Prvi radni sastanak partnera na projektu GreenTEA
- Detalji
- Hitova: 1196
Na Eszterházy Károly Catholic University u mađarskom gradu Eger u prostorijama vodećeg partnera na projektu, od 21 – 22. 11. 2023. održan je prvi radni sastanak partnera na projektu „Unapređenje obrazovanja o zelenom turizmu u visokoškolskom sustavu kroz razvoj alternativnih prilika za učenje“ – GreenTEA.
Opširnije: Prvi radni sastanak partnera na projektu GreenTEA
GreenTEA - Novi projekt Instituta iz programa ERASMUS+
- Detalji
- Hitova: 1728
Institut za poljoprivredu i turizam aktivno se uključio u provedbu još jednog zanimljivog i korisnog projekta iz Programa ERASMUS+ temeljem kojeg će u narednih 36 mjeseci nastojati dati doprinos razvoju programa edukacije studenata u području održivog, zelenog pogleda na održivost turizma i turističkih usluga.
Opširnije: GreenTEA - Novi projekt Instituta iz programa ERASMUS+
U sklopu projekata EKOPIS i NATURALLY održane radionice za učenike osnovnih i srednjih škola
- Detalji
- Hitova: 1186
U sklopu projekata EkoPis (Promicanje ekologije i ekološke pismenosti) i NATURALLY (Strane invazivne biljne vrste kao izvor farmaceutika) koje provodi naš Institut te programa popularizacije znanosti MikroskopiJA na netu Hrvatskog mikroskopijskog društva, tijekom prosinca smo organizirali mikroskopijske radionice „Od sitnozora do AI – mikroskopiranjem do STEM-a“ za osnovnu i srednju školu. U našim smo radionicama posebnu pažnju posvetili istraživanju invazivnih biljnih vrsta te važnosti ekološke pismenosti. Na taj smo način željeli mladima približiti istraživanja kojima se bavimo.
Predavanje Instituta na temu „Novine u sustavu potpora iz europskih poljoprivrednih fondova u programskom razdoblju 2023.-2027.“
- Detalji
- Hitova: 1316
Institut za poljoprivredu i turizam, u suradnji sa udrugom Istarska web tržnica, u sklopu projekta Domaća web tržnica, organizirao je stručno predavanje za poljoprivrednike pod nazivom „Novine u sustavu potpora iz europskih poljoprivrednih fondova u programskom razdoblju 2023.-2027.“. Predavanje je održano u ponedjeljak, 04.12.2023. s početkom u 17,00 sati dvorani Doma obrtnika u Poreču.
Nastava Održiva uporaba pesticida - Prosinac 2023
- Detalji
- Hitova: 1123
Institut za poljoprivredu i turizam organizira
1. dopunsku izobrazbu 19.12.2023. s početkom u 15.00 sati. Sve prijave rade se preko sustava eGrađani na linku IZOBRAZBA PRIJAVA - FITOSANITARNI INFORMACIJSKI SUSTAV, a izobrazbu možete pronaći pod šifrom 2023-009-FZGSF6ND
2. osnovnu izobrazbu 11.12.2023. s početkom u 10.00 sati. Sve prijave rade se preko sustava eGrađani na linku IZOBRAZBA PRIJAVA - FITOSANITARNI INFORMACIJSKI SUSTAV, a izobrazbu možete pronaći pod šifrom 2023-009-JKTOEF2P
Za sve dodatne informacije možete se obratiti na e-mail: zivka@iptpo.hr
Opširnije: Nastava Održiva uporaba pesticida - Prosinac 2023
Poziv na radionicu 'Duranija i Hrvatica: Enološki potencijal i mogućnost pozicioniranja na vinskoj sceni Istre'
- Detalji
- Hitova: 1507
Poštovani, kolege vinari, vinogradari i ostali zainteresirani dionici, sa zadovoljstvom Vas pozivamo na radionicu radnog naslova "Duranija i Hrvatica: Enološki potencijal i mogućnost pozicioniranja na vinskoj sceni Istre" . Radionica će se održati u ponedjeljak, 4. prosinca 2023. godine s početkom u 14:00 sati u Poreču, u dvorani pored vinskog podruma Instituta za poljoprivredu i turizam i Poljoprivrednog odjela Veleučilišta u Rijeci.
U Ljubljani organizirano događanje u okviru programa Interreg Euro-MED
- Detalji
- Hitova: 1314
Dana 21. i 22. studenoga 2023. organizirano je događanje u okviru programa Interreg Euro-MED pod nazivom „CONNECTING THE DOTS; The path to a smarter and greener Mediterranean“. Organizatori događanja bili su Zajedničko tajništvo programa Interreg Euro-MED zajedno sa slovenskim partnerima.
Opširnije: U Ljubljani organizirano događanje u okviru programa Interreg Euro-MED
Predstavljen projekt Zaklade Adris
- Detalji
- Hitova: 1197
Čast nam je što je Zaklada Adris ove godine od 50 financiranih projekata odabrala baš naš za javnu prezentaciju u sklopu Svečane dodjele projekta 17. natječajnog ciklusa Zaklade Adris u Zagrebu. Prezentaciju projekta „Velika stabla su naše blago: čuvajmo ih!“ održala je Mirela Uzelac Božac, mag. oecol. s Instituta za poljoprivredu i turizam. Suradnici na projektu su dr.sc. Barbara Sladonja i dr.sc. Danijela Poljuha s Instituta, kolege iz tvrtke Arboring te Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije u Zagrebu.
Objavljen znanstveni rad na HRZZ projektu Anti-Mikrobi-OL (AMO)
- Detalji
- Hitova: 1074
Rezultati istraživanja na Uspostavnom istraživačkom projektu UIP-2020-02-7413 Anti-Mikrobi-OL (AMO) prikazani su i objavljeni u znanstvenom radu „The Antibacterial Effect of Selected Essential Oils and Their Bioactive Constituents on Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi: Phytotoxic Properties and Potential for Future Olive Disease Control“. Članak je objavljen u MDPI časopisu „Microorganisms“ (IF 4.8) u posebnom izdanju časopisa Plant Pathogens: Monitoring, Identification and Biological Control
OBJAVLJEN ZNANSTVENI RAD NA PROJEKTU NATURALLY
- Detalji
- Hitova: 1167
Rezultate projekta NATURALLY (HRZZ-IP-2020-02-6899) predstavili smo znanstvenoj javnosti u novom znanstvenom radu naslovljenom „Morphology of extrafloral nectaries of Ailanthus altissima (Mill.) Swingle (Simaroubaceae)” objavljenom u znanstvenom časopisu Periodicum biologorum. U ovom smo radu istraživali morfologiju pajasena – jedne od četiri invazivne vrste kojom se bavi projekt. U radu smo primjenjivali mikroskopijske metode u proučavanju ekstrafloralnih nektarija i raspravljali o njihovoj mogućoj ulozi i funkciji u fiziologiji biljke.
Informacija o rezultatu natječaja za izbor na radno mjesto
- Detalji
- Hitova: 914
Po javnom natječaju, koji je bio objavljen 26. listopada 2023. godine putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, na oglasnoj ploči Instituta i na web stranici Instituta, na radno mjesto tehnički suradnik za rad u Vinarskom laboratoriju, na određeno vrijeme, primljena je Iva Blašković mag.ing.bioproc.
Objavljen rad u časopisu ''Fermentation''
- Detalji
- Hitova: 906
Dr. sc. Sanja Radeka, voditeljica HRZZ projekta VINUM SANUM, u suradnji s kolegama s Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča i Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, objavila je rad naslova ''Effect of Different Vinification Techniques on the Concentration of Volatile Aroma Compounds and Sensory Profile of Malvazija Istarska Wines'' u uglednom znanstvenom časopisu „Fermentation“ (Q1; IF: 3,7).
Detaljnije na stranici HRZZ projekta VINUM SANUM.