LOGO ISTRAOILFESTInstitut za poljoprivredu i turizam sudjeluje u još jednom međunarodnom projektu u sklopu programa Interreg Slovenija – Hrvatska – ISTRIAoilFEST (Osjetite zdravlje, baštinu i prirodu kroz doživljaj istarskog maslinovog ulja – održivo povezivanje za „zelenu“ budućnost), sufinanciranom iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj. Osim Instituta, u projektu sudjeluju i Zadruga Terra Centuria iz Slovenije kao vodeći partner i Udruga maslinara Istarske županije Olea iz Tara.

150 LOGOSukladno članku 8. Dobrovoljnog sporazuma o sprječavanju i smanjenju nastajanja otpada od hrane "Zajedno protiv otpada od hrane", objavljujemo redovito Izvješće o napretku provedbe Sporazuma.

150 LOGONakon odgode zbog loših vremenskih uvjeta, pozivamo Vas na terensku radionicu na temu zatravljivanja i održavanja tla u vinogradu u kontekstu klimatskih promjena, koju će dr. sc. Marijan Bubola i suradnici održati u novom terminu u utorak, 29. travnja u 12:00 sati u vinogradu Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču. 

Zatravljivanje vinograda, odnosno primjena biljnog pokrova u međurednom prostoru vinograda posljednjih se godina sve više koristi, iako u praksi i dalje postoje mnoge nedoumice, dvojbe i nepoznanice na tu temu. Dok pripadnici 'starije škole vinogradarenja' sa skepsom gledaju na vinograde koji pored vinove loze imaju i ostale rastuće biljke te ukazuju na potencijalne probleme koje ova praksa može uzrokovati, znatni broj proizvođača uvidio je mnogobrojne prednosti zatravljivanja te ga sve više primjenjuje u svojim vinogradima. 

Darwin u Porecu drustvene mrezePozivamo Vas na predstavljanje jedinstvene, restaurirane knjige „Insectenfressende Pflanzen“ prvog njemačkog izdanja knjige „Biljke mesožderke“ iz 1876. godine, čiji je original na engleskom jeziku samo godinu dana ranije objavio Charles Darwin. Posebnost ove knjige dodatno ističe činjenica, kako se u Europi nalazi vrlo mali broj primjeraka, a jedini u Hrvatskoj nalazi se upravo u knjižnici Instituta za poljoprivredu i turizam. Naš Institut je izrazito ponosan što posjeduje ovu knjigu, te ju je dao restaurirati ove godine povodom svečanog obilježavanja 150. godina postojanja Instituta.

Više o programu: https://www.knjiznicaporec.hr/darwin-u-porecu-predstavljanje-jedinstvene-knjige-u-hrvatskoj/

150 LOGOPovodom obilježavanja 150 godina postojanja, Institut za poljoprivredu i turizam u Poreču otvorio je vrata svojih laboratorija i pružio javnosti jedinstven uvid u svijet znanosti. Dan otvorenih vrata laboratorija, održan u ponedjeljak, 14. travnja 2025., okupio je brojne osnovnoškolce, građane i zaljubljenike u znanost. Posjetitelji su imali priliku obići šest laboratorija Instituta -  Laboratorij za tlo, biljku i vodu, Vinarski laboratorij, Prehrambeno-biotehnološki laboratorij, Genetički laboratorij, Laboratorij za fenotipizaciju i Laboratorij za zaštitu bilja - te vinarski podrum „Minivinifikacija, u kojem se provode znanstveno-istraživački projekti iz područja vinarstva. Zanimanje posjetitelja izazvali su i Povjerenstvo za senzorno ocjenjivanje vina i jakih alkoholnih pića te Panel za senzorno ocjenjivanje maslinovog ulja, gdje su mogli saznati više o stručnom kušanju i ocjenjivanju kvalitete proizvoda. Kroz zanimljive vođene ture i pokazne analize, znanstvenici Instituta približili su posjetiteljima svoj svakodnevni rad i aktivnosti, suvremene tehnologije koje koriste te brojne projekte na kojima rade. Oduševljenje nije izostalo, posebno među najmlađima, koji su radoznalo postavljali različita pitanja i sudjelovali u interaktivnim demonstracijama. Nasmijana lica i znatiželjni pogledi bili su najbolja potvrda da je znanost zanimljiva i svima bliska. Institut je danom otvorenih vrata potvrdio važnost povezivanja znanosti i zajednice, čime je na poseban način obogatio program aktivnosti u sklopu obilježavanja svoje 150. obljetnice

150 LOGOPo raspisanom natječaju objavljenom 19. veljače 2025. godine u Narodnim novinama 28/2025, glasilu Glas Istre, na službenoj internetskoj stranici Instituta (www.iptpo.hr), na oglasnoj ploči Instituta i putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Upravno vijeće je na 2. sjednici donijelo Odluku o izboru i imenovanju ravnatelja po kojoj je na novi mandat od 4 godine izabran dr.sc. Dean Ban. Navedenu Odluku možete pročitati na POVEZNICI

150 LOGOPovodom obilježavanja 150 godina postojanja, Institut za poljoprivredu i turizam organizira niz događanja tijekom cijele godine, a među kojima je i Dan otvorenih vrata laboratorija, koji će se održati u ponedjeljak, 14. travnja 2025., od 9 do 14 sati u prostorima Instituta (Karla Huguesa 8, Poreč).

Tijekom ovog događaja, zainteresirana javnost imat će priliku zaviriti iza kulisa znanstvenih istraživanja i upoznati se s radom znanstvenika koji svakodnevno djeluju u šest laboratorija Instituta:

 

  • Laboratoriju za tlo, biljku i vodu
  • Vinarskom laboratoriju
  • Prehrambeno-biotehnološkom laboratoriju
  • Genetičkom laboratoriju
  • Laboratoriju za fenotipizaciju
  • Laboratoriju za zaštitu bilja

Uz njih, posjetitelji će moći obići i Vinarski podrum „Minivinifikacija“, u kojem se provode znanstveno-istraživački projekti iz područja vinarstva. Također posjetitelji će moći upoznati i rad Panela za senzorno ocjenjivanje maslinovog ulja i Povjerenstva za senzorno ocjenjivanje vina i jakih alkoholnih pića.

Vođene ture i pokazne analize omogućit će uvid u znanstvene aktivnosti, aktualne projekte i suvremene tehnologije koje Institut koristi u svom radu. Program je osmišljen tako da bude zanimljiv širokoj publici – od učenika i studenata, do ljubitelja znanosti, prirode, poljoprivrede i prehrane, kao i svima koji žele saznati više o inovacijama u poljoprivredi i turizmu.

Svi zainteresirani koji planiraju dolazak s većim grupama (više od pet posjetitelja) mogu se najaviti putem e-mail adrese 150g@iptpo.hr, kako bi se unaprijed dogovorio raspored obilaska. Također više informacija možete dobiti i putem telefona 052408340.

Dođite, upoznajte svijet znanosti – i proslavite s nama 150 godina istraživanja, znanja i inovacija!

REVIVE WEB 2330 x314 ENU sklopu projekta Interreg Euro-MED REVIVE, od 19. do 21. ožujka u Toskani je održano događanje koje je uključivalo sastanak i studijske posjete primjerima dobrih praksi.

 

150 LOGONaš Institut je 20. ožujka ugostio maturante Srednje strukovne škole Pula, smjer tehničari nutricionisti. Tijekom posjeta, učenici su se upoznali s poviješću Instituta, a potom su obišli laboratorije i saznali više o znanstvenom radu koji se provodi u Institutu. Posjet je započeo predavanjem koje su održale dr.sc. Barbara Sladonja i Nataly Milovan, tijekom kojeg su učenici saznali više o ulozi biologa na Institutu te o povezanosti biologije i invazivnih vrsta s poljoprivredom i turizmom. Nakon toga, učenici su posjetili prehrambeno-biotehnološki laboratorij, gdje su ih dr.sc. Marina Lukić i dr.sc. Karolina Brkić Bubola upoznale s kemijskom i senzorskom analizom maslinovog ulja te aromama i kvalitetom ulja. U vinarskom laboratoriju, dr.sc. Sanja Radeka i Fumica Orbanić predstavile su metode analize vina, proces ocjenjivanja vina za tržište te ključne aspekte senzorske analize. U genetičkom laboratoriju, dr.sc. Danijela Poljuha predstavila je vrste genetičkih analiza koje se provode na Institutu te objasnila kako molekularni biolozi istražuju invazivne vrste. Posjet laboratoriju za tlo, biljku i vodu, koji je vodio dr.sc. Igor Palčić, omogućio je učenicima uvid u analize tla, biljaka i vode, kao i upoznavanje s projektima poput proizvodnje biougljena. Za kraj, učenici su obišli vinski podrum, gdje ih je dr.sc. Tomislav Plavša kroz zanimljivo predavanje o povijesti podruma upoznao s procesom proizvodnje različitih pića. Posjet je završio degustacijom vina, čime su učenici dobili priliku primijeniti stečena znanja u praksi.

Zaklada AdrisU petak, 14. ožujka 2025., na svečanom otvaranju manifestacije 4. Dani pčela u Puli predstavljen je projekt Instituta „Recept za održivi suživot – Invazivne vrste kao lijek i hrana“, financiran od Zaklade ADRIS. Tijekom stručnog predavanja pod nazivom „Invazivne (medonosne) vrste kao lijek i hrana“, koje su održali voditeljica projekta dr. sc. Danijela Poljuha i dr. sc. Nediljko Landeka iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, sudionici su imali priliku saznati više o samom projektu, učincima invazivnih vrsta te njihovoj dvojakoj prirodi – štetnosti, ali i potencijalnoj koristi. Poseban naglasak stavljen je na najčešće invazivne medonosne biljne vrste u Hrvatskoj. Nakon predavanja, posjetitelji su mogli kušati medove od nekoliko invazivnih biljnih vrsta. Ove aktivnosti, provedene u sklopu projekta, imaju za cilj podizanje javne svijesti o važnosti učinkovitog upravljanja invazivnim vrstama te prilagodbe održivom suživotu s njima.

150 LOGOInstitut za poljoprivredu i turizam najavljuje Osnovnu izobrazbu - Modul za profesionalne korisnike. Sve prijave rade se preko sustava eGrađani na linku IZOBRAZBA PRIJAVA - FITOSANITARNI INFORMACIJSKI SUSTAV, a izobrazbu možete pronaći po šifrom 2025-009-TGIPFEU8

Za sve dodatne informacije možete se obratiti na e-mail: ninoslav.iptpo.hr / zivka@iptpo.hr

150 LOGOPovodom obilježavanja 150.  godišnjice Instituta za poljoprivredu i turizam 13. 03. 2025., u vinarskom podrumu Instituta „Minivinifikacija“ održana je radionica „Utjecaj inaktivnog vinskog kvasca na kakvoću različitih frakcija rakije vinovice“.

Radionici su se odazvali članovi udruge proizvođača istarske rakije i proizvoda na bazi istarske rakije "LAMBIK" iz Pazina. Cilj radionice koju je vodio viši stručni suradnik u sustavu znanosti dr. sc. Tomislav Plavša bio je upoznati proizvođače jakih alkoholnih pića s novitetima u procesu destilacije korištenjem inaktivnih vinskih kvasaca.

Potkategorije