka
  14. UNIVERZA NA PRIMORSKEM UNIVERSITA DEL LITORALE – UP, Slovenija
  15. NESTEC SA – NESTEC, Švicarska
  16. ULUSAL ZEYTIN VE ZEYTINYAGI KONSEYIBASKANLIGINA – UZZK, Turska
  17. SMART ASSAYS BIOTECHNOLOGIES LTD - Smart Assays, Izrael
  18. CONSEJO NACIONAL DE INVESTIGACIONES CIENTIFICAS Y TECNICAS (CONICET) - CONICET , Argentina
  19. CHINA NATIONAL RESEARCH INSTITUTE OF FOOD AND FERMENTATION INDUSTRIES SOE – CNRIFFI, Narodna Republika Kina
  20. INSTITUT ZA POLJOPRIVREDU I TURIZAM – IPTPO, Hrvatska
Više o projektu možete naći na službenim stranicama projekta OLEUM
 
 
 EU zastava
 
 
 
 
 
 
WINETWORK - Network for the exchange and transfer of innovative knowledge between European wine-growing regions to increase the productivity and sustainability of the sector
Koordinator hrvatskog partnera: dr.sc. Marijan Bubola
Trajanje: 30 mjeseci (od 1. travnja 2015. do 30. rujna 2017. godine)
Karakteristika: Projekt odobren u sklopu programa Europske unije za istraživanje i inovacije Obzor 2020 (Horizon 2020)
  LOGO WINENETWORK
 
 
 
 
 

Projekt WINETWORK odobren je na natječaju ISIB-02-2014: Closing the research and innovation divide: the crucial role of innovation support services and knowledge exchange. Ukupan budžet projekta iznosi 1.999.471,75 EUR, od čega Institut dobiva 90.687,50 EUR. Projekt je u 100%-tnom iznosu financiran sredstvima Europske unije putem Obzor 2020 programa za istraživanja i inovacije, ugovor broj 652601.

 

U projekt je uključeno 11 partnera iz 7 država EU (Francuska, Italija, Španjolska, Hrvatska, Portugal, Njemačka i Mađarska). Djelatnici Instituta za poljoprivredu i turizam uključeni u projekt su dr. sc. Marijan Bubola (koordinator projekta na Institutu), dr. sc. Danijela Poljuha, dr. sc. Danijela Janjanin i Kristina Diklić, mag. ing. agr.

 

Projekt WINETWORK zasniva se na suradnji i transferu inovativnih znanja između vodećih vinogradarsko-vinarskih regija Europe, s ciljem povećanja produktivnosti, kompetitivnosti i održivosti sektora. Tijekom tri godine 11 partnera iz 10 vinogradarskih regija te sedam europskih zemalja (koje predstavljaju više od 90% vinogradarsko-vinarske proizvodnje u EU) surađivat će s ciljem razmjene i širenja znanja i iskustva na temu suzbijanja dvije značajne bolesti u vinogradarstvu, bolesti drva i zlatne žutice vinove loze. Ove se bolesti posljednjih godina sve više šire u praksi i tako pričinjavaju velike ekonomske štete vinogradarskoj proizvodnji u EU.

 

Znanstvenici i proizvođači u raznim regijama istražuju različite inovativne pristupe u suzbijanju ovih bolesti te je stoga uputno prikupiti i razmijeniti znanja i iskustva među europskim državama. Temelj projekta čini interakcija između dvije međunarodne znanstvene radne grupe koje su osnovane u sklopu projekta (jedna na temu bolesti drva i druga na temu zlatne žutice), deset stručnih radnih grupa koje se sastoje od petnaestak stručnjaka iz područja vinogradarstva u svakoj regiji koja je uključena u projekt te deset stručnih posrednika (po jedan u svakoj regiji). Kroz ove radne grupe prikupit će se, sintetizirati, podijeliti i naširoko rasprostraniti najbolje proizvođačke prakse i rezultati istraživanja iz područja suzbijanja bolesti drva i zlatne žutice vinove loze. Ovakvim sveobuhvatnim pristupom omogućit će se višesmjerni transfer znanja i rezultata, odnosno rezultati znanstvenih istraživanja postat će dostupni proizvođačima, dok će problemi koji se javljaju u praktičnoj proizvodnji, kao i rješenja koja se istražuju i primjenjuju u praksi biti predstavljeni znanstvenoj zajednici. Pored toga, kroz projekt će se identificirati nove teme i problemi iz vinogradarsko-vinarskog sektora koji će biti aktualni i nakon dovršetka projekta.

 

Provedbom projekta poboljšat će se protok informacija i znanja između znanstvenika i proizvođača, povećat će se razmjena iskustava između europskih zemalja, a razvit će se i široka baza akademskog i praktičnog znanja. Tijekom projekta stimulirat će se provedba istraživanja potaknuta inovacijama koje potječu od potreba krajnjih korisnika i utjecat će se na povećanje kompetitivnosti vinogradarsko-vinarskog sektora putem smanjenja daljnjeg širenja ovih bolesti. Rezultati projekta predstavit će se proizvođačima i ostalim dionicima u sektoru vinogradarstva i vinarstva u vidu različitih informativnih materijala (brošure, radionice, letci, video isječci, bilteni te edukativni sadržaji na web stranici projekta na jezicima svih partnera na projektu).

 

Partneri na projektu:

  1. Institut Français de la Vigne et du Vin, Francuska (vodeći partner)
  2. Université de Reims Champagne-Ardenne, Francuska
  3. Euroquality, Francuska
  4. Vinidea, Italija
  5. Società Italiana di Viticoltura ed Enologia, Italija
  6. Fundación Empresa-Universidad Gallega, Španjolska
  7. Instituto Galego da Calidade Alimentaria, Španjolska
  8. Institut za poljoprivredu i turizam, Hrvatska
  9. Associação para o Desenvolvimento da Viticultura Duriense, Portugal
  10. Ministerium für Umwelt, Landwirtschaft, Ernährung, Weinbau und Forsten Rheinland-Pfalz, Njemačka
  11. Eszterházy Károly Főiskola, Mađarska                 

Više o projektu možete pronaći na službenim web stranicama projekta WINETWORK

Predstavljanje projekta na TV Istri

Glas Istre 23.09.2015.

Glas Istre 29.06.2016.

Prilog AgroIstra

Prvi bilten projekta objavljen u svibnju 2016.

 

VIP PROJEKTI - Vijeće za istraživanje u poljoprivredi

VIP MP

 

 

 

Projekt

"Uzročnici sindroma sušenja masline u održivom maslinarstvu"
Voditelj projekta: dr. sc. Sara Godena
Trajanje: 30.06.2016. - 30.06.2018.
Karakteristika: Projekt odobren od strane Vijeća za istraživanja u poljoprivredi (VIP), koje djeluje u sklopu Ministarstva poljoprivrede

 

Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, u sjevernoj i južnoj Istri tijekom 2014. godine zabilježeno je ekstremno kišno razdoblje, što je zasigurno pridonijelo veoma povoljnim uvjetima za razvoj većine uzročnika biljnih bolesti na maslini. Duža razdoblja suvišne vlage u tlu, s druge strane, mogu prouzročiti ugušenje korijena, djelomičnu ili potpunu defolijaciju ili sušenje lišća, pa i čitavih stabala. Smatra se da je količina oborina od 120-130 mm suvišna za maslinu, koja općenito mnogo bolje podnosi sušu nego višak vlage u tlu. Osim toga, u posljednje vrijeme slijedom suvremenih uzgojnih praksi (npr. intenzivnim uzgojem u vrlo gustom sklopu, navodnjavanjem i intenzivnom folijarnom prihranom) također može doći do smanjenog vigora i otpornosti stabala te ujedno do lakše zaraze biljaka. U posljednjih nekoliko godina na maslinama u Istri sve je više pojava koje su nepoznate čak i iskusnim maslinarima, a stručnjaci i znanstvenici na njih ne mogu dati odgovore koji bi bili empirijski utemeljeni.

S obzirom na gospodarsku važnost masline, moguće je reći da su bolesti te kulture u Republici Hrvatskoj općenito dosad relativno slabo istraživane. Uzročnici sušenja masline u Hrvatskoj uglavnom su nepoznati i nisu bili predmet sustavnih znanstvenih istraživanja. Može se pretpostaviti da klimatske promjene i promjene u tehnologiji proizvodnje masline dovode do pojave ili porasta značenja novih, do sada nepoznatih ili relativno slabo poznatih bolesti u proizvodnji. Bolesti koje se u različitim krajevima svijeta opisuju kao najvažnije na maslini u Hrvatskoj ili uopće nisu utvrđene ili do sada uslijed njih nisu zabilježene veće štete. Osim porasta značaja za Hrvatsku novih ili do sada manje važnih bolesti, intenzivno podizanje novih nasada i globalna trgovina sadnim materijalom predstavlja rizik od širenja karantenskih ili stranih invazivnih biljnih parazita i štetnika.

U Istri je tijekom posljednjih nekoliko godina zabilježen sve veći broj slučajeva djelomičnog ili potpunog sušenja stabala masline. Oko te pojave vežu se različita objašnjenja i teorije, no pojava nije sustavno istražena. Nije poznato da li su takvi slučajevi posljedica abiotskih čimbenika, jesu li vezani uz biljne patogene, kao niti da li postoji zajednički uzrok ili uzročnik takvih pojava. Spoznaja uzroka sušenja masline ključna je u osmišljavanju prikladnih mjera zaštite. Ukoliko je riječ o biljnim bolestima, utvrđivanje uzročnika prvi je korak u izradi strategije zaštite u okviru održive i tehnološki napredne proizvodnje maslina u Istri. Uz učinkovite mjere zaštite, kakvoća i količina proizvodnje masline u Istri može se povećati, rizici u proizvodnji mogu se smanjiti, a proizvođači mogu biti upoznati s mogućim novim problemima i načinima njihove kontrole.

U okviru predloženog projekta planira se istražiti pojava sušenja masline u Istri. U zahvaćenim područjima u Istri, u maslinicima te na izdvojenim stablima na kojima su vidljivi simptomi sušenja grana, uzorkovati će se biljni materijal za utvrđivanje uzroka i uzročnika bolesti. Uzorci će se skupiti po terenu u četiri maslinogorja: bujsko-umaško, porečko-vrsarsko, rovinjsko i vodnjansko-pulsko. Pregledi i sakupljanje uzoraka obuhvatiti će različita uzgojna područja masline, različita podneblja, odnosno različite tipove tla, sortiment, mikroklimatska područja te stabla različite starosti u različitim sezonama, odnosno u različito godišnje doba. Dijagnoza će se za pojedine uzročnike bolesti izvršiti u laboratorijima. Na terenu će se istovremeno s dijagnostikom patogena pratiti klimatski i pedološki podaci (temperatura, vlaga, oborine; pH tla kao i količina N, P i K). Vodit će se posebna briga o evidenciji i pohrani sakupljenih podataka s terena kao i onih dobivenih u laboratorijskom radu kako bi se nakon završetka projekta isti mogli na kvalitetan način sustavno podastrijeti svim za rezultate zainteresiranim stranama.

Osnovni cilj projekta je utvrditi uzroke ili uzročnike sušenja masline na području Istre.

Specifični ciljevi projekta jesu utvrđivanje vrsta patogena koji će biti utvrđeni u uzorcima masline, praćenje simptomatologije na stablima ovisno o vrsti nađenog mogućeg uzročnika sušenja te praćenje geografske raširenosti nađenih mogućih uzročnika sušenja masline u Istri. U kasnijoj fazi projekta (II. faza), u specifične ciljeve projekta ubraja se dokazivanje patogenosti utvrđenih mogućih uzročnika bolesti te provjera Koch-ovih postulata u kontroliranim uvjetima. U posljednjoj fazi projekta, cilj je s rezultatima i spoznajama upoznati proizvođače maslina, udruge maslinara, javnost, stručnjake i znanstvenu zajednicu. Uz edukaciju, cilj projekta je i osmišljavanje prikladnih mjera zaštite od sušenja masline.

Ukupna vrijednost projekta je 182.000,00 kn od čega je 140.000,00 kn odobrilo Vijeće za istraživanja u poljoprivredi, 20.000,00 kn će sufinancirati Istarska županija, 10.000,00 Grad Vodnjan-Dignano, 10.000,00 kn Općina Marčana, 2.000,00 kn Općina Grožnjan i Grad Novigrad.

 

Projekt

"Optimizacija gnojidbe pri uzgoju industrijske rajčice primjenom mikoriznih gljiva"
Voditelj projekta: dr.sc. Igor Pasković
Trajanje: 30.06.2016.- 30.06.2018.
Karakteristika: Projekt odobren od strane Vijeća za istraživanja u poljoprivredi (VIP), koje djeluje u sklopu Ministarstva poljoprivrede

 

Površine poljoprivrednog zemljišta se konstantno smanjuju kao posljedica urbanizacije, procesa erozije, klimatskih promjena i sl.. Kao rezultat toga nameće se potreba primjene zahvata koji će omogućiti postizanje odgovarajućih prinosa uz održanje visoke razine plodnosti tla. Konvencionalna proizvodnja industrijske rajčice u Istri, zbog ograničenih površina koje su dostupne proizvođačima, podrazumijeva skoro pa monokulturu uz intenzivnu upotrebu mineralnih gnojiva. Takvim sustavom proizvodnje dolazi do opadanja plodnosti tla osobito u pogledu fizikalno-kemijskih te biogenih svojstava. Osim toga, učestala i prekomjerna primjena mineralnih gnojiva može uzrokovati eutrofikaciju vodenih ekosistema i time negativno utjecati na okoliš. Najveće površine pod industrijskom rajčicom nalaze se u dijelu Istre na kojem prevladava crvenica „Terra rossa“ i poznat je kao „Crvena Istra“. Prirodne karakteristike crvenice povezane su s niskom razinom organske tvari, ali i nedovoljnom količinom biološki dostupnog fosfora. Fosfor je, naime, bitan biogeni element neophodan za optimalnu kvalitetu plodovitog povrća, te ima pozitivan utjecaj na sadržaj likopena. Organska tvar u tlu, ima snažan utjecaj na kemijske, fizikalne i mikrobiološke aspekte plodnosti tla i u optimalnim odnosima doprinosi prinosu i kvaliteti povrća.

 

Kako bi se osigurala održivost proizvodnje rajčice na crvenici te unaprijedila produktivnost i kvaliteta nužna su nova rješenja i suvremeni tehnološki postupci. Kao jedno od mogućih rješenja primjena je arbuskularnih mikoriznih gljiva (AMG, eng. AMF) uz istovremenu primjenu organskog gnojiva. Arbuskularne mikorizne gljive pružaju obećavajuće rezultate kako za održivu poljoprivrednu proizvodnju tako i za nutritivne potrebe čovjeka. AM simbioza utječe na usvajanje fosfora, koji iako može biti prisutan u tlu u većim količinama, biljkama je slabo dostupan, zahvaljujući vrlo slaboj topljivosti Fe, Al ili Ca-fosfata. Također, AMG pozitivno utječu i na usvajanje ostalih makro i mikroelemenata. Time one mogu pozitivno djelovati i na kvantitativne i kvalitativne parametre biljke i plodova rajčice. Međutim, mineralna gnojidba ima negativan efekt na mikorizne gljive i općenito uzrokuje smanjenje mikrobiološke biomase tla kao i njegove enzimatske aktivnosti. S druge pak strane organska gnojidba djeluje upravo suprotno te između ostalog može povećati sporulaciju nekih AMG vrsta. U posljednje vrijeme razvijen je cijeli niz dehidriranih i peletiranih organskih gnojiva s visokim udjelom lako pristupačnih hranjiva te jednostavnih za primjenu. Stoga držimo da bi kombinacija arbuskularnih mikoriznih gljiva i organskog gnojiva, omogućila manju upotreba mineralnih gnojiva u proizvodnji industrijske rajčice uzgajane na crvenici, bez negativnog utjecaja na prinos, a uz pozitivne učinke na kakvoću ploda i biogena svojstva tla.

 

Stoga, glavni cilj projekta je poboljšanje prinosa i kvalitete plodova industrijske rajčice uz održavanje (i unapređenje) plodnosti tla. Specifični ciljevi ovog projekta su: (1) Utvrditi utjecaj primjene AMG i gnojidbe na rast, razvoj, komponente prinos i kvalitetu rajčice. (2) Utvrditi utjecaj primjene AMG i gnojidbe na usvajanje i korištenje P i ostalih makro i mikro hranjiva u biljci te na aktivnost enzima u tlu. (3) Definirati parametre optimizirane gnojidbe i njihovu ekonomsku opravdanost.

 

Ukupna vrijednost projekta je 156.500,00 kn od čega je 136.500,00 kn odobrilo Vijeće za istraživanja u poljoprivredi, a 20.000,00 kn će sufinancirati Istarska županija.

 

Projekt

„Baza podataka mikrosatelitnih profila hrvatskih sorti maslina“
Voditeljica projekta: dr.sc. Danijela Poljuha
Trajanje: 05. 11. 2015. - 5. 11. 2017. g.
Karakteristika: Projekt odobren od strane Vijeća za istraživanja u poljoprivredi (VIP), koje djeluje u sklopu Ministarstva poljoprivrede
 

Hrvatska se odlikuje vrijednim i raznovrsnim genofondom masline koji je nedovoljno istražen. Ovo se podneblje kroz povijest pokazalo izuzetno važnim za razvoj i očuvanje sorti maslina, s posebno izraženom biološkom raznolikošću. Biološka raznolikost maslina danas se u svijetu intenzivno istražuje molekularnim metodama (genotipizacija analizom mikrosatelita-ponavljajućih sekvenci DNA), koje su se pokazale objektivnim, točnim i reproducibilnim.

U Hrvatskoj, međutim ne postoji potpuna i standardizirana baza podataka hrvatskih sorti maslina koja pruža informacije o njihovim genetskim profilima. Mikrosatelitni profili mnogih sorti maslina nisu poznati, a postojeći profili nisu usklađeni, što ih čini međusobno neusporedivima te se na temelju postojećih podataka ne mogu dobiti relevantne informacije niti razriješiti izraženi problemi u denominaciji sorti (homonimi i sinonimi), kontroli sadnog materijala, dokazivanju autentičnosti i sljedivosti maslinovog ulja te održivom upravljanju nacionalnim genetskim resursima. Za uspostavljanje takve baze potrebno je usklađivanje, provjera ispravnosti i dosljednosti postojećih podataka te njihova nadopuna.

Glavni ciljevi ovog projekta su formirati konsenzus listu mikrosatelitnih biljega za genotipizaciju hrvatskih sorti maslina, razriješiti problem sinonima i homonima u nazivu sorti te na taj način doći do informacije o broju uzgajanih autohtonih i introduciranih sorti u Hrvatskoj, uspostaviti web bazu podataka na hrvatskom i engleskom jeziku u kojoj će biti dostupne usklađene i jednoznačne informacije o mikrosatelitnim profilima autohtonih sorti masline s cijelog prostora Hrvatske i povezati je s postojećom i aktivnom hrvatskom bazom podataka o biljnim genetskim izvorima te osigurati njenu dostupnost i vidljivost te mogućnost nadogradnje tijekom narednog perioda od najmanje 5 godina, u cilju povećanja prepoznatljivosti i valorizacije hrvatskog poljoprivrednog potencijala masline.

Ovakva dvojezična web baza podataka, bazirana na molekularnoj karakterizaciji hrvatskih sorti maslina, u kojoj bi bile dostupne informacije o genetskom (mikrosatelitnom) profilu hrvatskih sorti pružila bi vrijednu informaciju o jedinstvenim genetskim resursima kojima Hrvatska raspolaže. Zamišljena kao lako dostupna i jednostavna, omogućila bi maslinarima, proizvođačima sadnog materijala te nacionalnoj i međunarodnoj znanstvenoj i stručnoj zajednici, izravan pristup svim relevantnim podacima te pružila uvid u vrijednu biološku raznolikost sorti masline u Hrvatskoj. Doprinijela bi i javnoj svijesti o nekim manje poznatim sortama te prepoznatljivosti i razvoju poljoprivrednog potencijala kroz razvoj novih brendova sortnih ulja autohtonih hrvatskih sorti.

Ukupna vrijednost projekta iznosila je 177.000,00 HRK, a njegovo financiranje bilo je osigurano od strane Vijeća za istraživanja u poljoprivredi (Ministarstva poljoprivrede RH) u iznosu od 157.000,00 HRK i Istarske županije u iznosu od 20.000,00 HRK.

 

Projekt:

 
"Vodeni ekstrakt koprive – mit ili stvarnost"
Voditeljica projekta: dr. sc. Smiljana Goreta Ban
Trajanje: 05.11.2015.- 05.11.2017.
Karakteristika: Projekt odobren od strane Vijeća za istraživanja u poljoprivredi (VIP), koje djeluje u sklopu Ministarstva poljoprivrede
 

Ekološka poljoprivreda je poseban sustav proizvodnje hrane i ostalih produkata, a podrazumijeva strogo kontroliran proces od početka (npr. izbor sjemena) pa do krajnjeg proizvoda i njegovog pakiranja. Potražnja za ekološkim proizvodima u svijetu i kod nas raste, kao i udio obradivih površina pod ekološkom proizvodnjom u odnosu na ukupne obradive površine. No, u Hrvatskoj se još uvijek radi o relativno malim površinama, manje od 2,5% površina (Eurostat, 2015) se vodi pod ekološkom proizvodnjom.

 

U ekološkoj proizvodnji mogu se koristiti samo propisani pripravci koji nemaju štetnog utjecaja na okoliš. Mnogi pripravci koji se u ekološkoj poljoprivredi koriste za poboljšavanje plodnosti tla ili kao sredstva za zaštitu od štetnika rezultat su iskustva proizvođača te se prenose generacijski i imaju uporište u narodnoj predaji. Među najčešće preporučivanim i spominjanim pripravcima je vodeni ekstrakt (iscrpina) koprive. Premda se radi o pripravku koji se vrlo često spominje, znanstveno utemeljenih istraživanja njegove učinkovitosti bilo kao insekticida ili gnojiva ima vrlo malo, a rezultati studija su često vrlo kontradiktorni. Još manje informacija se može naći o mehanizmima djelovanja takvih pripravaka te njihovom kompleksnom djelovanju na biljku.

 

Obzirom na vrlo rijetke znanstvene studije u kojima se istraživao učinak koprive ciljevi ovog projekta su: (1) Odrediti varijabilnost u sastavu i djelatnim tvarima u vodenom ekstraktu koprive ovisno o podrijetlu herbe, duljini ekstrakcije te udjelu herbe u otopini (2) Utvrditi učinak pripravka koprive na pojavu i brojnost štetnika, plodnost tla, morfološka i fizološka svojstva, sadržaj nutritivnih i ne-nutritivnih spojeva te komponente prinosa graha mahunara (3) Razviti standardizirane procedure za ekstrakciju i primjenu pripravka koprive kao sredstva za zaštitu bilja i gnojiva u uzgoju povrća (4) Upoznati zainteresiranu javnost s rezultatima istraživanja i mogućnostima korištenja pripravka koprive te doprinijeti razvoju ekološke poljoprivrede te konkurentnosti proizvodnje povrća.

 

Ukupna vrijednost projekta je se oko 230.000,00 kn, od čega je 160.000,00 kn odobrilo Vijeće za istraživanja u poljoprivredi, 20.000,00 kn sufinancira Istarska županija, a oko 50.000,00 kn će osigurati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

 

AKTUALNI EU PROJEKTI 
 
 interreg-med-logo
 
 
 
 
 
 
 
 
OSTALI ISTRAŽIVAČKI PROJEKTI
 
 
COST projekt FA1303 - Sustainable control of grapevine trunk diseases
 

Tijekom 2013. godine u sklopu europske mreže COST - European Cooperation in Science and Technology (Europska mreža za suradnju u znanosti i tehnologiji) unutar kategorije Food and Agriculture (Hrana i poljoprivreda) pokrenut je COST projekt FA1303 Sustainable control of grapevine trunk diseases (Održiva kontrola bolesti drva vinove loze). U projektu je uključeno 20 država iz Europske unije, a s Instituta za poljoprivredu i turizam su u radu projekta uključeni dr. sc. Marijan Bubola i Danijela Janjanin, dipl. ing. agr. Bolesti drva su trenutno najveća prijetnja vinogradima kako u Europi, tako i u svijetu te je intenzitet njihovog napada iz godine u godinu u stalnom porastu. Nedavno je u Europi zabranjena uporaba nekih fungicida koji su se koristili u svrhu zaštite vinove loze od ovih bolesti te je posljedično nastala potreba za razvojem novih, održivih alternativa za upravljanje ovim bolestima. Budući da prethodno u Europi nije postojao koordiniran pristup u istraživanju ovih bolesti, javila se potreba za osnivanjem mreže znanstvenika koji će se baviti ovom problematikom, što je rezultiralo prijavom ovog projekta. Cilj projekta je umrežavanje znanstvenika i stručnjaka iz raznih dijelova Europe koji se bave ovom problematikom u svrhu boljeg razumijevanja bolesti drva vinove loze kako bi se stekla nova znanja o raširenosti ovih patogena, interakciji vinove loze i patogena, ekologije organizama koji napadaju drvo vinove loze i kako bi se razvili novi protokoli upravljanja i pristupi u biološkoj kontroli ovih bolesti. Ovaj COST projekt okuplja vodeće multidisciplinarne istraživače i institucije koje se bave ovim područjem, kako bi se predložile nove preporuke za upravljanje bolestima drva vinove loze i kako bi Europa postala svjetski lider u istraživanju bolesti drva vinove loze, u svrhu očuvanja vinograda. Nova znanja će biti promovirana u nastojanju da se poveća poznavanje, informiranost i svijest ove problematike širenjem informacija krajnjim korisnicima, javnim tijelima koji se tiču vinogradarske proizvodnje te široj javnosti.

 

BILETERALNI PROJEKTI

 


 

 

PROJEKTI ZAKLADE ADRIS

Zaklada Adris

 

 

 

 

Projekt:
Istraživanje uzročnika sindroma sušenja stabala masline – nova i slabo istraživana pojava u maslinarstvu
Nositelj projekta: Institut za poljoprivredu i turizam
Voditeljica projekta: dr. sc. Sara Godena
Trajanje projekta: 18.11.2016.-18.11.2018.
Donator: Zaklada Adris
Ukupna vrijednost projekta: 100.000,00 HRK

 

U posljednjih nekoliko godina na maslinama sve je više pojava koje su nepoznate čak i iskusnim maslinarima, a stručnjaci i znanstvenici na njih ne mogu dati odgovore koji bi bili empirijski utemeljeni. Može se pretpostaviti da klimatske promjene i promjene u tehnologiji proizvodnje masline dovode do pojave ili porasta značenja novih, do sada nepoznatih ili relativno slabo poznatih bolesti u proizvodnji. U Hrvatskoj je tijekom posljednjih nekoliko godina zabilježen sve veći broj slučajeva djelomičnog ili potpunog sušenja stabala masline. Oko te pojave vežu se različita objašnjenja i teorije, no pojava nije još sustavno istražena.

Osnovni ciljevi projekta jesu utvrditi uzroke ili uzročnike sušenja masline, utvrđivanje vrsta patogena, praćenje simptomatologije te praćenje geografske raširenosti nađenih uzročnika. Istraživanjem bi se nastojala razjasniti pojava čiji je gospodarski značaj posljednjih godina u porastu i koja sve više izaziva zabrinutost kod maslinara. Utvrđivanje uzročnika stvorilo bi temelje za osmišljavanje mjera zaštite koje bi dugoročno pružile sigurnost u uzgoju, a krajnji će korisnici rezultata istraživanja ponajprije biti  maslinari, zatim potrošači, turistički djelatnici i dr. Ukoliko se ciljevi projekta ispune, korist od realizacije ovog projekta moći će se ogledati u povećanju dohotka na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Društvena korist od realizacije projekta biti će sagledana kroz širenje znanja o ranom prepoznavanju bolesti i simptoma, ublažavanju i suzbijanju pojave raznim mjerama, ali i edukacije. Realizacija projekta biti će doprinos očuvanju i unapređenju tradicije maslinarstva u Istri, koja na tom poluotoku traje i više od dvije tisuće godina.

 

 

ARHIVA ZNANSTVENO ISTRAŽIVAČKIH, TEHNOLOGIJSKIH I EU PROJEKATA INSTITUTA (2007 - 2016)