naturallyU Institutu je 6.-7. 7. 2023. održan sastanak suradnika na projektu NATURALLY u hibridnom obliku. Suradnici sa Sveučilišta u Zagrebu, Ljubljani i Pretoriji (Južnoafrička republika) te s Istarskog Veleučilišta i Veleučilišta u Rijeci tijekom dva dana sastanka prezentirali su do sada dobivene rezultate na projektu te dogovorili daljnje korake u provedbi projekta i potencijalne smjernice novih suradnji.

logo 2022 prozirInstitut za poljoprivredu i turizam temeljem potpisanog Sporazuma o provođenju zaštite i gnojidbe vinove loze i maslina s tvrtkom  AGROCHEM-MAKS d.o.o. organizirao je pokaznu prezentaciju proizvodne palete zaštitnih sredstava i gnojiva na svom Pokusnom poljoprivrednom imanju. Prezentacija je bila organizirana s ciljem približavanja najnovijih proizvoda tvrtke, krajnjim korisnicima te s ciljem edukacije poljoprivrednika. Prezentacija je napravljena u vinogradima Instituta.

Pozivamo sve poljoprivrednike da nam se priključe prilikom budućih prezentacija, o čijem održavanju će biti pravodobno obavješteni.

logo 2022 prozirInstitut za poljoprivredu i turizam organizira

1. osnovnu izobrazbu 20.07.2023. s početkom u 10.00 sati. Sve prijave rade se preko sustava eGrađani na linku IZOBRAZBA PRIJAVA - FITOSANITARNI INFORMACIJSKI SUSTAV, a izobrazbu možete pronaći pod šifrom 2023-009-3CVY1PA9

2. dopusnku izobrazbu 18.07.2023. s početkom u 15.00 sati. Sve prijave rade se preko sustava eGrađani na linku IZOBRAZBA PRIJAVA - FITOSANITARNI INFORMACIJSKI SUSTAV, a izobrazbu možete pronaći pod šifrom 2023-009-GRGOHX3E

Za sve dodatne informacije možete se obratiti na e-mail: zivka@iptpo.hr

logo 2022 prozirIstraživanje u okviru projekta “WildBioAdapt -divlje biljne vrste u funkciji prilagodbe poljoprivrede i turizma klimatskim promjenama” koji se provodi u partnerstvu Istarskog veleučilišta i Instituta za poljoprivredu i turizam rezultiralo je objavom znanstvenog rada na temu biokemijske karakterizacije medvjeđeg luka. Rad pod nazivom “Phenolic Content, Amino Acids, Volatile Compounds, Antioxidant Capacity, and Their Relationship in Wild Garlic (A. ursinum L.)” objavljen je u visoko rangiranom časopisu “Foods” (Q1, IF 5.2).

logo 2022 prozirZnanstveni rad na temu potencijala biougljena iz ostataka rezidbe vinove loze u adsorpciji polifenola naslovljen "Biochar from Grapevine Pruning Residues as an Efficient Adsorbent of Polyphenolic Compounds" objavljen je u posebnom broju znanstvenog časopisa Materials posvećenom biougljenu i materijalima na bazi ugljena. Rad je nastao kao rezultat suradnje timova projekata „Biougljen kao ekološki prihvatljiv i održiv način upravljanja ishranom vinove loze u kontekstu klimatskih promjena – BIONUTRIVINE“ (UIP-2019-04-7370), voditelj projekta: dr. sc. Igor Palčić i „BioRecovery – Inovativna rješenja u zelenoj tranziciji – iz poljoprivrednog otpada u visokovrijedne sirovine“, voditelj projekta: dr. sc. Nikola Major. Znanstveni rad je ujedno dio doktorske disertacije doktorandice Melisse Prelac.

cropped naturally hrzz 1U petak, 7.7. u 9:00 h u Institutu za poljoprivredu i turizam, prof. dr. sc. Maja Mikulič Petkovšek s Biotehničkog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani održat će javno predavanje pod naslovom „Fitokemija invazivnih vrsta“ u sklopu aktivnosti HRZZ projekta NATURALLY - PRIRODA KAO SAVEZNIK: STRANE BILJNE INVAZIVNE VRSTE KAO IZVOR FARMACEUTIKA (HRZZ-IP-2020-02-6899)

 Pozivamo sve zainteresirane da nam se priključe putem Zoom poveznice
https://us06web.zoom.us/j/82325177776?pwd=TUl3YUM0d21Wckc4aytjcFVpKzVPUT09

logo 2022 prozirŽivi laboratorij Hrvatska (LLHR), pod nazivom Eko-žene poduzetnice (Eco-Women Entrepreneurs, EWE), osnovan u sklopu projekta GRASS Ceiling, održao je svoj prvi sastanak. U organizaciji Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) održana je u Šibeniku 16. lipnja uz potporu Javne ustanove Razvojna agencija Šibensko-kninske županije. Na sastanku u Šibeniku je sudjelovala naša znanstvenica Instituta dr.sc. Anita Silvana Ilak Peršurić.

logo 2022 prozirMeđunarodna suradnja u okviru HRZZ projekta PhytoFarnOL voditelja dr.sc. Igora Paskovića, rezultirala je objavom znanstvenog rada u časopisu Foods (Q1, IF 5.2). Open access publikaciju grupe autora Zakraoui i sur. "Effect of Geographical  Location on the Phenolic and Mineral.

Navedeni članak pročitajte u nastavku: Composition of Chetoui Olive Leaves 

naturallyU Varni u Bugarskoj je 30. 05. - 02. 06. 2023. održan međunarodni skup 5th International Conference on natural Products Utilization: From Plants to Pharmacy Shelf (ICNPU-2023) na kojem je dr. sc. Danijela Poljuha prezentirala rezultate istraživanja fitokemijskog profila četiri invazivne biljne vrste u Istri, provedenog u sklopu projekta NATURALLY, koji financira Hrvatska zaklada za znanost. Poster prezentacijom predstavljeni su rezultati analize fenolnog sastava i antioksidacijskog kapaciteta ekstrakata listova ovih vrsta koji su dio istraživanja čiji je cilj utvrditi potencijal invazivnih biljnih vrsta kao izvora fitofarmaceutika.

Logo Dialogue4TourismAnnual General Meeting 2023 (AGM 2023) NECSTouR-a održan je 6. i 7. lipnja u Île-de-France Regional Council u Saint-Ouen-sur-Seine, Pariz. Godišnji sastanak održan je pod nazivom „Driving Tourism for Flourishing Communities“. Događaj je imao za cilj poticanje suradnje i razmjenu strategija kako bi turizam postao katalizator za napredne i održive zajednice.

logo 2022 prozirPozivamo zainteresirane ponuditelje da nam dostave ponudu temeljem Poziva na dostavu ponuda za nabavu kemikalija, laboratorijskog potrošnog materijala i analitičkih standarada za rad na Znanstvenom projektu HRZZ IP-2020-02-4551 „Inovativna rješenja za racionalizaciju upotrebe bentonita u postizanju proteinske stabilnosti bijelih vina – INNOSTAB“

1. Dokumentacija za nadmetanje

Svi dokumenti navedeni u pozivu koji su traženi kao sastavni dio ponude, moraju biti podignuti skenirani, potpisani sukladno zahtjevu iz poziva na dostavu ponuda.

Za sve dodatne informacije u ovom postupku jednostavne nabave možete nazvati telefonom na broj +385 52 408 333 u vremenu od 08 – 16 sati svakog radnog dana ili poslati upit na e-mail: ninoslav@iptpo.hr

Rok za dostavu ponuda je 13.06.2023. do 12,00 sati

logo 2022 prozirInstitut za poljoprivredu i turizam organizira

1. dopusnku izobrazbu 07.07.2023. s početkom u 15.00 sati. Sve prijave rade se preko sustava eGrađani na linku IZOBRAZBA PRIJAVA - FITOSANITARNI INFORMACIJSKI SUSTAV, a izobrazbu možete pronaći pod šifrom  2023-009-NMEODKPR

Za sve dodatne informacije možete se obratiti na e-mail: zivka@iptpo.hr

Potkategorije